Obavijesti

Ljubimci

Najbrže rastuća bolest pasa dolazi i u Hrvatsku! Opasna je

Najbrže rastuća bolest pasa dolazi i u Hrvatsku! Opasna je
1

Podatke za Hrvatsku nemamo, ali sigurni smo da se ne razlikuju od američkog prosjeka - više od 50 posto pasa s područja SAD-a pati zbog viška kilograma

VIDEO

Problemi s disanjem, povišeni krvni tlak, dijabetes, pad imuniteta, razne maligne bolesti, bolesti srca, jetre, kostiju i kralježnice!

Znate li što je zajedničko navedenim bolestima? Povezane su s pretilošću odnosno psi koji imaju višak kilograma spadaju u rizičnu skupinu kojoj prijeti jedna ili više navedenih bolesti.

Pretilost se smatra najbrže rastućom bolesti pasa.  Unatoč navedenim poteškoćama za pse, ali i znanstvenim istraživanjima koja pokazuju da pretili psi u prosjeku žive dvije godine kraće od pasa koji tijekom života nisu imali problema s viškom kilograma  dio vlasnika kao da ne mari za problem. Naprotiv, višak kilograma ne smatra bolešću.

Podatke za Hrvatsku nemamo, ali sigurni smo da se  previše ne razlikuju od američkog prosjeka - više od 50 posto pasa s područja SAD-a pati zbog viška kilograma.

Što je pretilost?

Većina vlasnika smatra kako je pretilost psa uglavnom estetski problem te vezano uz njega kao opravdanje navodi 'meni ne smeta što pas ima višak kilograma'. Naprotiv, nekim vlasnicima je to baš 'slatko'.

Pretilost je kronična bolest koja se očituje viškom masnog tkiva. Pretilim psom se smatra svaki onaj koji ima 15 posto više kilograma ( od idealne težine).

Koliko je pretilost opasna ilustrira sljedeći primjer.

Pas normalne tjelesne težine koji nema genetske predispozicije za dijabetes isti vrlo vjerojatno neće niti dobiti. 

S druge pak strane pas s viškom kilograma isti bi mogao dobiti, čak ako i nema genetske predispoziciji za dobivanje istog. Na sličan način pas može dobiti i različite vrste tumora.

Pretilost kao mnoge slične bolesti 'ubija polako'. Pretili psi dok su mladi  s viškom kilograma još se nekako nose. Sve dok pas ne uđe u određene godine i počnu problemi s raznim bolestima, skupi veterinarski troškovi....

Što uzrokuje pretilost?

Ako govorimo o mladim psima najčešći uzrok je hrana. Konkretno, davanje previše hrane, previše poslastica bogatih šećerom i mastima, previše hrane sa ljudskog stola. 

Drugi razlog direktno povezan s prvim je nedovoljno tjelesne aktivnosti. Logično, pas koji previše jede, a ne troši energiju s vremenom će se udebljati.

Sterilizacija i kastracija zbog usporavanja organizma također uzrokuje pretilost. Međutim, pravilnom prehranom i kretanjem pas nakon ovih zahvata može izbjeći pretilost.

Na pojavu pretilosti utječu i hormonalni poremećaji.

Kako pomoći pretilim psima?

Jednostavno! Smanjenjem unosa kalorija i povećanjem fizičke aktivnosti psa. Laički rečeno treba paziti čime i koliko hraniti psa te istom omogućiti dovoljno kretanja.

Najveća greška, kao i kod ljudskih dijeta jest rješavati se kilograma na brzinu. Kako pas višak kilograma nije nakupio preko noći, tako ih neće niti izgubiti. Izgladnjivanje istog kako bi naglo smršavio psu će nanijeti više štete nego koristi.

Kod određivanja plana prehrane savjetujte se s veterinarom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana