Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Prvi dan škole stresan je i za vaše pse! Kako im pomoći?

Prvi dan škole stresan je i za vaše pse! Kako im pomoći?
1

Psi vole rutinu. Čak ako i ne pati od stresa i anksioznosti bit će vam zahvalan ako ga prvi dan škole ( konkretno: prvih nekoliko dana škole) ne zaboravite...

VIDEO

Nema sumnje! Prvi dan škole, pogotovo ako se radi o prvašićima velik je dan za cijelu obitelj. Kako bi sve napravili kako treba  članovi obitelji  u žurbi zaboravljaju na pse i ostale kućne ljubimce.

 Uzimajući u obzir da kućni ljubimci ne vole nagle promjene, a povratak u školske klupe to može bit početak školske godine kod pasa i ostalih ljubimaca može izazvati stres i anksioznost. Neki od simptoma su: nagli gubitak apetita, pretjerano lajanje, cviljenje, uništavanje predmeta, obavljanje nužde unutar kuće i mnogi drugi.

Kako se to ne bi dogodilo www.cesarway.com, stranica najpoznatijeg šaptača psima na svijetu donosi nekoliko korisnih savjeta.

Nova školska godina, nova rutina

Psi vole rutinu. Čak ako i ne pati od stresa i anksioznosti bit će vam zahvalan ako ga prvi dan škole ( konkretno: prvih nekoliko dana škole)  ne zaboravite. Nova rutina  znači da vrijeme za igru i tjelovježbu treba pomaknuti. 

U pravilu dovoljno je sve pomaknuti do sat vremena ranije. Sve ostalo neka ostane isto.  Naravno ne trebate sve raditi samo vi, već napravite raspored tako da sudjeluje  svaki član obitelji.

Jutarnjim istrčavanjem psa, ako ništa drugo smanjit ćete mogućnost da pas tijekom dana napravi neku štetu u kući.

Vrijeme je za odlazak u školu

Stručnjaci savjetuju da se od opraštanja ne radi previše buke, pogotovo ako ste uznemireni jer ćete svu uznemirenost prenijeti na psa. 

Trik koji često pali ( kao i kod djece) jest da psa prije odlaska  podmitite nekom poslasticom ili igračkom koja će ga neko vrijeme zabaviti. Nekim psima odgovara ako im ostavite upaljen radio ili TV.

Bilo bi super...

Bilo bi super ako se obitelj može organizirati tako da netko psa prošeće oko podneva. To ne treba bit duga i energična šetnja, već samo da pas isprazni mjehur i vidi da ne nema razloga za strah i paniku, već da će se njegova obitelj vratiti kući.

Ne možete li angažirati članove obitelji to za vas može učiniti susjed, prijatelj ili kvartovski šetač pasa.

Povratak kući

Od povratka kući, kao niti kod odlaska u školu/na posao ne treba raditi preveliku dramu. Psa pozdravite, ali svojim gestama  e naglašavajte da ste se vratili, a pogotovo da ćete sutra opet otići. Naravno, bilo bi dobro psa odvesti da obavi nuždu.

Večernja šetnja

Iza vas je naporan dan. Osim što ste dijete morali pripremiti za školu, morali ste otići na posao, s posla pokupiti dijete, skuhati ručak... Ma koliko voljeli psa u takvim situacijama često možete zaboraviti na njegove potrebe. 

Ipak, umjesto da se zavalite u fotelju izvedite psa u šetnju jer je isti vrlo vjerojatno pun energije. Nakon igre i šetnje nahranite ga i radite sve kao obično.

Za kraj...

Sigurno ste primijetili da u članku u prvi plan nismo stavljali djecu. Naravno, djetetu treba dopustiti da se što više druži sa psom, ali samo koliko mu školske obaveze dozvoljavaju. Za psa morate bit odgovorni vi kao roditelj.

Ako uzmemo u obzir da imate socijaliziranog psa koji je već savladao neka pravila ponašanja prelazak na novu rutinu u pravilu će bit bezbolan jer ste sve to već prošli kad ste ga učili kako da se navikne biti sam kod kuće.

Ako ste djetetu tek nabavili psa ( kao poklon za početak škole) mogli bi imati malo više problema. Zato stručnjaci savjetuju da se uoči školske godine djeci ne nabavljaju psi.

No, i za takve situacije postoje rješenja. Pozivamo vas da nas redovito pratite jer smo za vas pripremili mnoge zanimljive teme koje se tiču kućnih ljubimaca i djece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'