Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Volite mačke? Pošaljite fotku i budite dio zagrebačkih izložbi

Volite mačke? Pošaljite fotku i budite dio zagrebačkih izložbi
1

Međunarodne izložbe mačaka koje se ovog vikenda održavaju u Zagrebu okupit će neke od najljepših mačaka u Europi, a oba dana možete ih pogledati od 10 do 18 sati

VIDEO

Dvije međunarodne izložbe mačaka koje se ovog vikenda održavaju u zagrebačkom Shopping centru Prečko okupit će neke od najljepših mačaka u Europi. Posjetitelji ih oba dana mogu pogledati od 10 do 18 sati. 

10 čitatelja koji nam do petka u 12 sati na e-mail ljubimci@24sata.hr pošalju fotografiju/ime te  originalno predstave svog ljubimca osvojit će besplatan ulaz.  Ulaznice osvajaju najoriginalniji čitatelji. Sretno!

Ovoga će puta posebno biti zadovoljni ljubitelji kratkodlakih pasmina jer nam u Zagreb stižu rijetke mačje pasmine, poput Sejšelske kratkodlake mačke te uvijek atraktivni Sphynx, Don Sphynx i Devon Rex primjerci.  

Sejšelska mačka

Sejšelsku mačku odlikuje vrlo specifičan raspored boja odnosno bijele mrlje po čitavom tijelu. Prema standardu mora biti vitka, elegantna, dugih zašiljenih linija, gipka i mišićava. 

Pasmina je novija, od strane najjačeg felinološkog saveza u Europi, FIFe, priznata je 2005. godine a u Zagrebu ju još nismo imali prilike vidjeti. 

Sfinga mačka

Za razliku od nje, Sphynx ili Sfinks (Sfinga), najpoznatija bezdlaka pasmina, nastala je prirodnom i spontanom genetskom mutacijom. Iako izgleda gola, koža ove mačke prekrivena je sitnim pahuljastim dlačicama, na dodir slična jelenjoj. 

Uzgajivači ističu izniman karakter Sfinksa jer su ove mačke drage, srdačne, vesele i privržene, idealne za društvo. Podsjećaju na pse i nikada nisu agresivne, čak i kada im se radi ono što ne vole.

Don Sfinks

Don Sfinks dolazi iz Rusije i od Sfinksa se razlikuje prema obliku glave, bademastim očima, specifičnom obliku šapa i vitkijem tijelu. Karakterno su pasmine vrlo slične, i Don Sfinks je vrlo inteligentna mačka, jako vjerna vlasniku, razigrana i živahna.

Još jedna egzotična pasmina koju ćemo vidjeti u Zagrebu je Devon rex, mačka kratkog, valovitog krzna te velikih ušiju. 

Po karakteru su izuzetno vesele, nestašne i zaigrane te visoko skaču i mogu se dresirati kao psi. Izrazito inteligentne i komunikativne često „razgovaraju“ s vlasnikom ispuštajući cijeli repertoar zvukova. 

Poklonici ostalih pasmina mačaka ipak neće biti uskraćeni jer uz brojčano najzastupljenije Maine Coone i Britanske kratkodlake mačke na izložbe u Prečko dolaze i pasmine Ragdoll, Sveta Birma, Sijamska, Perzijska, Egzotična, Orijentalna, Kartuzijska te Norveška šumska mačka. 

Više od 100 izlagača

Do sada je zaprimljeno više od stotinu prijava izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Austrije, Češke, Poljske i Slovačke.  Suci će doputovati iz Austrije, Italije i Švicarske, a posebnost izložbe je što će suditi i dvije jedine hrvatske sutkinje s međunarodnom licencom. 

Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će započeti u 16 i 30. 

Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od 2 odrasle i 2 dječje ulaznice za 50 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...