Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Za zamisliti se: Hrvati godišnje napuste četiri tisuće životinja

Za zamisliti se:  Hrvati godišnje napuste četiri tisuće životinja
2

Od toga je broja udomljeno oko 2000 životinja. Uzevši u obzir da u Hrvatskoj postoji samo pet no kill skloništa, stotine životinja usmrćeno je, na sramotu cijele Hrvatske

VIDEO

Ljetnoj kampanji pod nazivom ''Obitelj na more, a pas na ulicu?'' ove godine pridružio se popularni hrvatski rock-bend Vatra, predvođen karizmatičnim Ivanom Dečakom. 

Vatra je pružila podršku sudjelovanjem u vizualnom predstavljanju kampanje te će po hrvatskim gradovima osvanuti jumbo-plakati.  

Glavne poruke ove kampanje, osim kroz slogan ''S tobom i kroz najprometnije ceste'', mogu se navesti kroz pitanja koja bi si svi koji razmišljaju o skrbi za neku životinju trebali postaviti:

Želim li udomljavanjem spasiti neku od životinja iz skloništa umjesto da ju kupim kao predmet?

Imam li uvjete za bezuvjetnu skrb za životinju tijekom cijelog njezina života?

Hoće li svi članovi moje obitelji biti suglasni s dolaskom životinje u njihovu blizinu?

Znam li dovoljno o brizi za životinje i imam li novaca za cijepljenje, mikročipiranje, hranu i liječenje?

Kada bude trebalo ići na put, hoću li moći povesti svojeg prijatelja sa sobom ili ga ostaviti na čuvanju?

Članovi Vatre pozvali su građane da budu odgovorni udomitelji, a Ivan Dečak izjavio je o problemu napuštanja:

 ''Pomislite kako bi vama bilo da vas se svi odreknu i izbace vas na ulicu. Ne činite drugima ono što ne želite da drugi čine vama, bili to ljudi ili životinje!'' 

- Mislim da su životinje odgovornost koja se mora svjesno preuzeti. To su živa bića o kojima si dužan brinuti se. Ne treba olako uzimati životinje, a životne navike moraju se mijenjati i prilagođavati jer to su naši životni partneri koji zaslužuju našu punu pozornost i ljubav - istaknuo je basist grupe Tomislav Šušak.

Napuštanje životinja velik je problem u Hrvatskoj, no još je alarmantnije što mnogi gradovi, unatoč svojoj  zakonskoj obavezi, i dalje ne zbrinjavaju životinje sukladno zakonu, nemaju info-centre niti provode programe kastracije životinja, kao ni edukaciju građanstva o zaštiti životinja.

Ni podaci koje je udruga Prijatelji životinja uspjela prikupili od registriranih skloništa za 2014. godinu ne govore u prilog brizi za napuštene životinje. 

U prošloj je godini na skrbi 11 skloništa koja su poslala podatke bilo više od 4000 životinja - više od 300 životinja po skloništu! 

Od toga je broja, prema dostavljenim podacima, udomljeno oko 2000 životinja. Uzevši u obzir da u Hrvatskoj postoji samo pet no kill skloništa, stotine životinja usmrćeno je, na sramotu cijele Hrvatske. Izvršeno je samo oko 1000 kastracija. 

Skloništa koja su se izjasnila o povećanju broja napuštenih životinja u ljetnim mjesecima spominju porast za oko 50 %, no naglašavaju da je napuštanje prisutno tijekom cijele godine. 

Unatoč novčanim kaznama do 15.000 kuna, napuštanje je stalno prisutno, što jasno govori da je glavni problem neprovođenje zakonskih odredbi.

Vatra i psi Bobica i Jasper pozivaju sve na udomljavanje životinja umjesto kupnje, kao i da dignu glas protiv napuštanja i ubijanja životinja, naglašavajući da je bolje ne uzeti pod skrb životinju, ako ne postoje uvjeti za pravilnu i cjeloživotnu skrb.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...