Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Za zamisliti se: Hrvati godišnje napuste četiri tisuće životinja

Od toga je broja udomljeno oko 2000 životinja. Uzevši u obzir da u Hrvatskoj postoji samo pet no kill skloništa, stotine životinja usmrćeno je, na sramotu cijele Hrvatske

24sata
Foto: 24sata
0 komentara

Ljetnoj kampanji pod nazivom ''Obitelj na more, a pas na ulicu?'' ove godine pridružio se popularni hrvatski rock-bend Vatra, predvođen karizmatičnim Ivanom Dečakom. 

Vatra je pružila podršku sudjelovanjem u vizualnom predstavljanju kampanje te će po hrvatskim gradovima osvanuti jumbo-plakati.  

Glavne poruke ove kampanje, osim kroz slogan ''S tobom i kroz najprometnije ceste'', mogu se navesti kroz pitanja koja bi si svi koji razmišljaju o skrbi za neku životinju trebali postaviti:

Želim li udomljavanjem spasiti neku od životinja iz skloništa umjesto da ju kupim kao predmet?

Imam li uvjete za bezuvjetnu skrb za životinju tijekom cijelog njezina života?

Hoće li svi članovi moje obitelji biti suglasni s dolaskom životinje u njihovu blizinu?

Znam li dovoljno o brizi za životinje i imam li novaca za cijepljenje, mikročipiranje, hranu i liječenje?

Kada bude trebalo ići na put, hoću li moći povesti svojeg prijatelja sa sobom ili ga ostaviti na čuvanju?

Članovi Vatre pozvali su građane da budu odgovorni udomitelji, a Ivan Dečak izjavio je o problemu napuštanja:

 ''Pomislite kako bi vama bilo da vas se svi odreknu i izbace vas na ulicu. Ne činite drugima ono što ne želite da drugi čine vama, bili to ljudi ili životinje!'' 

- Mislim da su životinje odgovornost koja se mora svjesno preuzeti. To su živa bića o kojima si dužan brinuti se. Ne treba olako uzimati životinje, a životne navike moraju se mijenjati i prilagođavati jer to su naši životni partneri koji zaslužuju našu punu pozornost i ljubav - istaknuo je basist grupe Tomislav Šušak.

Napuštanje životinja velik je problem u Hrvatskoj, no još je alarmantnije što mnogi gradovi, unatoč svojoj  zakonskoj obavezi, i dalje ne zbrinjavaju životinje sukladno zakonu, nemaju info-centre niti provode programe kastracije životinja, kao ni edukaciju građanstva o zaštiti životinja.

Ni podaci koje je udruga Prijatelji životinja uspjela prikupili od registriranih skloništa za 2014. godinu ne govore u prilog brizi za napuštene životinje. 

U prošloj je godini na skrbi 11 skloništa koja su poslala podatke bilo više od 4000 životinja - više od 300 životinja po skloništu! 

Od toga je broja, prema dostavljenim podacima, udomljeno oko 2000 životinja. Uzevši u obzir da u Hrvatskoj postoji samo pet no kill skloništa, stotine životinja usmrćeno je, na sramotu cijele Hrvatske. Izvršeno je samo oko 1000 kastracija. 

Skloništa koja su se izjasnila o povećanju broja napuštenih životinja u ljetnim mjesecima spominju porast za oko 50 %, no naglašavaju da je napuštanje prisutno tijekom cijele godine. 

Unatoč novčanim kaznama do 15.000 kuna, napuštanje je stalno prisutno, što jasno govori da je glavni problem neprovođenje zakonskih odredbi.

Vatra i psi Bobica i Jasper pozivaju sve na udomljavanje životinja umjesto kupnje, kao i da dignu glas protiv napuštanja i ubijanja životinja, naglašavajući da je bolje ne uzeti pod skrb životinju, ako ne postoje uvjeti za pravilnu i cjeloživotnu skrb.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message