Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Znate li kako se životinje liječe od zmijskih ugriza i parazita?

Znate li kako se životinje liječe od zmijskih ugriza i parazita?
1

Kad govorimo o ljekovitosti biljaka u prehrani kućnih ljubimaca najčešće spominjemo pse i mačke koje jedu travu. Ali nisu to jedine životinje koje se liječe ljekovitim biljem...

VIDEO

Znate li što rade majmuni kad obole od malarije ili pak imaju problema s probavom? Ako je nema u blizini kreću na dalek put kako bi pronašli biljku imena 'apsilia'  Ljekovita je to biljka koja im pomaže u borbi protiv parazita. 

Portal DW.de  istražio je što životinje znaju o medicini i došao do zanimljivih otkrića o samoliječenju životinja - ljekovitim biljkama.

Grubo lišće navedene biljke majmunima pomaže regulaciju crijeva odnosno brže izbacivanje parazita iz organizma. Istu biljku u Tanzaniji za liječenje koriste i ljudi.

Majmuni rado jedu i tzv. crne šljive koje im pomažu za liječenje rana nastalih kao posljedica ugriza zmija, ali i tijekom oporavka od virusnih infekcija te kod menstrualnih tegoba.

Jarići pak tijekom paše promatraju roditelje i pažljivo prikupljaju korisne informacije o 'zdravoj prehrani'. 

Kao i većina 'papkara' hrane se dijelovima biljaka koje u sebi sadrže visok postotak tanina ( lišće, sjemenke, stabljike, korijenje) koji životinjama pomaže kod čišćenja parazita. Kada se od njih očiste vraćaju se uobičajenom prehrani.

Mlade mušice pak organizam jačaju alkoholom koji dobivaju iz gnjilog voća,  alkohol ih također štiti od parazita. Instinktivno, osjete li da u okolišu ima parazita mušice jaja polažu u gnjilo voće te tako štite svoj podmladak.

Gusjenica poznata pod nazivom 'vunasti medvjed' hrani se biljkama koje u sebi sadrže alkaloide koji su otrovni. Tako štite se od parazita.

Za ljekovitost  propolisa vjerojatno znate.  I pčele ga koriste u izgradnji košnica - postavljaju ga na ulazu u košnicu te legla. Tako štite se od bakterija. Propolis antibakterijski djeluje i na ljude kojima također smanjuje bol.

Vjerovali ili ne, ali vrapci i zebe u Meksiku grade gnijezda od opušaka - nikotin ih navodno štiti od grinja, ali istovremeno šteti i njima samima. 

Kad govorimo o ljekovitosti biljaka ne smijemo zaboraviti niti na prehrambene navike kućnih ljubimaca poput pasa i mačaka koji pomoću određenih vrsta trava rješavaju želučane probleme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana