Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Zmije u Hrvatskoj: Sezona je poskoka! Kako ih izbjeći?

Zmije u Hrvatskoj: Sezona je poskoka! Kako ih izbjeći?
3

U potrazi za pticama , pogotovo ljeti i u jesen poskok se penje na drveće i grmlje. Od tuda ponekad ugrize čovjeka koji je, očito iz straha stvorio mit o zmijama koje skaču

VIDEO

 Zmije su životinje koje kod većine ljudi, najčešće bez razloga izazivaju strah ili u najmanju ruku nelagodu.

Pročitajte zašto se ljudi boje zmija

 Za sve one koji se boje zmija pripremili smo vodič kroz zmije koje žive u Hrvatskoj. Svaki dan predstavit ćemo jednu vrstu uz korisne informacije o istoj. 

Od 15 -ak vrsta zmija koliko ih živi na području Hrvatske samo njih tri su otrovne. 

Poskok

Najpoznatija je poskok - najotrovnija europska zmija. Odmah da razjasnimo - poskoci ne skaču. Riječ je o 'debeloj zmiji' koja ne može skakati. U potrazi za pticama ,  pogotovo ljeti i u jesen penje na drveće i grmlje.  Od tuda ponekad ugrize čovjeka koji je, očito iz straha stvorio mit o zmijama koje napadaju ljude skakanjem u vis.

Poskok se hrani manjim zmijama, gušterima, glodavcima i pticama. Čovjek mu nije zanimljiv i napast će ga samo kad je ugrožen.  Poskoka se ne treba bojati, ali treba bit oprezan. 

Obožava se sunčati, a želite li ga izbjeći izbjegavajte suha, stjenovita staništa, otvorene šume, padine, suhozide, vinograde i poljoprivredne površine. 

Boravak u prirodi

Za što bezbrižniji boravak u prirodi preporučujemo nošenje odgovarajuće odjeće i obuće - dugih hlača i visoke obuće (npr. gojzerice, čizme), kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza. 

Također, treba uvijek pripaziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje želimo sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama. U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti niti je slučajno pokušavati uhvatiti. 

Zmiju je potrebno polako zaobići ili zaplašiti udarcima (nogom) o tlo te pustiti da sama otiđe svojim putem. 

Može ih se vidjeti na području Dalmacije, Istre, Kvarnera, središnjoj Hrvatskoj te mnogi otocima. Riječ je o mirnoj zmiji koja napada samo ako je ugrožena.  

Što ako dođe do ugriza? 

Info:

Poskok (Vipera ammodytes)

Engleski naziv: Nose – horned Viper

Porodica: ljutice (Viperidae)

Rasprostranjenost u Hrvatskoj: Dalmacija, Istra, Kvarner i područje središnje Hrvatske te mnogi otoci.

Otrovnost: Otrovnica

Stanište: Suha, stjenovita staništa, otvorene šume, padine, kameni zidovi, vinogradi i poljoprivredne površine. Poskok je relativno mirna i spora zmija, no ako je uznemirena sikće i grize.

Prehrana: Mali sisavci, ptice i gušteri koje ubija otrovom.

Duljina tijela: 70-90 cm

Broj legla: 4 – 15 živih mladunaca

Nadmorska visina: Od razine mora do 1900 m

Zanimljivosti: Najveća zmija otrovnica u središnjoj Europi, a ujedno i najotrovnija europska zmija. Lako je prepoznatljiva po roščiću na vrhu nosa. Poskok ne može skakati, ali ga se ponekad može naći u krošnjama stabala s kojih se može baciti ako se nađe u opasnosti.

Izvor: Zoološki vrt grada Zagreba

Sve vrste zmija u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom o zaštiti prirode, pa ih se ne smije bez opravdanog razloga ozljeđivati i ubijati. 

Riđovka

Planinski žutokrug

Bjelouška

Šilac

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode