Obavijesti

Najvažnije namirnice u trudnoći za razvoj bebe

Najvažnije namirnice u trudnoći za razvoj bebe
1

Prehrana tijekom trudnoće mora biti raznolika - bogata žitaricama, voćem, povrćem i bjelančevinama. Donosimo vam popis namirnica koje će svim budućim mamama osigurati kvalitetne obroke

Nema čarobne formule za trudničku prehranu. Za vrijeme trudnoće,pravila zdrave prehrane ostaju ista: puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti. Međutim, nekoliko hranjivih tvari tijekom trudnoće zaslužuju posebnu pažnju.

Nemasno meso za stabilizaciju šećera, anemiju i razvoj mozga

Aminokiseline u proteinima izgrađuju svaku stanicu u vašem i tijelu vaše bebe u trbuhu. Hrana bogata proteinima također drži vašu glad 'pod kontrolom' jer stabilizira šećer u krviNemasno meso je odličan izbor jer je i dobar izvor željeza koje pomaže bebi da opskrbi crvene krvne stanice, a i potpora je vašima. Volumen krvi u trudnoći može se povećati za čak 50 posto. Zato je i anemija u trudnoći česta. Dodajte malo govedine, svinjetine ili janjetine salatama, riži ili tjestenini.

Leća i špinat iznimno važni izvori folne kiseline

Jedan od najvažnijih vitamina u trudnoći je folat ili folna kiselina, koja ima snažan zaštitni učinak protiv oštećenja neuralne cijevi, poput spina bifide. Leća je puna ovog važnog vitamina B skupine, kao i proteina i željeza. Usto, ona je 'najprijateljskija' mahunarka probavnom sustavu. Lako upija razne okuse iz drugih namirnica i začina. Jedite je kao prilog ili stavite u salate, juhe i variva. Ne volite leću? Zamijenite ju špinatom koji je također pun folata, kao željeza, vitamina A i kalcija. 

Jogurt pun kalcija, dobar za želučane tegobe i gljivične infekcije

Vašoj bebi je potreban kalcij za razvoj kostiju, a vama da vaše kosti ostanu snažne. Namirnica koja je puna kalcija? Jogurt! Sadrži istu količinu kalcija kao i mlijeko, plus sadrži folat i proteineDobre bakterije u jogurtu mogu spriječiti želučane tegobe, ali i gljivične infekcije koje su česte u trudnoći.  Pomiješajte jogurt s voćem, zamijenite s njim za kiselo vrhnje ili majonezu u sendviču, umacima i salati ili ga jednostavno jedite samog.

Divlji losos protiv prenatalne depresije i razvoj očiju i mozga

Divlji losos, sardine i haringe obiluju omega-3 esencijalnim masnim kiselinama, najvažnije vrstom DHA. DHA pridonosi normalnom razvoju oka i mozga fetusa i dojenčadi. Povoljan učinak za trudnice i dojilje postiže se unosom od 200 mg DHA dnevno.

Mrkva i crvena paprika za kožu, kosti i organe

Mrkva i crvena paprika odličan su izvor beta-karotena. Također su dobar izvor vitamina B6 i C, plus vlakna za normalnu probavu. I mrkvu i papriku možete jesti u pokretu. Mrkve možete staviti u skoro sve: salate, muffine, kolače. Slatka crvena paprika izvrsna je u salsi ili jelima s tjesteninom, kao i umacima i sendvičima. 

Vitaminsko mineralni dodatak prehrani s omega 3 osiguraj već danas

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"