Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: TZGZ/ J.Duval
NAGOVJEŠTAJ PROLJEĆA

I ove godine Festival svjetla Zagreb priprema pravi spektakl

Zagreb je ove godine domaćin još ljepšeg, svjetlosno većeg, petog Festivala svjetla Zagreb. Uz već tradicionalne svjetlosne atrakcije, ove godine festival širi svoje zrake na nove lokacije te ugošćuje mnoge domaće i strane umjetnike

Sadržaj donosi: Turistička zajednica grada Zagreba

Za mnoge jedno od omiljenih godišnjih doba polako kuca na vrata. Proljeće je razdoblje u kojem se priroda budi, dani su dulji, a ljudi sretniji i veseliji. Gradovi su obasjani suncem, a to je dovoljan razlog da se sva događanja i druženja presele na otvoreno. 

U Zagrebu se već tradicionalno dolazak proljeća slavi kulturom. Zato će i ove godine glavni grad spojiti umjetnost, dizajn, spektakl, zabavu i arhitekturu te nagovijestiti omiljeno godišnje doba i lijepo vrijeme! Riječ je o petom Festivalu svjetla Zagreb, koji se organizira svakog ožujka, a koji na šetnju i otkrivanje zagrebačkih ulica mami sve više domaćih i stranih posjetitelja. 

Tradicija za mnoge Zagrepčane

Od prvog izdanja, 2017. godine, Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, a svake godine projekt donosi nešto novo i posebnije.  

- Od 15. do 19. ožujka, u glavnom gradu Hrvatske će se po peti put održati Festival svjetla Zagreb. Tako će se, u organizaciji TZGZ i partnera, a uz podršku Grada Zagreba, ponovo ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosne tehnologije najavljujući proljeće kroz pozitivnu energiju i dobre emocije. Svi posjetitelji će, tijekom pet dana, moći obići ukupno 33 atrakcije na 28 lokacija Gornjeg i Donjeg grada koje će ponovo pozdraviti novi početak i novu nadu – proljeće– poručila je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Samo neke od svjetlosnih instalacija koje će obasjati Gornji grad bit će postavljene na pročeljima crkve svete Katarine s predstavom "Novi sjaj", a odmah pored crkve kula Lotrščak pretvorit će se u senzacionalni svjetionik. Zaputite li se prema Strossmayerovu šetalištu, teško ćete odoljeti zanimljivoj skulpturi "Absorbed by light", koja će vas, sigurni smo, potaknuti na razmišljanje o prekomjernom korištenju pametnih telefona.  

Produžite li do Ljetne pozornice Tuškanac, oduševit će vas plesna skupina Atomic Dance Factory, koja će svojim izvedbama pratiti svjetlosnu predstavu. Kakvu čaroliju svjetla ove godine priređuje festival, pogledajte u videu. 

Ove godine nove lokacije i umjetnici 

Kao i proteklih godina, svjetlost neće zaobići ni donjogradske lokacije. Spektakularna projekcija putovanja od kamenog doba i izrade metala kroz pojavu parnog stroja i elektronike, do novog horizonta umjetne inteligencije i robotike bit će predstavljena ispred Muzeja Mimara. U blizini Mimare posjetitelji će moći uživati i u "Transformaciji", koja će oživiti jedno od najljepših zagrebačkih pročelja - Hrvatsko narodno kazalište. Ova projekcija potiče vas da pomaknete granice vlastite percepcije i podsjetite se da su promjene prirodni dio našeg života!

A s ciljem smanjenja gužve, lakšeg obilaska i kvalitetnijeg doživljaja Festivala, ove nas godine očekuju i neke nove lokacije u središtu grada. Novu svjetlosnu dimenziju dobit će park Ribnjak, Stara Vlaška, Kurelčeva ulica, Trg hrvatskih velikana, Trg žrtava fašizma, Dolac i Opatovina. Još jedna od novosti ovogodišnjeg festivala su gostovanja stranih umjetnika. Ljepotu svjetla mnogim će posjetiteljima dočarati umjetnici iz Francuske, Italije, Nizozemske i Njemačke, čije će instalacije biti na četiri lokacije -  Dolac, Europski trg, Trg kralja Tomislava i Ribnjak. Novost je ove godine i jedna domaća suradnja, odnosno sudjelovanje Tvrđave kulture Šibenik na zagrebačkom Festivalu svjetla Zagreb.

- Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što se imamo priliku predstaviti na ovom sjajnom festivalu doista dojmljivog programa. Od samih početaka inspirirani smo multimedijom i novim digitalnim, suvremenim rješenjima, posebno kada je riječ o interpretaciji baštine. Iza nas je jako puno produkcije različitih multimedijalnih i digitalnih sadržaja, a sada imamo priliku u metropoli predstaviti vrlo zanimljiv i dinamičan sadržaj nastao kroz europski projekt obnove Tvrđave sv. Ivana, najveće kopnene šibenske tvrđave - rekla je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Peto izdanje festivala dokazuje da ovaj inovativni kulturni događaj dobiva sve veće međunarodno značenje, a nezaobilazno je događanje za domaće i strane posjetitelje glavnoga grada Lijepe Naše. I zato ga ove godine nemojte propustiti! 

Probudite maštu i emocije 

Organizatori nisu zaboravili ni na one najmlađe, koji rado uživaju u svjetlosnim efektima. Instalacije koje će biti postavljene u parkovima i na šetalištima namijenjene djeci odvest će one najmlađe u svijet igre, mašte i veselja.  

Program otvorenja zakazan je za srijedu, 15. ožujka, u 19 sati na laser showu kraj Ljetne pozornice Tuškanac, a kao i prijašnjih godina, festival će biti otvoren od 18 do 23 sata. Prilikom postavljanja festivala vodi se računa i o svjetlosnom onečišćenju, koje je svedeno na minimum i vremenski ograničeno, čime je dodatno zagarantiran najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš u cjelini!

Svaka je godina i novi pomak u kreativnom pristupu, pa će i ove godine svjetlosne instalacije pomaknuti dosadašnje granice te nas odvesti u svijet mašte, istaknuti kulturno-povijesne vrijednosti, ali i snažnim porukama progovoriti o suvremenom životu i kulturi. U umjetnosti svjetla možete uživati do 19. ožujka, a ulazak na ovaj jedinstveni svjetlosni događaj je besplatan

Dodatne informacije o festivalu, lokacijama i instalacijama možete pogledati ovdje

Sadržaj donosi: Turistička zajednica grada Zagreba

Komentari 0
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana