Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 62
Foto: PR
Sam svoj gazda

Kad možete očekivati povrat ulaganja u solarne panele? Istražili smo za vas

Sunčane elektrane, REPowerEU, zelena energetska tranzicija pojmovi su koji se u zadnje vrijeme često koriste, a možda nismo sigurni što točno znače. Za vas smo istražili što oni znače i kakvu nam korist donose

Powered by E.ON Hrvatska

Sunčevo zračenje zovemo i solarna energija ili sunčeva svjetlost, a zapravo je riječ o elektromagnetskom zračenju. Moderna tehnologija omogućila je da to zračenje pretvorimo u korisne oblike energije, kao što su toplina i struja. Svijest o potrebi prelaska na održive izvore energije, poput solarne, sve je više prisutna u svijetu. No u Hrvatskoj je još potrebno proraditi na povećanju svijesti o učinkovitosti i isplativosti prelaska na obnovljive izvore energije. Razloga za to je više, od nedovoljne informiranosti o načinu funkcioniranja kućnih sunčanih elektrana pa sve do dojma o  kompliciranosti procedure i postupka instalacije.  

Ulaganje u uštedu i neovisno kućanstvo

Postavljanje solarnih panela na krov vlastite kuće može djelovati kao velika investicija na početku. No treba znati da se u Hrvatskoj, za prosječnu obiteljsku kuću, povrat investicije očekuje za najviše osam godina. Nakon tog perioda kućna solarna elektrana vlasniku donosi besplatnu čistu energiju. Dodatno, treba imati na umu i da investicija u kućnu solarnu elektranu osjetno povećava vrijednost same nekretnine jer ona postaje energetski neovisna.

Installing,A,Solar,Cell,On,A,Roof

To znači da će kućanstvo samo, putem solarnih panela, proizvoditi potrebnu električnu energiju i tako na dulji rok znatno smanjiti troškove života. Sunčeva svjetlost pretvorena u električnu energiju služi za napajanje rasvjete te svih kućanskih i elektroničkih uređaja, od perilice za rublje do TV-a, pa čak i punjenje električnih automobila. 

Saznajte koliko možete uštedjeti

Količina električne energije koja se stvara ovisit će o podneblju u kojem živite, odnosno o broju sunčanih dana, zatim o površini krova na kojoj su postavljeni solarni paneli, ali i o orijentaciji krova, koja diktira izloženost suncu. Iznos uštede na troškove električne energije može se izračunati solarnim kalkulatorom, koji možete pronaći na linku

U solarni kalkulator potrebno je unijeti informacije o lokaciji, površini krova, vrsti strujnog priključka, koliko se brojila nalazi na građevini, kolika je prosječna godišnja potrošnja, a prema tim podacima izračunat će vam koliko bi u konkretnom slučaju bio trošak ugradnje sunčane elektrane te u kojem razdoblju možete očekivati povrat investicije.

Woman,Using,Calculator,Against,House,With,Installed,Solar,Panels.,Renewable

E.ON Hrvatska prva je velika kompanija koja je na našem tržištu započela s projektirananjem i postavljanjem kućnih sunčanih elektrana, što je jamstvo kvalitete.  

Pametno korištenje i praćenje električne energije

Dobro je znati i da već postoje aplikacije putem kojih je moguće pratiti proizvodnju svoje kućne sunčane elektrane, tako da u svakom trenutku možete znati koliko su energije proizveli solarni paneli te prema tome prilagoditi potrošnju električne energije. U razdobljima u kojima vaša kućna sunčana elektrana proizvodi više električne energije nego što vam je potrebno, primjerice u sunčanim ljetnim mjesecima, taj se višak vraća u mrežu. Višak koji ste predali u mrežu će se na računu za električnu energiju oduzeti od količine energije koju ste iz mreže preuzeli te tako ostvarujete uštedu na vašim računima za električnu energiju.

Smart,Home,Display,And,Model,House,With,Solar,Panel:,Smart

Hrvatska kaska za Europom 

Trend ugradnje kućnih solarnih elektrana i prelazak na samoopskrbu strujom preko sunčane energije u posljednjih nekoliko godina uzeo je sve više maha, a kako smo spomenuli na početku, Hrvatska i dalje osjetno kaska za Europskom unijom. Prema službenim podacima, udio struje proizvedene u solarnim elektranama u Europskoj uniji iznosi u prosjeku oko pet posto od ukupno proizvedene električne energije. S druge strane, kod nas je taj udio samo 0,4 posto. S obzirom na to da u Hrvatskoj, a pogotovo u Dalmaciji i južnim dijelovima Hrvatske, u prosjeku godišnje bilježimo mnogo više sunčanih dana nego u nekim drugim zemljama Europe, solarna energija nedovoljno je iskorišten potencijal.

Beautiful,Houses,With,Solar,Panels,,With,Nicely,Landscaped,Front,The

U okolnostima energetske krize, s kakvom se sad suočavamo, investicija u kućnu sunčanu elektranu mudar je potez kojim ćete se zaštititi od promjenjivosti cijena na tržištu energenata. Skok u cijenama energenata kojem trenutno svjedočimo, prema procjenama analitičara, nastavit će se i u budućnosti. Drugim riječima, cijene električne energije i dalje će rasti. No s druge strane, to znači da će rasti i isplativost investicije u kućnu sunčanu elektranu. 

E.ON Hrvatska predvodi zelenu energetsku tranziciju hrvatskog tržišta nudeći svojim kupcima inovativna energetska rješenja i usluge među kojima su  i projektiranje i ugradnja kućnih solarnih elektrana, uz jamstvo 25 godina na proizvodni kapacitet. Učinimo energiju čišćom, a potrošnju pametnijom uz E.ON. 

Powered by E.ON Hrvatska

Komentari 62
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode