Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 17

Kako preživjeti brak s financijski neodgovornom osobom?

Powered by HANFA

Kako preživjeti brak s financijski neodgovornom osobom?

Što ako vaša druga polovica nekontrolirano troši novac dok vi pazite da svaka kuna koja ne ode na osnovne potrepštine završi u štednji? Takav problem drugi je vodeći uzrok razvoda, no postoje savjeti koji bi vam mogli spasiti brak

U Hrvatskoj je prošle godine sklopljen 19.921 brak, a prema posljednjem istraživanju demografa s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, najviše brakova propada između treće i pete te sedme i desete godine bračnog života. Pretprošle je godine u Hrvatskoj bilo 6125 razvoda, što znači da na svaki treći brak dolazi po jedan razvod. Znate li što je najčešći uzrok nevolja u raju?

Drugi vodeći uzrok razvoda

Istraživanje Davea Ramseya, američkog financijskog savjetnika i autora mnogih bestselera o financijskom savjetovanju, pokazalo je da su nesuglasice o financijama najčešći uzrok bračnih svađa te, nakon nevjere, drugi vodeći uzrok rastava. 

Rezultati pokazuju kako oni koji smatraju da su u iznimno sretnom braku redovito razgovaraju o novcu i financijskim planovima. S druge strane, svaka treća osoba koja je priznala da se s partnerom svađa zbog novca ujedno je skrivala troškove od njega, a takvi su svoj brak ocijenili prosječnim ili u krizi. No kako se osigurati i ne dopustiti da vam novac uništi odnos s voljenom osobom? U nastavku donosimo nekoliko osnovnih koraka.

1. Upoznajte njihove financijske navike prije braka

Prirodno je da želimo što bolje upoznati osobu prije nego što stupimo u odnos s njom, a posebno brak. No često nam promakne istražiti jednu od najvažnijih stvari - njihove financijske navike. Je li u dugovima, planira li troškove, ima li "slabu točku" zbog koje nekontrolirano troši? Sve su to pitanja koja je dobro postaviti prije braka, a koja bi vam poslije mogla osigurati mir u kući. 

2. Što prije reagirajte na probleme

Ako ste tek nakon stupanja u brak počeli primjećivati neodgovorno financijsko ponašanje svoje druge polovice, najbolje što možete učiniti je reagirati odmah. Otvoreno razgovarajte o ponašanju koje vam se ne sviđa i jasno dajte do znanja koje su vaše granice tolerancije preko kojih ne želite ići u braku. Svakako se trudite razumjeti drugu stranu, a u tomu će vam pomoći ako se zapitate proizlaze li njihove greške iz čistog neznanja o vođenju financija ili iz svjesnog nemara. U oba slučaja jedino razgovorom i razumijevanjem možete riješiti problem. 

3. Napravite jasan plan troškova i novčanih limita

Primijetite li da vaš partner "ne zna najbolje" s novcem te impulzivno troši ili nema naviku štednje, vrijeme je da zajedno napravite dobar financijski plan, koji uključuje planirane troškove na tjednoj, mjesečnoj pa čak i godišnjoj razini. Odredite koliko vam mjesečno otprilike treba za režije, hranu, održavanje automobila, školovanje djece i ostale fiksne troškove te dogovorite novčani iznos koji smijete potrošiti na stvari koje nisu nužne (npr. odlasci u shopping ili na neka događanja, uređenje doma i slično). 

4. Definirajte prioritete i dogovorite iznos za štednju

Da biste mogli pametno upravljati financijama i štedjeti, prioriteti supružnika ne bi se smjeli razlikovati. Razgovarajte s partnerom o njima te ih uskladite. Možda će to biti otplaćivanje kredita za auto ili štednja za odlazak na putovanje o kojem već dugo maštate, ali važno je da su vam financijski ciljevi usklađeni jer ćete ih tako lakše ostvariti. Odredite novčani iznos koji ćete mjesečno izdvajati za štednju. Čak i ako situacija nije najbolja, pokušajte izdvojiti koliko možete (makar to bilo 100-200 kuna mjesečno). Važno je da se držite dogovorenog i da si zacrtate određene financijske ciljeve koje želite postići unutar nekog vremena (npr. u godinu dana uštedjeti određeni iznos novca). 

Na kraju, važno je znati da za brak nije dovoljna "samo" ljubav. Potrebno je odgovorno ponašanje oba partnera i timski rad. Biti financijski stabilan znači i imati više vremena za razvijanje zdravog odnosa s partnerom, pa se može reći i da financijska sigurnost dovodi do sretnog i dugovječnog braka. Plodove takvog odgovornog ponašanja ubirat ćete u trećoj dobi, odnosno kada dođe vrijeme za mirovinu na koju ste, nadamo se, na vrijeme računali i dobro je isplanirali.

Redovito razgovarajte s partnerom o novcu te zajedno rješavajte financijske izazove. Zatreba li vam pomoć, odgovore na sva važna pitanja o financijama potražite na portalu Novac za sutra

Powered by HANFA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode