Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3

Koristi li se vaših 5% bruto plaće za isplatu sadašnjih mirovina?

Powered by UMFO

Koristi li se vaših 5% bruto plaće za isplatu sadašnjih mirovina?

Znate li što se događa s 5% mirovinskog doprinosa iz bruto plaće koji se uplaćuje u drugi stup i možete li taj novac podići prije mirovine? U nastavku saznajte odgovor na ova i mnoga druga pitanja vezana uz mirovinsko osiguranje

Zaposlene osobe svakog mjeseca uplaćuju 15% mirovinskog doprinosa iz bruto plaće u takozvani prvi stup. On se temelji na generacijskoj solidarnosti, što znači da se iz tog fonda isplaćuju mirovine sadašnjim umirovljenicima. Za razliku od njega, u drugi stup uplaćuje se 5% mirovinskog doprinosa iz bruto plaće i taj se novac prikuplja na osobnom računu u obveznome mirovinskom fondu. Taj fond izabire svatko sam i novac u njemu ne troši se za isplatu tekućih mirovina. Postoji i treći stup, koji se odnosi na dobrovoljnu mirovinsku štednju. Kao što i sam naziv kaže, u taj fond osoba može uplaćivati ako to odluči i tad sama bira koliki će iznos i u kojem periodu uplaćivati. 

Najčešće se dvojbe javljaju o drugom stupu ili obveznome mirovinskom osiguranju. Osiguranicima nije jasno što se događa s 5% ako, primjerice, odlaze na dulje bolovanje ili ostanu bez posla. U tim situacijama, među ostalim se javlja pitanje može li se novac iz drugog stupa podignuti prije odlaska u mirovinu?

Iako je riječ o novcu na osobnom računu obveznog mirovinskog fonda, on je namijenjen isključivo isplati mirovine kad za nju osoba ostvari uvjete. Zato ga nije moguće podignuti ranije. No moguće je u svakom trenutku provjeriti stanje na osobnom računu u obveznome mirovinskom fondu. Kad osoba ode u mirovinu, svoju mirovinsku štednju iz drugog stupa primat će kao dodatak mirovini iz prvog stupa. 

Croatian,Kuna,(croatia,Currency,Or,Money),Hundred,,Fifty,,And,Twenty

Mirovinska štednja u drugom stupu zakonom je zaštićena od ovrhe, stečaja ili likvidacije fonda ili banke skrbnika fonda. Ako član fonda ne doživi mirovinu, a niti jedan član obitelji ne ispunjava uvjete za obiteljsku mirovinu, kapitalizirana sredstva na računu preminulog člana postaju nasljedstvo.

Bolovanje, otkaz...što sad?

Tijekom bolovanja, uplata mirovinskih doprinosa se ne prekida. Za bolovanja do 42 dana, mirovinske doprinose uplaćuje poslodavac, a za ona dulja od 42 dana, uplatu mirovinskih doprinosa preuzima Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Ako ste ostali bez posla i plaće, sve dok ne nađete novi posao, nemate obvezu uplate mirovinskih doprinosa. Sva do tada prikupljena sredstva ostaju na vašem osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu i cilj fonda je ostvarivati prinose na taj novac. Kad se ponovno zaposlite, novi poslodavac nastavlja uplaćivati mirovinske doprinose. Doprinos za drugi stup uplaćuje na osobni račun u obveznom mirovinskom fondu koji ste prije izabrali.

Tko isplaćuje mirovine iz 2. stupa?

Mirovine iz drugog stupa doživotno isplaćuje mirovinsko osiguravajuće društvo u koje, kad steknete uvjete za mirovinu, prenosite ukupno kapitalizirana sredstva s osobnog računa obveznog mirovinskog fonda. S mirovinskim osiguravajućim društvom sklapate ugovor o isplati mirovine, koja može biti pojedinačna ili zajednička mirovina, starosna ili prijevremena.

Do sad je isplate mirovina na temelju štednje u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima (drugi i treći stup) obavljalo jedino Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (Raiffeisen MOD), a unatrag godinu dana to čini i Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo (HMOD). Tako se osiguranicima koji su štedjeli u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima nudi mogućnost odabira s kojim će društvom potpisati ugovor o mirovini i koje će društvo za njih u ponudi, modelu i visini naknada biti optimalno i povoljnije.

Kampanja 'Dan za životni plan' powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus. Više informacija potražite na www.mirovinskifondovi.hr.

Powered by UMFO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu