Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12
Foto: PR
SVE ZA TAJ FEELING

Ljeto je na izmaku i sve što želimo je produljiti 'taj osjećaj'. Veselite se, postoji način

Iako je ljeto na izmaku, moguće je produžiti osjećaj kojeg nam ono daje. Znanstvenici su razotkrili tajne koje leže iza pozitivnih promjena koje ljeto donosi našem tijelu i mozgu. Vitamin D, tjelesna aktivnost, dobro društvo uz fini zalogaj i piće su sve što vam treba

Sadržaj donosi: Kaufland Hrvatska

Ljetni mjeseci obilježeni su blistavim danima i toplim noćima, a sa sobom donose i osjećaj opuštenosti te velike radosti. No, iako je ljeto na izmaku, dobro je znati da 'taj osjećaj' nije samo plod naše mašte. Znanost je potvrdila da ljetni mjeseci zaista pozitivno utječu na naše tijelo i mozak. Osim sunca i mora, postoji mnogo čimbenika koji pridonose ovom osjećaju, a uz nekoliko savjeta u nastavku možete naučiti kako produljiti pozitivne učinke ljeta na mjesece koji su pred nama! 

Naš mozak bolje 'radi' ljeti

Znanstvenici sa Sveučilišta u Belgiji otkrili su da su ljetni mjeseci najbolji za produktivnost mozga. Prema istraživanju, s duljim danima povećava se sposobnost uma da se dulje fokusira i zadrži informacije. Također, u zimskim mjesecima, kad su dani kraći, smanjuje se moždana aktivnost, kažu znanstvenici. 

Home,Lifestyle,Woman,Relaxing,Enjoying,Luxury,Sofa,Patio,Furniture,On

Međutim, jedan od ključnih čimbenika koji čine ljeto tako posebnim jest obilje prirodne svjetlosti. Sunčeva svjetlost potiče proizvodnju vitamina D u tijelu, koji ima značajan utjecaj na našu razinu sreće i energije. Veliku ulogu vitamin D ima i u regulaciji raspoloženja, pa nedostatak ovog vitamina može dovesti do osjećaja tuge i anksioznosti. Ovog ljeta ste, sigurni smo, imali više prilika za boravak na otvorenom, što vam je omogućilo da upijete dovoljno prirodne svjetlosti i povećate proizvodnju, ovog, tako potrebnog vitamina! Kada nastupe hladniji mjeseci, nedostatak sunca pronađite u dodacima prehrani i namirnicama bogatima D vitaminom.

Lakše nam je provoditi vrijeme vani

Lijepo i toplo vrijeme potiče veću tjelesnu aktivnost i kretanje, a i veliku većinu vremena provodimo vani, pa i samo da uživamo na terasi ili u dvorištu. Trik kojeg voli tijelo u ovom slučaju su aktivnosti! Vožnja biciklom, plivanje, trčanje, duge šetnje... Sve su to aktivnosti koje oslobađaju endorfine, tzv. hormone sreće, koji nam pružaju osjećaj zadovoljstva i opuštenosti. Aktivnosti na otvorenom također nam omogućuju da se povežemo s prirodom i okolinom, što dodatno pojačava naše dobro raspoloženje. Zato vam savjetujemo da, iako je ljetu kraj, nastavite s aktivnostima na otvorenome i tijekom hladnijih dana!

Group,Of,Young,People,Having,Outdoor,Dinner,Party,By,The

Ono što nas uvijek posebno veseli jest što ljetni mjeseci donose više prilika za druženje i socijalizaciju. Mnoge manifestacije, festivali, piknik izleti i putovanja sa sobom donose priliku da se povežemo s prijateljima i obitelji. Naime, međuljudski odnosi imaju dubok utjecaj na naše mentalno zdravlje jer osjećaj povezanosti i podrške koji dobivamo kroz interakciju s drugima potiče lučenje hormona oksitocina, odnosno "hormona ljubavi", koji pojačava osjećaj sreće i zadovoljstva. Zato ne ignorirajte pozive prijatelja za druženje kada temperatura padne, nego pravac na druženje i smijeh!

Po čemu pamte ovo ljeto Ella, Ida i Fabijan? 

Kako su proveli ljeto i kako će održati dobro raspoloženje što duže pitali smo i poznate Hrvate. Jedna od najpopularnijih domaćih influencerica, Ella Dvornik, ljetne mjesece rado je provela na Braču.

- Ovo ljeto nije se puno razlikovalo od prošlog. Dio vremena posvetila sam poslu, ali većinu sam provela uživajući u društvu svojih kćeri na plaži te istražujući ljepote Brača dok smo bile kod moje mame. Bilo je to pravo druženje tri generacije žena! Ponekad kaos, ponekad idila, baš kako samo ženska energija to može kreirati. Ti trenuci radosti, smijeha i zbližavanja nešto su što cijenim i pamtim dok polako ulazimo u jesen. Očekuje me realizacija novih projekata, ali sve je lakše s napunjenim baterijama - rekla nam je Ella.

 Složio se s Ellom i glumac Fabijan Pavao Medvešek, koji nam je otkrio po čemu će on pamtiti ove ljetne mjesece.

- Pamtit ću ljeto po tome da sam ga prvi put proveo sa svojim sinom i pokušat ću se slikama i videima stalno vraćati na naše zajedničke trenutke, a ako ulovim još koji vikend, probat ćemo otići na još malo kupanja i sunčanja - rekao nam je. 

Baterije za jesensko i zimsko vrijeme ovog je ljeta napunila domaća voditeljica i glazbenica Ida Prester.

- Pamtit ću ovo ljeto po divnom odmoru u Rovinju i na Korčuli, četiri obitelji zajedno, ljetujemo tako već godinama. Desetero klinaca zajedno rastu, uče plivati, prodaju ofarbane kamenčiće na plaži... Veselo i bezbrižno djetinjstvo na moru. Pored toga, svirali smo dosta po cijeloj regiji, a svirke se nastavljaju i u rujnu. Đakovo, Beograd, Zagreb... Sve su to svirke koje nas čekaju u prvih dvadeset dana rujna, a s njima ćemo produljiti osjećaj odmora i dobre zabave - rekla je Ida. 

Kroz aktivnosti na otvorenom tijekom nadolazećih mjeseci, povezanost s prirodom i druženje s bližnjima, jedan od najbržih načina da produljite i naglasite dobar feeling omiljenog godišnjeg doba je s Goodarom - novim craft pivom, koje su skuhali legendarni Ribafish i Lepi dečki, a koje možete pronaći samo na policama Kauflanda

Sadržaj donosi: Kaufland Hrvatska

Komentari 12
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu
UREĐENJE OKUĆNICE

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu

Vrtovi, dvorišta i terase odlična su mjesta za opuštanje. Ususret lijepom vremenu pogledajte nekoliko prijedloga za uređenje vanjskog prostora i doznajte koji se trend u uređenju stalno vraća

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta