Obavijesti

Native sadržaj

Mirisni sapun od lavande: Izradite ga sami uz ovaj recept

Powered by Zagrebačka banka

Mirisni sapun od lavande: Izradite ga sami uz ovaj recept

Treba vam tek nekoliko sastojaka, malo strpljenja te precizno vaganje i dobit ćete vlastiti sapun kojem, uz lavandu, možete dodati lišće ružmarina, oblikovati ga kako želite ili upakirati za dar

Uzgoj začinskog bilja sve je popularniji trend u svijetu. Vlastito posađeni bosiljak, menta, mažuran, timijan i najčešće ružmarin i lavanda, svježe ubrani, dat će poseban okus vašem jelu, a ujedno će te mirisne grmolike biljke ukrasiti terasu i uljepšati životni prostor. No nije to jedino što možete izraditi od njih. Sve je veći naglasak na prirodnoj kozmetici, a recept kako napraviti mirisni sapun kod kuće dobili smo u Ponte Portonu, pansionu nadomak Grožnjana, u kojem njeguju stare recepture na nov način - kako u jelovniku tako i u izradi raznih proizvoda.

Sapune počeli izrađivati slučajno

Ponte Porton, preuređenu istarsku baštinu nadomak rijeke Mirne, okružuje bogata priroda tamošnjega kraja - prirodni rezervat ptica, divlje raslinje i ljekovito bilje. Ta obnovljena starina preuređena u turistički objekt ime nosi po obližnjemu mostu, s kojeg se vidi cijeli kraj. U pansionu gostima, osim boravka i jela, nude pregršt sadržaja i jedinstvenih preparata, poput domaćih sapuna

- Za sada ih samo darujemo gostima, a reakcije na njega su fantastične. Za izradu sapuna odlučili smo se iz vlastite znatiželje, a kad smo ih testirali i vidjeli da su vrlo dobri, odlučili smo ih darivati kao suvenir – kaže voditeljica pansiona Snježana Rabak te dodaje kako je pri izradi sapuna posebnu pažnju potrebno posvetiti pripremi sastojaka. Maštovite ideje i turistički potencijal prepoznala je i Zagrebačka banka, koja je Ponte Porton odabrala kao jednog od pobjednika natječaja #prviput.

Važno je čitati upute i poštovati mjere opreza 

Ubrane grančice lavande i ružmarina stave se u kutiju obloženu papirom za pečenje i puste na lagano sušenje nekoliko dana na suncu. U međuvremenu nabavite kaustičnu sodu NaOH, koju možete pronaći u agrarnim apotekama. Važno je znati da je kaustična soda ili natrijeva lužina vrlo opasna i pri rukovanju se moraju strogo poštovati mjere opreza. Iako je riječ o kemikaliji široke uporabe, koja se koristi u kućanstvu za skidanje teških mrlja ili odčepljivanje odvoda, njome treba rukovati s velikim oprezom i svakako koristiti gumene zaštitne rukavice, a po mogućnosti zaštitne naočale i masku.

- Najvažnija uputa u procesu je ona da se kaustična soda ulijeva u vodu, a ne obrnuto. Također, važno je da posude koje se koriste prilikom miješanja i pretakanja budu plastične ili od inoksa jer s tim materijalima soda nema reakcija. Za pripremu sapuna važno je također pripremiti jestiva ulja, palmino i maslinovo, te za kraj eterično ulje lavande ili ružmarina. Razvijamo trenutno ideje i za druge kozmetičke proizvode – kaže Sara Mihaljica, talentirana djelatnica pansiona, koja je ljubav prema farmaceutici naslijedila od djeda, koji već godinama izrađuje razne prirodne preparate za kućnu uporabu. 

Sastojci za mirisni sapun od lavande:

350 ml palmina ulja 
350 ml maslinova ulja
89,5 g NaOH sode
231 ml obične vode 

Priprema:

Za početak pažljivo izvažite svaki sastojak u zasebnoj posudi. Sodu ulijte u posudu s vodom. U tom procesu soda se otapa u vodi i dolazi do zagrijavanja. Pustite da se hladi i povremeno promiješajte. U međuvremenu zagrijte potrebna ulja ili masti. Zagrijano ulje treba biti slične temperature kao otopljena soda. Soda se dodaje u ulje miješajući kuhačom, nakon čega koristite štapni mikser, kojim lagano miksajte dok ne dobijete strukturu rjeđeg pudinga. 

- Kad kapljice koje padnu s miksera ostanu na površini, dobili smo famozni 'trag' i u tom trenutku dodajemo eterično ulje lavande ili ružmarina te osušeni ružmarin i lavandu za teksturu ili ukras. Za kalup možete koristiti što god želite, a ja sam upotrijebila stare iskorištene posudice za cvijeće, obložila ih papirom za pečenje, fiksirala i ulila smjesu. Poklopila sam težim predmetom i ostavila 24 sata da se stisne. Nakon toga, dok je sapun još relativno mekan, izrezala sam ga u željene oblike i pustila da se stvrdne – ispričala je Sara. 

Mirno utočište u čarobnom okruženju ruralne Istre

Ponte Porton je pansion tipične istarske arhitekture i ugođaja, a jedna od atrakcija koju turisti obožavaju su i mnogi rojevi krijesnica na livadi iza kuće. Njihova perjanica su domaći jelovnici, koji se mijenjaju ovisno o sezoni, pa tako ovdje možete pojesti prave istarske delicije – od mladih šparoga i na vjetru sušenog pršuta do maneštre s bobićima i boškarina. U planu im je otvoriti rent-a-bike, a na brežuljku iznad pansiona urediti stazu za meditacijski put. U pansionu će uskoro u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Zagreb Orlovac izložiti rukotvorine koje izrađuju korisnici Centra, osobe s intelektualnim teškoćama, a koji spomenute rukotvorine izrađuju pod vodstvom instruktorice Viktorije Kostelac Brletić te drugih stručnih osoba iz Centra. Posjetitelji će kao suvenire moći kupiti njihove ručno izrađene originalne radove – adventske vijence, vijence za vrata, vreće za darove, ukrasne jastuke i dr. 

- Osmišljavamo i prodajni kutak s domaćim proizvodima koje i inače nudimo u restoranu – vina, maslinova ulja i marmelade. Želja nam je poticati domaću proizvodnju, a gostima ponuditi originalan suvenir s putovanja koji će ih podsjećati na Hrvatsku u najboljem svjetlu. Ponte Porton utočište je i mjesto za bijeg od masovnog turizma i svakom se gostu osobno posvetimo, zbog čega nam se mnogi vraćaju – kazala je Snježana Rabak.

Ponte Porton jedan je od pobjednika nagradnog natječaja #prviput, kojim Zagrebačka banka najzanimljivije male poduzetnike u turizmu nagrađuje marketinškom kampanjom. Posjetite stranicu prviput.hr, pogledajte profil ovog ili drugih dobitnika i tako otkrijte skrivene ljepote naše zemlje. Zaba podržava male poduzetnike u turizmu jer svi zajedno možemo biti dio rješenja.

Powered by Zagrebačka banka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode