Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: PR
LJEPOTA JE U RAZLIČITOSTI

Mislite da je vaša obitelj posebna? Ove su obiteljske priče srušile svjetske rekorde

Iako je svakome njegova obitelj po nečemu posebna, situacije u kojima su se našle ove obitelji naprosto su nenadmašive. Od najviših, preko najstarijih, do onih koje slave rođendan na isti dan, ove će vas obiteljske priče sigurno zabaviti

Sadržaj donosi: Ledo Quattro

Svaka obitelj sa sobom nosi jedinstvenu priču. Međutim, neke su uistinu toliko neobične i posebne da su zauvijek zapisane u povijesti. Poznate kao obitelji iz Guinnessove knjige rekorda, ove nevjerojatne obiteljske priče privukle su pozornost cijelog svijeta zbog izvanrednih postignuća, neobičnosti ili jednostavno zbog toga što su uspjele prevladati izazove koje većina ne bi mogla niti zamisliti. Njihove priče svjedoče o ljubavi, predanosti i zajedništvu, a vjerujemo da će vas nadahnuti da otkrijete posebnosti i u vlastitoj obitelji. 

Najstarija obitelj na svijetu

Obitelj D'Cruz s 12-ero braće i sestara drži Guinnessov rekord kao obitelj koja ima najvišu ukupnu zbrojenu životnu dob. Najstarija članica obitelji ima 97 a najmlađa 75 godina. Članovi ove obitelji zajedno su stari 1042 godine i 315 dana. Sva braća i sestre potomci su istih roditelja, iz Pakistana, a sad žive širom svijeta, uključujući Kanadu, London, Švicarsku i SAD.

Iako ne žive na istome mjestu, D'Cruzovi su izjavili da su inače vrlo bliski te da je osvajanje titule Guinnessovih rekordera jedno od glavnih postignuća u njihovim životima.

- Recept za dug život je mnogo povrća u prehrani, a pokušaje mršavljenja treba zaboraviti. Iako smo razdvojeni kao obitelj, svaki dan u 11 sva braća i sestre imamo zajednički videopoziv kako bismo ostali u kontaktu. I vjerujte, nikad nam ne ponestane tema za razgovor - izjavila je jednom prilikom ova obitelj. 

Oni se ne mogu mjeriti ni s kim

A peteročlana obitelj Trapp iz Minnesote u SAD-u postigla je rekord s kojim se mnogi ne mogu mjeriti, ali doslovno! Oni su najviša obitelj na svijetu, s prosječnom visinom od 203,29 cm, što je, ako zbrojimo, otprilike dužina pola teniskog terena!  

Najmlađi (ali sigurno ne i najmanji) član obitelji je 22-godišnji Adam Trapp, koji nadvisuje svoju braću, sestre i roditelje s nevjerojatnim 221,71 centimetrom visine. Slijedi ga 27-godišnja Savanna, koja je visoka 203,6 centimetara, a posljednja je njihova 24-godišnja sestra Molly, koja je dostigla visinu od 197,26 centimetara. Naravno, nije iznenađujuće da su se sva djeca obitelji Trapp cijeli život bavila sportom, i to, pogađate, košarkom i odbojkom.  Međutim, jasno je da su djeca krenula stopama svojih (vrlo visokih) roditelja. Krissy, njihova mama, najniža je u obitelji Trapp sa 191,2 centimetra, a otac Scott visok je 202,7 centimetara. 

No susreću se s teškim situacijama o kojima većina prosječnih pojedinaca niti ne razmišlja, poput saginjanja da bi prošli kroz vrata ili poteškoća prilikom ulaska u automobil zbog (pre)dugih nogu. Trappovi smatraju da njihova spektakularna visina donosi mnogo više uspona nego padova. Žele podignuti razinu svijesti o tome da čovjeka ne definiraju atributi te potaknuti ljude da sude o drugima prema tome tko su duboko u sebi, a ne prema tome kako izgledaju. 

Obitelj Mangi rođena je na isti dan

Članovi obitelj Mangi iz Larkane u Pakistanu ne dijele samo prezime. Deveteročlanu obitelj čine otac Ameer Ali, majka Khudeja te sedmero djece u dobi od 19 do 30 godina. Zanimljivo je da svi imaju rođendan na isti dan, odnosno 1. kolovoza. Tako je ova obitelj postala nositelj svjetskog rekorda za najveći broj članova obitelji rođenih na isti datum. A taj je datum posebno značajan za Ameera i Khudeju jer je ujedno tad i njihova godišnjica braka.

 Ameer je izjavio da je bio iznenađen i oduševljen u isto vrijeme, nakon što se njegovo prvo dijete rodilo 1. kolovoza 1992., dijeleći rođendan s njim i njegovom suprugom. Kaže da su on i Khudeja bili jednako iznenađeni pri svakom sljedećem porođaju, koji su svi do jednoga bili baš na isti datum. No ova obitelj posebna je po još nečemu. Naime, roditi dva puta blizance nevjerojatno je rijetko, a kamoli roditi ih na isti datum. 

Jedinstveni braća i sestre

Iz Engleske nam dolazi obitelj Parvez-Akhtar, koju čini šestero djece s albinizmom. Njihova rijetka genetska osobina osigurala im je mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda u kategoriji kao najviše braće i sestara s albinizmom na svijetu. Nažalost, obitelj je bila razdvojena 24 godine, no tijekom pandemije korona virusa svi su se okupili kako bi obilježili taj, za njih, značajan događaj.

Među ostalim, htjeli su da njihova priča pomogne drugim ljudima koji se bore s istim ili sličnim problemima. Najmlađi član obitelji, 27-godišnji Mohammed Rafi, istaknuo je da su kao djeca imali veliku podršku roditelja te da su ih cijeli život poticali na samostalnost. Ali prisjetio se i loših trenutaka, kojih je, nažalost, bilo.  

- Na loše komentare, ali i maltretiranje, nailazili smo u školi. Kad sam krenuo na koledž, to je sve nestalo, možda zato što je više ljudi razumjelo našu 'različitost' i sve ostalo. Ali mogu reći da nas je to kao obitelj očvrsnulo, a to je ipak najvažnije - izjavio je Rafi. 

Raznolikost i ljepota obitelji 

I na kraju, koliko god spomenute priče bile zabavne, neka nas ove nevjerojatne obitelji potaknu da cijenimo raznolikost i ljepotu obiteljskih veza. Svaka je obitelj jedinstvena i ima svoju priču, baš kao što su i Ledo Quattro sladoledi. Prijavite se na nagradni natječaj te s nama podijelite svoje smiješne obiteljske priče i neuobičajene obiteljske navike za koje ste mislili da ih rade i drugi. Najboljih 10 priča nagrađujemo Ledo poklon paketom.

Ledo Quattro dobitnici su: Ines Gruden, Natalija Senčar, Martina Matetić, Lidija Dužaić, Gabrijela Benović, Petra Mačak Kocijan, Dragana Krolo, Natali Marčinković, Lidija Rosand i Marija Kukec.

Sadržaj donosi: Ledo Quattro

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Troškovi, kilometraža i održavanje: Isplati li se danas uopće kupnja automobila?
JESTE LI ZA ILI PROTIV?

Troškovi, kilometraža i održavanje: Isplati li se danas uopće kupnja automobila?

Od redovitog održavanja do troškova goriva i neočekivanih popravaka – sve je to cijena posjedovanja osobnog automobila. Istražili smo različite troškove kako bismo odgovorili na pitanje isplati li se danas kupnja automobila

Antički kuhinjski izazov: Pripremili smo jedan od najstarijih recepata s piletinom
'Za prste polizati'

Antički kuhinjski izazov: Pripremili smo jedan od najstarijih recepata s piletinom

Iako je danas mnogima omiljena namirnica i moguće ju je pripremiti na razne načine, zanimalo nas je postoji li najstariji zabilježeni recept s piletinom. Uspjeli smo ga pronaći te smo se upustili u izazov i napravili ga prema originalnom receptu
Fantastični proljetni obroci s namirnicama iz limenke: Donosimo četiri odlična recepta
OLAKŠAJTE SEBI KUHANJE

Fantastični proljetni obroci s namirnicama iz limenke: Donosimo četiri odlična recepta

Da biste mogli uživati u lijepom vremenu, pronašli smo recepte koji se spreme za čas, a uključuju gotove namirnice iz limenki. Pritom želimo istaknuti da hrana u limenkama ne sadrži konzervanse i jednako je zdrava kao zamrznuta