Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4
Foto: PR
RIZNICA HRANJIVIH TVARI

Muče vas prehlada i curenje nosa? Maramicu i kapi za nos zamijenite korom mandarine

Osim što su bogate vitaminom C i štite naš imunitet, mandarine mogu pomoći u gubitku kilograma, pomažu protiv starenja kože lica, a njihova kora je idealan saveznik u borbi s prehladama i naticanjem sluznice nosa

Powered by Energia naturalis

Ovih jesenskih dana mandarine su mnogima omiljeno voće. Praktične za ponijeti i pojesti kao međuobrok, osvježavajuće su i zdrave, a zbog posebnog kiselkasto-slatkog okusa jednako ih vole i mladi i stari. Nutritivno gledano, najznačajnije su po svom sadržaju vitamina C. Sok od mandarine može pomoći u borbi protiv temperature, utažiti žeđ, očistiti pluća oboljelima od astme i bronhitisa, obnoviti mikrofloru želuca i crijeva. Osim toga, ove voćke popravljaju raspoloženje. Miris mandarine smanjuje stres i tjeskobu te donosi osjećaje optimizma i mira!

Kako nam mandarine još mogu pomoći u jačanju imuniteta, koliko ih smijemo pojesti na dan i kakve mandarine treba birati samo su neka od pitanja na koja nam je u nastavku odgovorila nutricionistica Sandra Krstev Barać.

Okrugla riznica vitamina 

Osim što sadrže vitamin C, mandarine u manjim količinama sadrže vitamin A (u obliku beta-karotena), folat, kalcij, kalij i mnoge druge minerale. Mandarine su i odličan izvor antioksidansa iz skupine flavonoida, koji, zanimljivo, povećavaju apsorpciju vitamina C i time potenciraju njegovo djelovanje.

- Ne treba zato čuditi što mandarine mogu imati mnoge povoljne učinke na naše zdravlje, a na prvome mjestu je sigurno zdravlje imuniteta. Zahvaljujući vitaminu C, koji pomaže funkciju našeg imuniteta potičući aktivnost bijelih krvnih stanica i uz pomoć još jednog imunostimulirajućeg nutrijenta: vitamina A, mandarine su odlične za prevenciju prehlada i viroza, ali i, kad bolest već nastupi, u skraćenju njezina trajanja i ublažavanju simptoma – pojašnjava naša sugovornica.

Woman,In,Yellow,Knitted,Pullover,With,Ripe,Clementines,In,Her

Osim za jačanje imuniteta, mandarine su dobar odabir kod dijabetesa i stanja koja u podlozi imaju inzulinsku rezistenciju.

- Istraživanja, naime, pokazuju kako flavonoidi, kojima mandarina obiluje, povoljno utječu na nekoliko mehanizama koji reguliraju razine glukoze u krvi, uključujući inzulinske receptore i funkciju beta stanica gušterače. Zahvaljujući antioksidativnom i protuupalnom djelovanju, pokazalo se kako ti flavonoidi mogu usporiti napredovanje bolesti i čak pomoći u prevenciji dijabetičkih komplikacija. Antioksidansi iz mandarina vrijedna su pomoć u prevenciji svih kroničnih stanja koja u podlozi imaju upalu, uključujući bolesti srca i krvnih žila te artritisa – dodaje nutricionistica. 

Još jedna od zanimljivosti koje je s nama podijelila nutricionistica je to da bismo maramice za brisanje nosa mogli zamijeniti korom mandarine

- Ako vas uhvati prehlada i začepljen nos, od koristi vam može biti i kora mandarina. Naime, u kori se nalazi obilje flavonoida, ali i spojeva za koje se vjeruje da mogu smanjiti naticanje sluznice nosa i time olakšati disanje. Za povoljan učinak probajte nasjeckati koru ili je staviti na lagani izvor topline i potom udisati eterična ulja koja se oslobađaju – savjetuje naša sugovornica. 

Ne ugrožavaju vitku liniju 

Ako još niste ljubitelj mandarina, sljedeći razlog će vas, sigurni smo, motivirati da ih uvrstite u svoju svakodnevicu. 

- Zahvaljujući vitaminu C, koji potiče proizvodnju kolagena i vitamina A, bitnog za očuvanje zdravih sluznica i kože, mandarine mogu biti vrijedan saveznik u očuvanju zdrave i blistave kože te smanjenju znakova starenja - kaže Krstev Barać.

U svemu u životu treba biti umjeren, pa tako i u dnevnoj količini mandarina. Nutricionistica savjetuje da bi na dan trebalo pojesti 3-4 srednje velike mandarine kako bismo zadovoljili svoje dnevne potrebe za vitaminom C. 

Asian,Girl,Peel,A,Tangerine,Peel

- Pretjerano uživanje može dovesti do proljeva i probavnih tegoba, i to ponovno zahvaljujući vitaminu C. Doduše, za taj učinak bilo bi potrebno unijeti i do nekoliko grama vitamina C, znači i nekoliko kilograma mandarina, što, nasreću, nije lako ostvariv zadatak – upozorava naša sugovornica. 

Mandarina je idealna poslastica za sladokusce jer ne ugrožava vitku liniju, a može i pomoći u gubitku suvišnih kilograma. Naime, jedna mandarina srednje veličine sadrži tek 40-ak kalorija, što znači da su uistinu niskokalorične. 

Farmer,Woman,Harvesting,Tangerines,In,An,Mandarin,Tree,Field

Interesantno je spomenuti i da je upravo neretvanska dolina najsjevernija točka na svijetu na kojoj se proizvodi mandarina tip Satsumas. Zbog toga ima karakterističan okus i velik udjel soka, pa je kao takva dobila i zaštitu izvornosti, koja je priznata od strane EU.

Kako bi mnogi domovi bili opskrbljeni dovoljnom količinom mandarina u ovo jesensko doba, brine ENNA Fruit, vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju te preradu voća i povrća u Hrvatskoj i regiji. Enna Fruit surađuje s više od 300 proizvođača mandarina, a cjelokupni otkup dolazi s područja doline Neretve.

Pripremite tortu od mandarina 

Mandarine su svestrana namirnica te ih je vrlo lako uklopiti u slatka, ali i slana jela. Tako se, primjerice, može kombinirati s povrćem za salatu, dodati žitnim kašama, kombinirati s jogurtom, a njezin sok iskoristiti za pripremu preljeva za salatu ili marinade za piletinu. U nastavku smo vam s nutricionisticom Krstev Barać pripremili recept za zobenu tortu od mandarina

Sastojci:

· 300 g zobenog brašna

· 3 jaja

· 350 g jogurta

· 100 ml kokosova ulja

· 1 žličica sode bikarbone

· 6 žlica meda

· 2 žlice naribane korice mandarine

· 1/2 žličice cimeta

· 3 mandarine

· Med do željene slatkoće

Priprema: Mikserom izmiksajte sve mokre sastojke pa postupno dodajte brašno, sodu bikarbonu i cimet. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva. Za to vrijeme mandarine izmiksajte u blenderu i prokuhajte ih na pari uz dodatak meda dok ne dobijete teksturu sirupa. Gotovu tortu prelijte dobivenim sirupom i poslužite. Dobar tek!

Sadržaj je nastao u suradnji Energia naturalis i 24ContentHausa.

Powered by Energia naturalis

Komentari 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno