Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: PR
POVEĆAJTE BUDŽET

Najljepše je studentsko doba: Donosimo savjete kako studenti mogu uštedjeti euro više

Studentski život donosi mnoga lijepa iskustva i uspomene, ali studenti se često susreću s velikim troškovima koje donosi današnji život. Nikad nije dovoljno novca za željene aktivnosti, ali uz nekoliko savjeta moguće je podebljati mjesečni budžet

Sadržaj donosi: Zagrebačka banka

Nema sumnje da je studentski život jedno od najuzbudljivijih razdoblja u životu mladih ljudi. Međutim, često je i vrijeme kada je novac rijedak resurs. Zbog visokih troškova obrazovanja, smještaja, hrane i drugih svakodnevnih potreba, studenti su često prisiljeni pronaći načine kako pametno upravljati svojim financijama. Važno je shvatiti da svaki ušteđeni euro može napraviti veliku razliku na duže životne staze. Stoga, bez obzira na to jeste li tek započeli fakultetsko obrazovanje ili ste već duboko u svojem studentskom putovanju, ovi savjeti će vam pomoći da steknete financijsku sigurnost, smanjite stres vezan za novac i možda čak ostvarite neke dodatne pogodnosti koje studentski život može ponuditi. 

Pridružite se konceptu 'meal prep'

Jedan od najvećih troškova za studente je hrana. Umjesto da jedete u restoranima ili naručujete dostavu, mnogo je jeftinije pripremiti namirnice i obrok za sljedeći dan. Najjednostavniji način za to je sve popularniji fenomen "meal prep", a riječ je o konceptu koji je, osim u svijetu fitnessa, posljednjih godina postao idealna alternativa za kupovnu gotovu hranu

Young,Woman,Standing,In,Front,Of,Opened,Fridge,And,Checking

Možete pripremiti obroke za doručak, ručak, večeru, pa čak i međuobroke. Neki ljudi pripremaju obrok za cijeli tjedan u jednom danu ili pripremaju svoje obroke dva ili tri puta tjedno. "Meal prep" omogućuje vam da kupite, pripremite i skuhate mnogo hrane odjednom, štedeći vam vrijeme i trud, a istodobno vam pomaže da vaši obroci budu zdravi i hranjivi. Štoviše, istraživanja pokazuju da će oni koji planiraju obroke imati bolje opće zdravstveno stanje i neće muku mučiti s viškom kilograma. Isto tako "meal prep" je savršen način da vaši zdravi obroci ne prekorače mjesečni budžet, jer kad odete u trgovinu s unaprijed napravljenim planom, možete izbjeći impulzivnu kupnju i tako uštedjeti dodatan novac. 

Informirajte se o svim dostupnim opcijama 

Popusti za studente posvuda su dostupni i treba ih samo znati dobro iskoristiti. Uz predočenje indeksa ili X-ice popuste je moguće ostvariti na ulaznice za kina, kazališta ili za putovanja. Kada je riječ o putovanjima onda je dobra vijest da je Hrvatska ove godine uvela euro kao službenu valutu pa studenti, osim novca, mogu uštedjeti i svoje vrijeme bez odlaska u mjenjačnicu prije putovanja u neku od europskih država. Također, savjetujemo da se pobrinete za svoj primjerak tzv. studentske Zlatne karte, koja sadržava mnoge kupone i popuste. 

Studenti svake godine moraju izdvojiti i novac za udžbenike, čije cijene mogu biti visoke. Pokušajte organizirati razmjenu udžbenika s kolegama, potražite online platforme za dijeljenje udžbenika ili kupnju rabljenih primjeraka. Istražite mogućnost posudbe udžbenika iz knjižnice ili koristite elektroničke verzije udžbenika ako su dostupne.

Young,Woman,Sitting,On,The,Couch,In,The,Living,Room

A značajan izdatak za studente svakako je i prijevoz, no postoje načini da se smanje i takvi troškovi. Korištenje javnog prijevoza umjesto da se oslanjate na vlastiti automobil ili taksi donosi značajne uštede. Mnogi gradovi nude besplatne ili puno jeftinije studentske karte i pokaze za svoje studente. Ako niste ljubitelj gužvi u javnom prijevozu, onda razmislite o zajedničkom korištenju prijevoza s kolegama ili jednostavno iskoristite bicikl kao ekonomičan i održiv način putovanja, a vaše zdravlje će vam, sigurni smo, biti zahvalno! 

Iskoristite slobodno vrijeme za zaradu

No ako vam vrijeme i obveze na fakultetu dopuštaju, razmislite o pronalaženju studentskog posla ili prilike za dodatni prihod. Mnoge sveučilišne institucije i obližnje tvrtke nude studentske poslove koji vam mogu pomoći u zarađivanju dodatnog novca za pokrivanje troškova ili za nešto što sebi želite priuštiti. Studentski oglasi za posao posebno su aktivni tijekom ljeta, pa ako tražite dodatni izvor prihoda, sad je pravo vrijeme za pronalazak posla!

Teamwork.,Three,Young,Architects,Working,On,A,Project

Osim toga, idealna prilika za svakog studenta je članstvo u određenim studentskim udrugama i klubovima, koji često nude besplatne pogodnosti koje biste inače morali platiti. Štoviše, tako upoznajete ljude koji dijele slične interese s vama i s kojima možda počnete dugotrajno prijateljstvo ili čak poslovnu suradnju.

Raspitajte se o studentskim paketima

Na kraju, jedan od savjeta za uštedu koji vam može biti od koristi su i studentski paketi s pogodnostima. Mnoge banke nude posebne pakete za mlade s različitim pogodnostima, kao što su besplatni računi, povoljnije kamate, popusti na putovanja i još mnogo toga. 

Tako Zabin Paket za mlade ima sve ono što jednom studentu treba. Paket omogućuje svima do 25 godina da otvore račun bez naknade za vođenje, a klijentima od 25 do 29 godina naplaćuju naknadu od 0,93 eura mjesečno. Paket sadrži tekući račun u eurima s debitnom karticom, žiroračun u eurima s debitnom karticom, on-line bankarstvo (m-zabu i e-zabu), dostupnost bankara putem e-poslovnice, podizanje gotovog novca debitnim karticama tekućeg računa u eurima i žiroračuna u eurima na bankomatima UniCredit Grupe u inozemstvu, i to bez naknade. Kao jedna od najboljih pogodnosti za studente koji požele podignuti studentski kredit je ta da je obrada zahtjeva također bez naknade! 

Bez obzira na to gdje se nalaze, klijenti Zagrebačke banke uvijek imaju na raspolaganju digitalnu uslugu m-sastanak. U samo nekoliko koraka, putem web stranice ili m-zabe, sve što trebate učiniti je odabrati željenu poslovnicu, zakazati termin koji vam najviše odgovara i dogovoriti videosastanak ili fizički sastanak s bankarom. Više o svim digitalnim uslugama m-zabe saznajte ovdje.

Sadržaj donosi: Zagrebačka banka

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana