Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: PR
ZLATNO DOBA

Nije najvažnije koliko ćete dugo nego kako ćete živjeti. Naučite na koji način kvalitetno starjeti

Svako desetljeće u čovjekovu životu ima prednosti i mane, ali čini se da većina nas strahuje od starosne dobi. Za to nema razloga jer, baš poput vina ili viskija, svatko može, uz pravilnu brigu, postati bolji s godinama, a kako, doznajte u nastavku

Sadržaj donosi: Shopaj24

Kvalitetno starenje ne znači pokušavati izgledati kao dvadesetogodišnjak nego imati dovoljno fizičkog i mentalnog zdravlja da maksimalno uživate u životu kad zagazite u šezdesetu, sedamdesetu, osamdesetu... Zato, umjesto da peglate bore i prizivate sjećanja na vrijeme kad ste bili mladi i ludi, usmjerite svoj fokus na zdravlje i traženje sreće u trenutnoj svakodnevici. Jeste li znali da oni koji imaju pozitivan stav o starenju žive dulje i bolje se oporavljaju od ozljeda te bolesti u starijoj dobi?

Upamtite i da baš sad, u starosti, imate na raspolaganju vremena za sve što ste ikad htjeli naučiti, isprobati i učiniti. A način na koji odlučite iskoristiti to vrijeme odredit će kvalitetu kojom starite

1. Vježbajte mozak

Godine često podrazumijevaju gubitak volje i snage za fizičku tjelovježbu, ali ona je vrlo važna želite li zadržati mobilnost u kasnijoj dobi. Isto vrijedi i za kognitivnu tjelovježbu. Vježbanjem mozga kroz razne aktivnosti, poput rješavanja križaljki, igranja online igara koje potiču razmišljanje, sastavljanja slagalica, pletenja, kartanja, učenja novih plesnih koraka i slično, značajno pridonosite mentalnom zdravlju. Primjerice, čitanje u starijoj dobi smanjuje stres, poboljšava san i sposobnost donošenja odluka te čak može biti važan faktor za odgađanje demencije. Pretražite zato već ovog trena, iz udobnosti vlastite fotelje, široku ponudu književnih naslova našeg partnera eknjizara.hr na shopaj24.hr.

Općenito, kako prenosi Forbes, kognitivne vježbe omogućuju stvaranje novih moždanih veza i uspostavljanje osjećaja kontrole. One također smanjuju stanje usamljenosti, poboljšavaju razumijevanje okoline, motoričke vještine, brzinu reakcije te kratkoročno pamćenje. Uz to, pod uvjetom da radite ono što vas uistinu interesira, mozgalice povećavaju proizvodnju dopamina, kemikalije koja regulira raspoloženje, pamćenje i koncentraciju.

2. Pronađite hobi i društveni život

Tijekom starenja i nakon odlaska u mirovinu moguće je da će se neki osjećati kao da gube životnu svrhu i smisao, pa je iznimno važno pronaći načine na koje ćete ispuniti slobodno vrijeme. Bilo da je riječ o druženjima s bliskim i dragim osobama, provođenju vremena u prirodi ili sudjelovanju u hobijima koji vas uveseljavaju (crtanje, pletenje, kuhanje, fotografiranje, plesanje...), važno je da na kraju dana možete bez previše razmišljanja odgovoriti na pitanje "Što me danas usrećilo?". 

Woman,In,Striped,Red,And,White,Shirt,Working,On,Watercolor

Pokazalo se da su starije osobe koje se bave hobijima, slobodnim i društvenim aktivnostima sretnije, manje depresivne i usamljene te žive dulje. Također imaju veću volju za životom i u manjem su riziku od demencije. Čak je i briga o kućnom ljubimcu dovoljno dobar hobi kojim ćete poboljšati svoju kvalitetu života u trećoj dobi jer se redoviti kontakt sa životinjom povezuje s boljom kognitivnom, a u nekim slučajevima i tjelesnom funkcijom.

3. Fokusirajte se na sadašnjost

Prihvaćanje trenutne situacije i usmjeravanje pažnje na iskustvo sadašnjeg trenutka zove se mindfulness. I zanimljivo je da ta usredotočenost na svjesnost o onome gdje se upravo nalazimo i o čemu razmišljamo ima razne zdravstvene prednosti za psihološku dobrobit. Uz mindfulness tako možete poboljšati fokus, pamćenje i emocionalnu reakciju, smanjiti stres, pojačati funkcioniranje imunološkog sustava i postići zadovoljstvo. 

Senior,Couple,Sitting,On,Bench,In,Autumn,Park,And,Looking

Jedan od načina prakticiranja mindfulnessa je kroz meditaciju. U tom slučaju najprije pronađite mirno i tiho mjesto za sjedenje te postavite sebi neko vremensko ograničenje - ne mora biti dugo. Zatim zauzmite stabilan položaj u kojemu možete biti mirni neko vrijeme. Kad ste spremni, počnite koncentrirati se na dah, to jest pomno pratite svoje udisaje i izdisaje. Neizbježno je da će u nekom trenutku vaše misli odlutati, zato pokušajte to na vrijeme primijetiti i što prije vratiti pozornost na dah. Pritom nemojte osuđivati sebe ili opsesivno vrtjeti misli u kojima ste se izgubili nego samo zastanite i vratite svoj fokus na disanje, savjetuje Mindful.

4. Dovoljno spavajte

Redoviti obrazac spavanja od iznimne je važnosti za cjelokupno zdravlje i kvalitetu života starijih osoba. Na dnevnoj razini, spavanje obnavlja energiju koja se potroši tijekom dana te liječi pojedina fizička i kognitivna oštećenja organizma. Dokazano je da dovoljno sna ujedno može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, stresa, depresije i pretilosti te poboljšati fokus i koncentraciju.

Nažalost, starije osobe često zbog raznih bolesti i smanjenja razine melatonina (hormona koji upravlja obrascima spavanja) imaju problema sa spavanjem. U tom slučaju savjet je početi primjenjivati neku umirujuću rutinu prije spavanja (čitanje, slušanje podcasta i slično), izbjegavati popodnevno drijemanje, izbaciti kofein, šećer i alkohol iz prehrane, zatamniti sobu, prestati upotrebljavati ekrane jedan sat prije spavanja, baviti se fizičkim i društvenim aktivnostima tijekom dana i tako dalje.

Elderly,Caucasian,Man,Sleeping,On,The,Bed

5. Ne sramite se tražiti pomoć

Ako ustanovite da više ne možete raditi ono što ste prije radili s lakoćom i spretnošću, dobro je znati da postoji tvrtka koja pruža pomoć u kući osobama treće životne dobi. Pouzdano osoblje Centra za pomoć u kući CuraVita24 na praktičnoj razini rasteretit će vas od kućanskih poslova, kupovati vam namirnice, pripremati hranu te pružati pomoć u održavanju higijene, kretanju i rekreaciji.

Što se tiče dostojanstva ove dobno osjetljive populacije, ono se njeguje ublažavanjem socijalne izolacije, pružanjem emocionalne potpore razgovorima i druženjem u svrhu prevladavanja usamljenosti te uključivanjem u društveni život zajednice. 

Nekim ljudima traženje pomoći predstavlja znak slabosti, ali to je daleko od istine. Ono vam zapravo može pomoći da budete zdraviji, sretniji, samouvjereniji i povezaniji s ljudima oko sebe. 

A,Doctor,Holding/,Shaking,An,Old,Woman's,Hand,-,Part

Više informacija o ponudi Centra za pomoć u kući CuraVita24 možete pronaći na shopaj24.hr

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana