Ovaj mjesec zaputite se na Kvarner i kušajte jela od srdela, tune, skuše i druge plave ribe | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1
Foto: Ivor Mažar
POČASTITE SVOJE NEPCE

Ovaj mjesec zaputite se na Kvarner i kušajte jela od srdela, tune, skuše i druge plave ribe

Pune važnih nutrijenata, poput proteina, vitamina D i omega-3 masnih kiselina, ribe su među najzdravijim namirnicama. No kao narod jedemo premalo ribe. Zato do 15. 10. iskoristite priliku da to promijenite

Sadržaj donosi: Turistička zajednica Grada Crikvenice

Jeste li znali da je ribolov jedna od najstarijih metoda sakupljanja hrane? Vjeruje se da su ljudi počeli loviti ribu kako bi se prehranili još prije 40.000 godina, o čemu svjedoče mnogi arheološki nalazi, poput udica izrađenih od kostiju te crteža ribolova u špiljama i na glinenom posuđu. U mnogim je kulturama riba zapravo bila glavno sredstvo za preživljavanje te ključan uvjet za opstanak i kulturnu evoluciju. 

U hrvatskoj je povijesti ribarstvo također imalo važnu ulogu. Tako je, primjerice, u doba hrvatskih narodnih vladara ribarstvo cvjetalo, ali poslije, zbog promjena vlasti i raznih političkih odluka Hrvatska je s vremenom izgubila svoja obilježja pomorske države i gospodarski nazadovala, tvrde povijesni zapisi. Međutim, hrvatski ribari i uzgajivači ribe nisu se dali obeshrabriti, nego su, zahvaljujući svojim vrijednim vještinama i znanju, uspjeli ostaviti značajne inovativne doprinose ribarskoj praksi u svijetu. 

Mogli bismo reći da su za hrvatsku ribarsku prošlost najzaslužniji mnogi otoci i obalni krajevi Lijepe Naše, a jedan od njih koji svakako vrijedi spomenuti je grad Crikvenica. Crikveničani su se u 17. stoljeću, kad je počelo masovnije naseljavanje današnje Crikvenice, zbog nedostatka obradive zemlje sve više okretali moru i tako ubrzo stekli glas najboljih ribara sjevernog Jadrana

Podcijenjena, a izuzetno zdrava riba

Od tada pa do danas crikvenički su ribari postali poznati kao iskusni majstori u lovu na plavu ribu, a posebno srdele, koje su u prošlosti uspjele od gladi sačuvati mnogobrojne stanovnike hrvatske obale i otoka. A čini se da su i danas, unatoč tome što mnogi na njih gledaju kao na hranu za siromašne, vrlo popularne jer, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku za 2022. godinu, od ukupnog ulova plave ribe najveći udio odnosi se na ulov srdele (69,3%). Uz to je srdela u prošloj godini bila najprodavanija plava riba - prodali su je gotovo 40.000 tona.

Ova je mala riba ujedno jedna od nutritivno najvažnijih riba u Jadranu jer, kako prenosi WebMD, srdele su odličan izvor kalcija, željeza, omega-3 masnih kiselina i vitamina D. Također su bogate esencijalnim nutrijentima, niskokalorične su i odličan su izbor za zdravu prehranu jer mogu poboljšati rad krvnih žila, ublažiti upalu, smanjiti rizik od srčanih bolesti, ojačati kosti i rad mozga te još mnogo toga.

A koliko je samo fina ova riba, mogli su se prošli vikend podsjetiti svi posjetitelji manifestacije Mjesec plave ribe, koju u Crikvenici i njezinoj okolici organiziraju već 11. godinu. Ova je manifestacija vezana za projekt Cesta plave ribe, koji je osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice, inspirirana ribarskom prošlošću i tradicijom ovoga kraja. 

I nemojte žaliti ako ste propustili prošlog vikenda posjetiti Crikvenicu te uživati u ovoj manifestaciji jer se Mjesec plave ribe nastavlja u odabranim restoranima do sredine listopada. Izdvojeni će restorani do 15. 10. nuditi posebno osmišljene jelovnike na kojima ćete moći pronaći razne specijalitete od plave ribe - uključujući srdele!

Posebni jelovnici od 3 slijeda do 5 sljedova

Od 15. 9. do 15. 10. u odabranim će objektima služiti riblje menije u tri slijeda ili pet sljedova posebno osmišljene za Mjesec plave ribe. Osim već spomenutih srdela, posluživat će sardine, papaline, inćune, skuše, tunu, plavice, sabljarke, palamide i mnoge druge morske specijalitete.

Ovu posebnu ponudu svi zainteresirani moći će potražiti u crikveničkim restoranima Dida, Karoca i Trabakul te u restoranima hotela Crikvenica, Esplanade i Miramare. U Dramlju će jela od plave ribe posluživati u Dominu, u Jadranovu u Feralu, a u Selcu u Rivi, restoranu Ulika te u restoranu hotela Marina. Menije navedenih ugostiteljskih objekata, od kojih će vam sigurno narasti zazubice, možete pogledati ovdje

Glazbeni i cooking showovi

Nekad ribarska luka s maslinicima, a danas turističko središte - Dramalj je oaza prirodnih ljepota i kulturno-povijesnih sadržaja te jedan od domaćina manifestacije Mjesec plave ribe.

U ovom će se idiličnome mjestu crikveničke rivijere u nadolazećim danima održati poseban gastronomski event - i to na korak do mora! Bar & Restaurant Terraca u Dramlju od 29. rujna do 1. listopada organizirat će posebnu gastro ponudu jela od plave ribe. Uz atraktivan cooking show, planiraju nastupe glazbenih sastava u petak i subotu: Coffee Shop Acoustic i Trio Splash. Rezervaciju je moguće ostvariti mailom na dino.matej@gmail.com ili pozivom na 092 407 5204.

Ribe, vino i glazba

A posljednji petak u rujnu, odnosno 29. rujna, rezerviran je za ekskluzivnu večeru u čak šest sljedova u crikveničkom restoranu Dida, gdje ćete moći svjedočiti "ljubavnoj priči" plave ribe i vina. Naime, uparivat će se vrhunska riblja jela s vinima vinarija Pavlomir i Grand Village Estate, pod vodstvom iskusne sommelierke Ines Matić Matešković. Za glazbeni program večeri bit će zaduženi duo Mateo Žmak i Tea Bešić. Rezervacije su dostupne pozivom na broj 051/ 761-070.

Još imate vremena posjetiti Crikvenicu u ovom slavljeničkome mjesecu, uživati u tradiciji i istodobno zadovoljiti sva osjetila. Više detalja na www.rivieracrikvenica.com.

Sadržaj donosi: Turistička zajednica Grada Crikvenice

Komentari 1
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...

Dan kad je čak 50.000 Hrvata pjevalo himnu, Claudia Schiffer hvalila Hrvatsku, Dalić navijao
VIDEO: PRIJE TOČNO 18 GODINA

Dan kad je čak 50.000 Hrvata pjevalo himnu, Claudia Schiffer hvalila Hrvatsku, Dalić navijao

Hrvatska je u Berlinu igrala na SP-u 2006. protiv Brazila. Današnji izbornik bio je navijač s ekipom iz Varaždina, Luka Modrić je bio na klupi, a i tada je kapetan bio desetka s trakom u kosi...
Svaki znak ima vladara: Sunce hrabrost daje Lavu, Ovnu Mars
IMA NEKA TAJNA VEZA

Svaki znak ima vladara: Sunce hrabrost daje Lavu, Ovnu Mars

Vladajući planet je šef vašeg znaka. Budući da Mjesec predstavlja arhetip majke - Rak je brižan prema najmilijima, Jupiter donosi sreću Strijelcu, a Neptun je Ribe nagradio umjetničkim talentima