Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by Addiko Bank

Problemi s kreditom? Ovo je jedno od mogućih rješenja

Preko 20% Hrvata ima ugovorenu nekakvu vrstu kredita. Većina nas teško se snalazi žonglirajući s kreditima, karticama i minusima. Ako razmišljate o refinanciranju svojih kredita, o ovim stvarima trebate dobro promisliti

Foto: Guliver/Shutterstock
7 komentara

Refinanciranje kredita može biti pametna strategija u vođenju vaših financija - možda dobijete manju ratu, smanjite broj mjesečnih plaćanja ili ispregovarate neku drugu stavku svog kredita. Kao i sve druge odluke vezane uz novac, refinanciranje zahtijeva pomnu analizu vaših mogućnosti i trenutne situacije. Ipak, nema potrebe da očajavate - kao i uvijek, mi smo tu da vam pomognemo.

Koji je moj cilj s ovim refinanciranjem?

Prvo što morate odlučiti jest kojem se ishodu nadate refinanciranjem kredita. Postoji mnogo vrlo dobrih razloga za tu odluku, od nižih rata i smanjenog broja mjesečnih plaćanja do objedinjavanja više kredita u jedan. Zbog toga je iznimno važno da znate koje su koristi vama najbitnije, odnosno koji cilj želite postići refinanciranjem. Naime, taj cilj će diktirati vaše odluke u procesu refinanciranja i tako vam pomoći da odaberete onaj kredit koji najviše odgovara vašim potrebama.

Mogu li sada dobiti bolju ratu?

Prilikom refinanciranja svojih kredita zamjenjujete sve svoje kreditne obveze jednim kreditom. Refinanciranje bi vam trebalo omogućiti niži anuitet, tj. manje mjesečne izdatke i lakšu otplatu, a klijenti dobivaju i dodatnu gotovinu kojom slobodno raspolažu, pojašnjava Ana Egić iz Addiko banke. U kojoj god banci se odlučite na refinanciranje, nema razloga da ne probate ispregovarati i nižu ratu. Ako želite saznati kolika bi bila vaša stopa ili jednostavno provjeriti koliki kredit možete dobiti, raspitajte se. Primjerice, pomoću Addiko asistenta putem interneta lako provjerite svoje kreditne opcije i u kratkom roku dogovorite sastanak u banci.

Kakva je moja kreditna sposobnost?

Posljednjih godina, uslijed polaganog oporavka od krize, banke diljem svijeta postrožile su svoje kriterije za dodjeljivanje kredita. Mnogi su se neugodno iznenadili kada im, usprkos solidnoj kreditnoj sposobnosti, banke nisu ponudile stope u skladu s njihovim očekivanjima. Nemojte i vi upasti u sličnu zamku, nego se prije odluke dobro raspitajte u svojoj banci i saznajte vlastitu kreditnu sposobnost. Uostalom, ne kaže se uzalud - tko pita, ne skita.

Imam li vremena istraživati sve opcije?

Bez ovoga se ni ne odlučujte na refinanciranje. Uvijek je bitno i preporučljivo temeljito se informirati o svim raspoloživim opcijama, poručuje gđa Egić. Ovo zasigurno nije mala odluka i ne biste je trebali donijeti olako. Uz svako refinanciranje dolazi određena količina posla i istraživanja. Kao što smo već rekli, trebate biti svjesni vlastite financijske pozicije, svojih ciljeva, termina i uvjeta svog trenutnog kredita. Kako biste dobili ono što želite, morate uložiti malo truda i pronaći odgovore na ova pitanja ili bilo koja druga koja vas zanimaju.

Postoje li neki dodatni troškovi?

Važno je uračunati sve elemente procesa refinanciranja prije bilo kakve odluke. Neke banke, poput Addiko banke, ne naplaćuju naknadu za obradu niti postoje ikakvi dodatni troškovi kod dizanja kredita. Kod nekih drugih banaka postoje jednokratni troškovi postupka refinanciranja, a usto se naplaćuju i troškovi obrade kredita i procjene vrijednosti nekretnina. Osim toga, postoje primjerice i troškovi solemnizacije kredita kod javnog bilježnika te troškovi upisa hipoteke. Stoga prije svake odluke - kalkulator u ruke!

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli oko ove važne financijske odluke. Ako se i dalje predomišljate, najbolje je pričekati dok ne budete potpuno spremni na ovaj korak. Ako ste sada pak sigurniji nego ikad kako je dobro vrijeme za refinanciranje kredita, preuzmite stvar u svoje ruke i dogovorite sastanak s bankarom već danas. Pravo je vrijeme za promjene.

Možda vas zanima i ovo:
Message