Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4
Foto: PR
PUT POD NOGE

Ovo su neke od najljepših jesenskih aktivnosti u kojima možete uživati sami ili s obitelji

Čekate ga cijeli tjedan, a na kraju ne znate kamo biste za vikend? Ne morate previše razmišljati. Samo se spakirajte, sjednite u automobil i uz ovih 5 aktivnosti u prirodi uživajte u svakoj minuti svježe jesenske idile

Sadržaj donosi: Pontus Pharma

Jesen je mnogima najdraže godišnje doba, što zapravo ne čudi jer je zrak svjež, temperatura je idealna, a priroda, koja donosi mnogo ukusnih plodova, živopisna je, neodoljiva i vrijedna divljenja. I zato nema potrebe da osjećate nostalgiju za ljetnim roštiljanjem. Štoviše, donosimo vam nekoliko zabavnih aktivnosti na otvorenom koje će vam uljepšati ove dane, a možete ih prakticirati sami ili s obitelji.

1. Planinarenje

Svjež i hladan zrak te jesensko sunce idealni su uvjeti za planinarenje. Dodatan plus je i taj što tijekom listopada možete uživati u predivnom krajoliku - od šarenog lišća putem do prekrasnog pogleda na prirodne ljepote jeseni s vrha planine. Osim toga, složit ćete se s tim da se najbolji razgovori rađaju kad nemate u ruci mobitele. Zato predlažemo da ove jeseni posjetite Risnjak, masiv koji pripada Dinarskom gorju i koji se sastoji od više planinskih vrhova te spada u neke od najljepših hrvatskih planina

Za potpune početnike najbolja će biti staza Vilje - Veliki Risnjak, koja vodi od parkirališta, to jest zapadnog ulaza Vilje, do Schlosserove livade i planinarskog doma (Schlosserov dom), tj. do vrha. A ako vas zanima nešto malo teže, odaberite Horvatovu stazu, koja počinje od glavnog ulaza u park i upravne zgrade u Bijeloj Vodici, a završava kraj Schlosserova doma na Risnjaku. Na putu do vrha ovom ćete stazom proći kraj lokaliteta Vučja jama, Klupica i Stara lugarnica, a na vrhu ćete imati pogled na Riječki zaljev, Krk, Učku, Ćićariju, Snježnik, Lokvarsko jezero, Bjelolasicu, pa i Velebit.

Family,Hiking,Through,A,Forest,,California,,Usa

2. Vožnja na dva kotača

Nema boljeg vremena od jeseni da se provozate biciklom. To je prekrasan način za istodobno uživanje u jesenskom krajoliku i vježbanju. Vožnja biciklom značajno utječe i na mentalno zdravlje jer smanjuje tjeskobu i povećava sreću. Ako želite uživati u jesenskim ljepotama Zagorja, predlažemo vam biciklističku rutu Putovima dvaju izvora, koja se proteže od Krapinskih Toplica do Tuhlja. Tijekom ove 30 kilometara duge dionice uživat ćete u pogledu na prekrasan brdoviti kraj, ali i na mnogobrojne kulturno-povijesne spomenike, poput dvorca Mihanović te crkve Sv. tri kralja. Ako u ovu aktivnost ubacite i odmor u toplicama, imate savršen jesenski izlet, zar ne?!

Divan krajolik za ovu aktivnost pronađite i u Međimurju, gdje možete biciklirati po uređenim i atraktivnim biciklističkim stazama uz tokove Mure i Drave ili po bregovitome međimurskom vinogorju. Ondje je čak dvadesetak različitih staza, pa možete birati između laganijih i zahtjevnijih ruta. 

Young,Family,In,Warm,Clothes,Cycling,In,Autumn,Park

3. Šetnja šumom

Izlet za vikend ne mora biti fizički pretjerano zahtjevan. Ponekad je dovoljna i obična šetnja šumom da napunite baterije i provedete kvalitetno vrijeme sami ili s obitelji. A ako volite jesenske poslastice, poput kestena i gljiva, okušajte se ove jeseni u njihovoj berbi. Samo budite oprezni pri branju gljiva jer, primjerice, zelenu pupavku, jednu od najotrovnijih gljiva sa smrtnim posljedicama, ljudi vrlo često zamjenjuju s mladim pečurkama. Zato se dobro upoznajte s izgledom najpopularnijih vrsta gljiva na našim prostorima, poput vrganja, lisičarki, crne trube, sunčanice i drugih. Uz to, nemojte zaboraviti izvaditi dozvolu za ovu aktivnost, koja je besplatna, a ako je nemate, kazne mogu biti paprene.

Evo što morate napraviti da vas branje kestena po šumi ne bi stajalo gotovo 1000 eura
Evo što morate napraviti da vas branje kestena po šumi ne bi stajalo gotovo 1000 eura

4. Penjanje

Iako je u Hrvatskoj moguće penjati se tijekom cijele godine, najbolji uvjeti za ovu aktivnost su u proljeće ili u jesen. Predlažemo pritom da u nadolazećim danima odaberete Nacionalni park Paklenicu jer ondje ima odličnih stijena za početnike, kao i kompleksnijih ruta za one s više iskustva. S ukupno više od 590 opremljenih i uređenih smjerova različitih razina težine, park se sastoji od Velike i Male Paklenice, dva velika kanjona koji se nalaze na južnoj strani Velebita. 

Najviše kratkih sportskih smjerova, ponajviše namijenjenih početnicima, pa čak i maloj djeci, nalazi se u Klancima, najužem dijelu kanjona Velike Paklenice. Najpoznatija stijena za penjanje u Paklenici je Anića kuk, a mnogima su zanimljivi i smjerovi u stijenama Debeloga kuka, Velikog Ćuka, Kuka od Skradeline i Kukova ispod Vlake. Kad ste već ondje, posjetite i Bunkere, kompleks tunela iskopanih u stijeni u kanjonu Velike Paklenice nedaleko od glavnog ulaza u park, u kojima možete vidjeti izložbe i multimedijalni centar.

Climber,Climbs,On,The,Rock,Wall,Against,A,Blue,Sky.

5. Jahanje

Ako se osjećate pustolovno, jahanje konja možda je točno ono što vam treba ove jeseni. To je mnogo više od aktivnosti kojom ćete ubiti dosadu - jahanje ima terapeutski učinak te je odlično za jačanje samopouzdanja i rješavanje stresa. 

Predlažemo Ranč Ramarin, smješten nedaleko od Slavonskog Broda, koji u ponudi ima male i velike šetnje idealne za sve uzraste. Uz educirane trenere, i djeca i odrasli mogu vrlo brzo u zatvorenim šatorima, ali i na otvorenom prostoru, svladati osnove ovog sporta. Zabavu s konjima potražite i u Državnoj ergeli Đakovo, jednoj od najstarijih ergela u Europi. Kao dom 160 predivnih lipicanaca, ergela pruža posjetiteljima cjelokupni užitak druženja s konjima, vožnje fijakerom te rekreativno jahanje.

Group,Of,Teenage,Girls,Riding,Horses,In,Autumn,Park.,Equestrian

Kako se pripremiti za ove aktivnosti?

Prije nego što se upustite u neku od navedenih jesenskih aktivnosti, obavezno provjerite vremensku prognozu i uvjete terena ili staza kojima namjeravate proći. Primjerice, nikako se nemojte zaputiti na penjanje ako je prije toga padala kiša jer je vrlo opasno penjati se po mokrim stijenama. Također, jesen je malo varljiva što se tiče vremena, tako da se nemojte pretoplo odjenuti jer ćete se u nekim od ovih aktivnosti nepotrebno oznojiti.

Za svaki slučaj ponesite i rezervnu odjeću koju ćete moći presvući ako se kojim slučajem oznojite, a u svim je navedenim aktivnostima možda najvažnija kvalitetna obuća jer ćete u suprotnome završiti sa žuljevima, ranama te bolnim stopalima i leđima. Ipak, nemojte previše toga spakirati jer će vam težak teret na leđima narušiti cijelo iskustvo. Uz to, ako želite izbjeći neželjene ozljede i povećali tjelesnu izdržljivost, korisno je prije navedenih aktivnosti napraviti nekoliko vježbi istezanja i zagrijavanja.

Budite spremni na sve što vam priroda može donijeti, tako da ponesite pribor za prvu pomoć, pogotovo ako na izete vodite djecu. I pritom će za tretiranje ogrebotina, iritacija i posjeklina odlično poslužiti Effigerm Wound Wash - otopina za čišćenje, ispiranje i vlaženje rana. Ova dermatološki ispitana otopina također pomaže u sprečavanju stvaranja biofilma, sprečava infekcije te pomaže u procesu zacjeljivanja rana.

Effigerm Wound Wash temelji se na snazi hipokloraste kiseline, koja dokazano ubija mikroorganizme (bakterije, viruse i gljivice), a nalazi se prirodno u čovjekovim bijelim krvnim stanicama*. Budući da proizvod, sa svojom patentiranom tehnologijom, oponaša imunološki odgovor tijela i tako pomaže zacijeliti ranu, može se koristiti, recimo, i za čišćenje bebina pupka.

Osim hipokloraste kiseline, Effigerm Wound Wash sadrži tek dvije pomoćne tvari: ioniziranu vodu i natrijev klorid. Pogodan je za cijelu obitelj, što ga čini neizostavnim dijelom svakog ruksaka za izlet ove jeseni!

*Selkon, J. B., Babb, J. R., & Morris, R. (1999). Evaluation of the antimicrobial activity of a new super-oxidized water, Sterilox, for the disinfection of endoscopes. The Journal of hospital infection, 41(1), 59–70. https://doi.org/10.1016/s0195-6701(99)90038-5

Sadržaj donosi: Pontus Pharma

Komentari 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje
IKEA VAS ZOVE

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje

Kampanjom IKEA Cirkuliranje, ova robna kuća, želi promicati usluge i prakse kružnog gospodarstva, inspirirajući i nadahnjujući ljude da donose zdravije i održivije odluke

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?
SADRŽAJ DONOSI PETROL

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?

U svijetu poslovanja, dinamika između poslodavaca i radnika nikada nije bila više u fokusu. Dok se tržište rada neprestano mijenja, tvrtke moraju biti spremni na prilagodbe. A koja su očekivanja od svih u tom lancu?
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti