Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 35

Pitali smo žene koje su situacije muškarcima najneugodnije

Powered by dm

Pitali smo žene koje su situacije muškarcima najneugodnije

Brinu li se o zdravlju više muškarci ili žene? Tko ide liječniku samovoljno, a koga treba nagovarati? O čemu muškarci nikako ne vole razgovarati i, pitanje svih pitanja, što uopće čini pravog muškarca? Odgovore smo doznali u našem istraživanju

Lagano smo zakoračili u studeni, mjesec u kojem pažnju usmjeravamo na muškarce, odnosno na njihovo zdravlje. Svake se godine studeni pretvara u tzv. movember, mjesec u kojemu muškarci diljem svijeta puštaju brkove s ciljem podizanja svijesti o bolestima od kojih najčešće obolijevaju. Među njima je i rak prostate, koji je najčešća maligna bolest muškaraca u svijetu, a u Hrvatskoj je to drugi zloćudni tumor po pojavnosti.

No statistika bi mogla biti manja kad bi pregled prostate prestao biti tabu među muškarcima i kad bi ranije odlazili na preglede. Da muškarce treba nagovarati na odlazak liječniku, potvrdile su i žene u istraživanju dm-a i 24sata, koje smo proveli na portalu od 20. do 24. listopada i u kojemu je sudjelovalo čak 4665 muškaraca i 12.105 žena. U istraživanju smo također pozvali žene da ostave pozitivne poruke muškarcima, a njih ćemo citirati tijekom teksta.

Tko se više brine o zdravlju?

I muškarci i žene slažu se s tim da žene općenito više brinu o svome zdravlju. No nebriga o zdravlju kod muškaraca tolika je da je 43% žena priznalo kako moraju nagovarati muškarce da odu na liječnički pregled, a samo 18% njih to ne mora činiti.

S druge strane, polovica muškaraca priznala je da vrlo rijetko posjećuje liječnika, njih 30% ide liječniku jedanput ili dvaput godišnje te ih samo 19% to čini redovito. A što se treba dogoditi da muškarac odluči otići na pregled? Bol mora postati neizdrživ (49%). To je posebno zabrinjavajuće ako se u obzir uzme da su, primjerice, bolovi u leđima, krv u mokraći ili sjemenu znakovi već uznapredovalog stadija karcinoma prostate.

Opustite se već jednom, tražite i prihvatite pomoć kad je potrebno, izgovorite ono što vas guši iznutra. Niste uvijek savršeni i svemogući, i to je sasvim u redu.

Čega se muškarci najviše srame?

Pregled prostate samo je jedan u nizu od tabua među muškarcima, zato smo ih pitali da navedu još neke situacije koje smatraju previše neugodnim. I dok su žene bile uvjerene da je muškarcima najneugodniji razgovor o osjećajima (41%), oni su dali drukčije odgovore. Priznali su da im je najneugodnije zapravo plakanje (37%), a nije im ugodan ni razgovor o seksualnim problemima (29%). Izražavanje ljubavi i emocija problem je samo 12% muškaraca, a razgovor o braku ili budućnosti veze neugodu stvara u samo 9% ispitanika.

- Pokazati emocije simbol je snage i nikad se nemojte ispričavati jer ste emocionalni. To znači da imate veliko srce i dovoljno hrabrosti da ga pokažete! - poručila je jedna žena u istraživanju.

Nisi ‘’papučar’’ ako pomažeš svojoj odabranici. Nisi slabić ni kukavica ako pokažeš svoje osjećaje ili pustiš suzu.

Što uopće čini pravog muškarca?

Što čini pravog muškarca pitanje je na koje se vječito traži odgovor. Tijekom studenog možemo reći da su to i brkovi, no od njih su ipak važnije neke osobine. Oba spola složila su se s tim da su odlučnost i iskrenost najvažnije osobine pravog muškarca te da je dominantnost najmanje važna.

Muškarcima smo dali mogućnost višestrukog odabira, a ovo su prema njihovu mišljenju osobine koje čine pravog frajera:

  • odlučnost 45%
  • iskrenost 40%
  • osjećajnost 21%
  • hrabrost 23%
  • dominantnost 11%

Ne morate biti superheroji, najsnažniji i najpametniji. Budite svoji i opušteni.

- Radi na onome što možeš promijeniti i prihvati ono što ne možeš - jedna je od pozitivnih poruka žena za muškarce. A pravi frajeri znaju da je zdravlje nešto što mogu mijenjati i da je briga o sebi odlika odlučnog muškarca.

Zato dm već petu godinu zaredom u kampanji Movember financijski podupire istraživanje karcinoma prostate na Institutu "Ruđer Bošković". Suradnja se nastavlja i ove godine, a sad i vi možete sudjelovati jer dijeljenjem ove stranice pomažete u dodatnoj edukaciji. Ovogodišnja donacija odlazi u svrhu istraživanja stanica karcinoma prostate te mehanizma stvaranja otpornosti na hormonsku terapiju.

Pokret možete podržati i nošenjem majice Movember, koju dobivate kupnjom četiri ili više proizvoda za mušku njegu u prodavaonicama dm-a. Uz to, dm active beauty članovi tijekom studenoga mogu uz aktivaciju eKupona u dm prodavaonicama ostvariti 30 x više bodova pri kupnji proizvoda za mušku njegu, dok će višestruke bodove pri kupnji u dm online shopu ostvariti automatski.

Powered by dm

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 35
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...