Native sadržaj

Komentari 35

Pitali smo žene koje su situacije muškarcima najneugodnije

Pitali smo žene koje su situacije muškarcima najneugodnije

Brinu li se o zdravlju više muškarci ili žene? Tko ide liječniku samovoljno, a koga treba nagovarati? O čemu muškarci nikako ne vole razgovarati i, pitanje svih pitanja, što uopće čini pravog muškarca? Odgovore smo doznali u našem istraživanju

Lagano smo zakoračili u studeni, mjesec u kojem pažnju usmjeravamo na muškarce, odnosno na njihovo zdravlje. Svake se godine studeni pretvara u tzv. movember, mjesec u kojemu muškarci diljem svijeta puštaju brkove s ciljem podizanja svijesti o bolestima od kojih najčešće obolijevaju. Među njima je i rak prostate, koji je najčešća maligna bolest muškaraca u svijetu, a u Hrvatskoj je to drugi zloćudni tumor po pojavnosti.

No statistika bi mogla biti manja kad bi pregled prostate prestao biti tabu među muškarcima i kad bi ranije odlazili na preglede. Da muškarce treba nagovarati na odlazak liječniku, potvrdile su i žene u istraživanju dm-a i 24sata, koje smo proveli na portalu od 20. do 24. listopada i u kojemu je sudjelovalo čak 4665 muškaraca i 12.105 žena. U istraživanju smo također pozvali žene da ostave pozitivne poruke muškarcima, a njih ćemo citirati tijekom teksta.

Tko se više brine o zdravlju?

I muškarci i žene slažu se s tim da žene općenito više brinu o svome zdravlju. No nebriga o zdravlju kod muškaraca tolika je da je 43% žena priznalo kako moraju nagovarati muškarce da odu na liječnički pregled, a samo 18% njih to ne mora činiti.

S druge strane, polovica muškaraca priznala je da vrlo rijetko posjećuje liječnika, njih 30% ide liječniku jedanput ili dvaput godišnje te ih samo 19% to čini redovito. A što se treba dogoditi da muškarac odluči otići na pregled? Bol mora postati neizdrživ (49%). To je posebno zabrinjavajuće ako se u obzir uzme da su, primjerice, bolovi u leđima, krv u mokraći ili sjemenu znakovi već uznapredovalog stadija karcinoma prostate.

Čega se muškarci najviše srame?

Pregled prostate samo je jedan u nizu od tabua među muškarcima, zato smo ih pitali da navedu još neke situacije koje smatraju previše neugodnim. I dok su žene bile uvjerene da je muškarcima najneugodniji razgovor o osjećajima (41%), oni su dali drukčije odgovore. Priznali su da im je najneugodnije zapravo plakanje (37%), a nije im ugodan ni razgovor o seksualnim problemima (29%). Izražavanje ljubavi i emocija problem je samo 12% muškaraca, a razgovor o braku ili budućnosti veze neugodu stvara u samo 9% ispitanika.

- Pokazati emocije simbol je snage i nikad se nemojte ispričavati jer ste emocionalni. To znači da imate veliko srce i dovoljno hrabrosti da ga pokažete! - poručila je jedna žena u istraživanju.

Što uopće čini pravog muškarca?

Što čini pravog muškarca pitanje je na koje se vječito traži odgovor. Tijekom studenog možemo reći da su to i brkovi, no od njih su ipak važnije neke osobine. Oba spola složila su se s tim da su odlučnost i iskrenost najvažnije osobine pravog muškarca te da je dominantnost najmanje važna.

Muškarcima smo dali mogućnost višestrukog odabira, a ovo su prema njihovu mišljenju osobine koje čine pravog frajera:

- Radi na onome što možeš promijeniti i prihvati ono što ne možeš - jedna je od pozitivnih poruka žena za muškarce. A pravi frajeri znaju da je zdravlje nešto što mogu mijenjati i da je briga o sebi odlika odlučnog muškarca.

Zato dm već petu godinu zaredom u kampanji Movember financijski podupire istraživanje karcinoma prostate na Institutu "Ruđer Bošković". Suradnja se nastavlja i ove godine, a sad i vi možete sudjelovati jer dijeljenjem ove stranice pomažete u dodatnoj edukaciji. Ovogodišnja donacija odlazi u svrhu istraživanja stanica karcinoma prostate te mehanizma stvaranja otpornosti na hormonsku terapiju.