Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 15

Svako četvrto vozilo u Hrvatskoj ne prolazi tehnički

Powered by UNIQA

Svako četvrto vozilo u Hrvatskoj ne prolazi tehnički
3

Prvo odredište za registraciju automobila je stanica za tehnički pregled vozila. Prije odlaska u stanicu ne propustite se dobro informirati o naknadama, osnovnoj polici osiguranja i dodatnim pokrićima

Osim brige o tome hoće li vaše vozilo zadovoljiti na tehničkom pregledu, morate odabrati i policu osiguranja koja vam najviše odgovara. Kako bi vam skratili vrijeme, sveli smo sve najvažnije informacije na jedno mjesto.

Svako četvrto vozilo ne prolazi tehnički

Osim ispravnosti vozila, tehničkim pregledom se utvrđuje je li vozilo opremljeno propisanom opremom i uređajima i jesu li isti ispravni. Iako sva vozila koja sudjeluju u prometu moraju biti tehnički ispravna, gotovo svako četvrto vozilo u Hrvatskoj ne prođe tehnički pregled.

Ako uzmemo u obzir da je prema podacima Centra za vozila Hrvatske u prošloj godini prosječna starost vozila u Hrvatskoj bila 13-14 godina, ne čudi činjenica da veliki broj njih ne prolazi od prve na tehničkom pregledu. Samo u prošloj godini je pronađeno 1.528.628 grešaka na redovnom tehničkom pregledu. Najviše njih se odnosi na uređaje za kočenje -  27,92 posto i uređaje za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju -  24,11 posto.

Hoće li vaše vozilo morati ponoviti tehnički pregled?

Ako niste sigurni hoće li vaše vozilo proći na tehničkom pregledu, provjerite kod osiguravatelja o novijoj usluzi pokrića troškova u slučaju pada na tehničkom pregledu. Takvo pokriće je odlična stvar jer vam omogućuje pogodnost besplatnog popravka određenog kvara na vozilu. 

Proglase li vaše vozilo neispravnim, nakon popravka morate pristupiti ponovljenom tehničkom pregledu. Važno je da se ponovljeni tehnički pregled obavi u roku od 10 radnih dana jer u tom slučaju nećete morati ponovno plaćati naknadu za pregled. Sasvim druga situacija je ako je vozilo proglašeno neispravnim na EKO testu. Bez obzira ponovite li taj pregled u roku 10 dana od prvog EKO testa, plaćate 50 posto iznosa uplaćenog pri tehničkom pregledu na kojem je vozilo proglašeno neispravnim. 

Izdavanje registarske pločice i naknade

Nakon što ste u policijskoj postaji preuzeli ovjerenu prometnu dozvolu, s istom odlazite u stanicu za tehnički pregled kako bi vam izdali registarske pločice. Od 04.07.2016. godine izdaju se registarske pločice s EU logom. Osim ‘klasičnih’ registracijskih pločica, možete zatražiti one po narudžbi. Registarske pločice po narudžbi s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom koštaju 278 kuna, prenosive pločice 278 kuna, dok za registarske pločice po izboru treba platiti 2000 kuna. Obične pločice za osobna vozila plaćaju se 65 kuna.

Osim za registracijske pločice, trebat ćete platiti 15 kuna za državne biljege i 35 kuna za obrazac prometne dozvole. Naknada za ceste ovisi o obujmu motora i razredu vozila, a kreće se od 180,60 kuna do 1201 kune. Posebna naknada za okoliš plaća se od 26,25 kuna do 226,80 kuna. Ranije se godišnji porez na cestovna motorna vozila plaćao na temelju rješenja Porezne uprave koje je stizalo poštom. Sada se porez za automobile starosti do deset godina plaća prilikom registracije. 

Ugovaranje police osiguranja i dodatnih pokrića

Prije samog izbora police osiguranja, informirajte se o samoj polici i dodatnim pokrićima u slučaju kvara ili vremenske nepogode. Polica obveznog osiguranja automobila ugovara se na godinu dana, a pokriva isključivo štete koje vozač, korisnik ili vlasnik vozila nanese drugim vozilima ili vozačima. Nakon prve godine dobivate popust od 10 posto na cijenu premije što se uvećava svake godine za 5 posto pa sve do maksimalnih 50 posto nakon 9 godina,

Osim cijene i popusta, kod ugovaranja police osiguranja važno je znati koji je postupak prijave štete i koja pokrića imate. Uz osnovnu policu osiguranja možete ugovoriti i dodatna pokrića, poput pomoći na cesti koja je odlično rješenje u slučaju kvara vozila ili prometne nezgode. Cijena takvog dodatnog pokrića obično nije visoka. Postoje i dodatna pokrića za pokrivanje rizika od, primjerice, loma stakla ili pada snijega s krova na vaše vozilo. Rizik od tuče, požara ili eksplozije također mogu se pokriti – 'mini kasko osiguranjem' – koje je zapravo jeftinije od punog kaska.

Što su bonus i malus?

Bonus je zapravo umanjenje iznosa osnovne premije osiguranja, samo ako u periodu osiguranja od najmanje jedne godine nije bilo šteta. Malus pak znači uvećanje osnovne premije ako je bilo prijavljenih šteta u prethodnom periodu. 

Bonus se može prenijeti na članove uže obitelji ili na drugo vozilo istog vlasnika. U određenim situacijama, bonuse se može i duplicirati. Dupliciranjem bonusa sam nositelj bonuse ne gubi ostvareni postotak bonusa nego samo drugoj osobi daje pravo na isti te tako oboje plaćaju niži iznos premije osiguranja. Dupliciranje i prijenos bonusa nisu mogući između različitih vrsta vozila kod većine osiguravatelja, na primjer s motora na osobni automobil ili obrnuto. 

Mogućnost korištenja dodatnih pogodnosti

Pri ugovaranju obveznog osiguranja automobila moguće je ugovoriti pokriće "zaštita bonusa". Bonus je zapravo osmišljen kao nagrada za vozače koji nemaju šteta pa zbog toga plaćaju nižu premiju. UNIQA osiguranje svojim osiguranicima nudi zaštitu bonusa i time zadržavanje niže premije. 

Točnije, zaštita bonusa znači da ukoliko se dogodi šteta i dalje zadržavate stečeni bonus. Pri registraciji automobila, određene osiguravajuće kuće također priznaju popuste i bonuse prijašnjih osiguratelja, a nude i obiteljski popust na drugo vozilo u obitelji. Za profesionalne vozače i one koji su uspješno završili trening sigurne vožnje kod pojedinih osiguravatelja postoji poseban popust

 

Powered by UNIQA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno