Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 28
Foto: PR
PRŽENA, POHANA ILI NA PARI?

Svima omiljen ručak: Već danas pripremite hrskavu i zdravu alternativu prženoj piletini

Mnogima od nas nema ništa draže nego grickati hrskavu prženu piletinu – zar ne? Ova je namirnica inače po mnogočemu zdrava, no ako je ne pripremate na odgovarajući način, možete imati i neke ozbiljne zdravstvene posljedice

Powered by Perutnina Ptuj

Globalna potražnja za mesom konstantno raste, a u posljednjih se 50 godina njegova proizvodnja i više nego utrostručila. Tome u prilog idu podaci da se u svijetu svake godine proizvede više od 340 milijuna tona mesa, a prosječni Europljanin godišnje konzumira između 80 i 110 kilograma mesa, od kojih je piletina, a posebice pržena, jedna od najzastupljenijih namirnica. Iako na globalnoj razini Amerikanci prednjače u konzumaciji pržene piletine, vjerovali ili ne, prvi zapisi o hrskavoj prženoj piletini stižu od Škota i Egipćana! 

Savjet za zdraviji izbor

Premda je upravo pržena piletina u dubokom ulju mnogima najdraži oblik pripreme ove namirnice, stručnjaci upozoravaju kako u njoj treba uživati umjereno. Doktorica Uma Naidoo, nutricionistica, psihijatrica i profesorica s Harvarda, ističe kako neumjereno jedenje pržene hrane može imati ozbiljne dugoročne zdravstvene posljedice budući da svakodnevna konzumacija pržene piletine može izazvati depresiju i probleme s pamćenjem. 

Fried,Chicken,Is,Fried,Chicken,In,Oil.

- Ako svakodnevno jedete pohanu ili prženu piletinu, pokušajte prijeći na jedanput tjedno. A ako je riječ o tjednoj navici, pokušajte u tako pripremljenoj piletini uživati samo jedanput mjesečno. Ako uopće ne jedete piletinu na ovaj način – budite sigurni da je vaše zdravlje na putu prema sigurnoj budućnosti - ističe liječnica Naidoo dodajući da je, prema njenome mišljenju, najzdraviji način za pripremu ove piletine kuhanje na pari. 

Ne bojte se, ipak nije sve tako crno! Ako ipak ne želite odreći se svog omiljenog ručka, ugledna stručnjakinja savjetuje da zdraviju alternativu pronađete u pravom izboru ulja u kojem ćete pržiti piletinu. Umjesto suncokretova ulja, tvrde stručnjaci, mnogo je zdravije koristiti maslinovo ili kokosovo jer ta ulja imaju manju kalorijsku vrijednost. Kokosovo se ulje, za razliku od običnog, neće gomilati kao višak masnoće i stvarati masne naslage u vašem tijelu.

Zašto piletina?

Iako je pržena piletina na lošem glasu, nju, složni su nutricionisti, smatraju jednim od najboljih izvora proteina životinjskog podrijetla. Piletina obiluje mnogim hranjivim tvarima, uključujući proteine, selen i fosfor, a osobito je bogata kompleksom vitamina B, koji igra središnju ulogu u proizvodnji energije svakog čovjeka, sintezi DNK i zdravlju mozga. Jedna porcija piletine od 85 grama sadrži 122 grama proteina i samo 3 grama masnoće, pa piletina, s obzirom na to da ima malo kalorija, a bogata je proteinima, može biti posebno korisna za mršavljenje.

Baked,Chicken,Wings,Served,With,Different,Sauces,And,Lemon.,Black

Osim toga, studije pokazuju da povećanje unosa proteina može poboljšati osjećaj sitosti, povećati gubitak težine i pomoći u održavanju tjelesne mase. U kombinaciji s treningom, proteini također mogu pomoći u poticanju rasta mišića. Štoviše, proteini su ključni za vaš metabolizam i cjelokupno zdravlje kostiju! Želite li u piletini uživati na zdraviji način, nutricionisti preporučuju pečenje, roštiljanje, prženje ili kuhanje na pari kad god je to moguće. 

Alternativa za omiljeni ručak  

Kako biste smanjili unos kalorija, savjetujemo vam da odaberete pileća prsa Perutnine Ptuj ili batke bez kože jer ćete tako smanjiti višak masnoće. Odabirom piletine bez kože uštedjet ćete oko 100 kalorija po porciji od 100 grama. I ne brinite, vaš se pileći odrezak, iako pripremljen bez kože, neće osušiti jer će, zahvaljujući pilećim kostima, vaše meso zadržati sočnost. Da, zadržavanje kosti u piletini jedna je od najbolje čuvanih tajni nepobjedive pohane piletine.

Sljedeći korak su začini. Umjesto soli, nutricionisti savjetuju da koristite kajenski papar, češnjak u prahu i malo sitno sjeckanog luka. Smanjivanjem soli i dodatkom različitih začina možete uštedjeti čak 1200 mg natrija u usporedbi s tradicionalnim receptom za prženu piletinu.

Raw,Marinated,Chicken,Meat,Wings,And,Legs,For,Bbq,,Served

Ovu mješavinu začina koristite i prilikom mariniranja pilećeg filea ili batka. Jer mariniranje je, baš kao i u bilo kojem drugom receptu koji se tiče pripreme mesa, ključan element uspjeha budući da je riječ o procesu koji omekšava meso, zadržava vlagu, a istodobno stvara nekoliko slojeva okusa. Za zdravu prženu piletinu preporučujemo mariniranje od najmanje jedan sat. Premda, i ovdje vrijedi pravilo - što dulje, to bolje!

Za još slasniji rezultat, piletinu panirajte u kukuruznim pahuljicama, čime ćete postići istu hrskavu koricu, ali sa znatno manje kalorija. Neovisno o tome jeste li naš recept slijedili dosad, nutricionisti su složni kako je idući korak ključan u potrazi za zdravijom alternativom prženoj piletini. Pripremite je, umjesto u ulju, u pećnici. A da bi vaša slasna piletina bila pečena sa svih strana jednako, upotrijebite rešetku u pećnici jer je ona ključna za dobivanje sveobuhvatne hrskave i sočne površine! 

Obratite pozornost na detalje

Bez obzira na to kako pripremate svoje meso, zdrava prehrana kreće od kvalitetnih namirnica. A prvi korak u prepoznavanju takvih namirnica, ističu nutricionisti, jesu oznake na hrani. Zato, kako biste bili sigurni da je vaš pileći obrok pripremljen na zdrav i ispravan način, prilikom odlaska u kupnju obratite pozornost na oznake koje se nalaze na pakiranju piletine.

Među najvažnije oznake spadaju one koje se tiču podrijetla mesa i zdravstvene ispravnosti, a jedina piletina u Hrvatskoj s certifikatom i oznakom antibioticfree je Međimursko pile. Ovaj certifikat jamči da pilići ni u jednoj fazi svog života nisu tretirani antibioticima! 

Perutnina Ptuj Pipo Čakovec prvi je i jedini hrvatski peradar i proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika (100% bez antibiotika). Njihovi proizvodni procesi počinju, odvijaju se i završavaju u Hrvatskoj, a zdravlje i dobrobit temeljne su vrijednosti na koje se u PP Pipo Čakovec oslanjaju. Zato je Međimursko pile vaš siguran odabir! Cjelokupnu ponudu piletine pogledajte ovdje

Powered by Perutnina Ptuj

Komentari 28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Klima se mijenja: Hoće li zima ikada više biti 'ona prava'?
PREDVIĐANJA STRUČNJAKA

Klima se mijenja: Hoće li zima ikada više biti 'ona prava'?

Svijet će u sljedećih 5 godina doseći najviše temperature dosad, no za dio istočne Antarktike to znači više snijega. Zanimalo nas je kako dolazi do takvih klimatskih paradoksa i jesu li povremene pahulje sve što nam je ostalo od 'prave zime'

Dosta je bilo razočaranja! Evo kako se držati životnih odluka
DRŽITE SE PLANA

Dosta je bilo razočaranja! Evo kako se držati životnih odluka

Već dugo razmišljate o životnim promjenama, ali bojite se krenuti da se opet ne biste razočarali? Donosimo vam nekoliko načina koji će vam pomoći da ovaj put zaista uspijete, a pri tome je najvažnije da ne budete prestrogi prema sebi
Kako možemo osigurati bolji svijet za buduće naraštaje? Ova tvrtka to radi već godinama
PROMO

Kako možemo osigurati bolji svijet za buduće naraštaje? Ova tvrtka to radi već godinama

Globalno zatopljenje nije mit, a njegove posljedice osjećamo već sad. Samo očuvanjem i zaštitom prirode te zajedničkim snagama možemo spriječiti ono što nas čeka - nestanak pitke vode, životinjskih i biljnih vrsta te pojavu bolesti