Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 28
Foto: PR
SIGURNOST I STABILNOST

U Europi ih nedostaje 300.000, a plaće su im iznadprosječne: Ovime se bavio i Elvis Presley

Vozači kamiona, ali i skladištari, igraju ključnu ulogu u globalnom lancu opskrbe. Oni omogućavaju nesmetanu opskrbu i distribuciju proizvoda koje koristimo svakodnevno, a u nastavku smo istražili koje su sve prednosti ovih zanimanja

Sadržaj donosi: Musgrave

Posljednjih godina svjedočimo izazovima koji su pogodili različite industrije širom svijeta. Krize, pandemija i promjene na tržištu rada ostavili su trag, a jedna od industrija koje se suočavaju s ozbiljnim problemima je transportna industrija. Nedostatak vozača postao je ozbiljan problem u Europi, a procjenjuje se da nedostaje čak 300.000 vozača. Iako se možda čini nevjerojatnim da takav deficit postoji, ovaj posao privlači pažnju mnogih, pa su i neke svjetske zvijezde, prije nego što su postale poznate, obavljale posao vozača. 

Posao koji pruža sigurnost 

Zanimljivo je da su neka od najpoznatijih lica u svjetskoj zabavnoj industriji počeli svoje karijeru kao vozači. Elvis Presley, kralj rock'n'rolla, prije nego što je postao glazbena ikona, vozio je kamion za tvrtku Crown Electric. Sean Connery, koji se proslavio ulogom čuvenog Jamesa Bonda, bio je vozač dostavnog vozila prije nego što je postao holivudska zvijezda. James Cameron, redatelj kultnih filmova, poput "Titanica" i "Avatara", također je imao iskustvo vozača. 

Kao i u prošlosti, vozači kamiona, dostavnih vozila i drugih transporta danas igraju ključnu ulogu u globalnom lancu opskrbe. Oni osiguravaju da proizvodi stignu na police trgovina, da medicinska oprema stigne do bolnica i da razne usluge budu dostupne svima. Bez njih bi svakodnevni život i gospodarstvo bili ozbiljno ugroženi. 

No jedan od glavnih razloga zbog kojih je ovaj posao mnogima postao atraktivan jest visoka zarada. Vozači često imaju iznadprosječne plaće, a u nekim slučajevima plaće mogu dosegnuti razinu koja omogućuje vrlo udoban život. Osim toga, ova industrija pruža sigurnost i stabilnost jer potreba za transportom ne jenjava, bez obzira na globalne okolnosti.

'Morao sam misliti na budućnost'

Iako su mnoge tvrtke suočene s izazovima uzrokovanima pandemijom i drugim vanjskim faktorima, postoje i one koje nude stabilnost i perspektivu. Musgrave, jedna od takvih tvrtki, ne samo da je odoljela mnogim izazovima nego je i otvorila vrata za one koji traže siguran posao s dobrim primanjima. Za ovu tvrtku kao vozač kamiona radi i naš sugovornik, Karlovčanin Dario Lorković, koji se zbog posla preselio u Irsku. 

- S obzirom na to da su Irska i Irci vrlo slični Hrvatskoj, odlučio sam se za ovaj korak. Prije svega, vjerujem da je tako i većini drugih, razlog za ovu odluku bio je novac. Imam dvoje male djece i moram prvenstveno misliti na njihovu budućnost. Ovdje se jednostavno živi drugačije. Nema pritiska kad idete na posao jer vas nitko ne iskorištava - iskreno kaže Dario. 

Iako je po struci meteorološki tehničar, Dario priznaje da je oduvijek razmišljao o poslu vozača, kojim se bavi već tri godine, a sve što je morao učiniti jest prekvalifikacija, odnosno završio je dodatnu školu za vozača.

- Ovaj posao trebate voljeti jer inače ništa nema smisla. Tražio sam firmu u kojoj mogu raditi posao koji volim, ali da na kraju dana mogu biti sa svojom obitelji. U Musgraveu dobijem svoj raspored godinu dana unaprijed i znam točno koje dane radim i koliko sati. Nema spavanja u kamionu jer dan prije dobijem rutu na koju idem. Plaća je uredna svaki tjedan, u slučaju da mi treba bolovanje, ono je isto plaćeno, kao i penzija koja mi se zaračunava. Jednostavno se osjećam sigurno i zaštićeno - kaže nam sugovornik. 

'Život mi se promijenio za 100%'

S obzirom na stabilno i sigurno radno okruženje, Dario kaže da mu se, općenito, kvaliteta života nesumnjivo promijenila nabolje. 

- Moj se život promijenio za 100%. Imam više vremena za obitelj, s obzirom na plaću ne trebam raditi prekovremene sate na svoje slobodne dane da bih obitelji osigurao kvalitetan život. Život izvan domovine je drugačiji, no svi su prijateljski nastrojeni te je lako prilagoditi se. Nitko nas ovdje ne gleda kao strance - kaže Dario i dodaje da mu je tvrtka u kojoj danas radi zapravo vrlo mnogo pomogla pri adaptaciji. 

- Nedugo nakon mojeg dolaska u Irsku pomogli su mi pronaći smještaj za obitelj te posao za suprugu. Također su nam pomogli pri dobivanju svih potrebnih dokumenata, a kolege na poslu nikad ne rade razliku - rekao nam je na kraju Dario. 

Za sve koji su zainteresirani za posao vozača i skladištara ili žele saznati više o mogućnostima zaposlenja u Musgraveu, tvrtka organizira Dane otvorenih vrata. Tijekom ovih događanja posjetitelji će imati priliku razgovarati s predstavnicima tvrtke, dobiti informacije o poslu te doznati više o prednostima koje pruža zaposlenje u ovoj tvrtki. Preostali datumi i gradovi u kojima se organiziraju Dani otvorenih vrata i na kojima možete doznati više informacija su: Sisak (7. rujna, Hotel Panonija), Karlovac (8. rujna, Hotel Korana Srakovcic), Split (10. i 11. rujna, Hotel President), Mostar (13. i 14. rujna, Hotel Mostar). 

Na listi poslova koje nude nalaze se vozači kamiona, i to oni s kategorijom C i CE, te skladišni radnici, a sve upite možete poslati na e-mail job@musgrave.ie ili putem videointervjua/poziva na WhatsApp broj 00353860080251.

Musgrave je vodeća irska tvrtka za maloprodaju, veleprodaju i usluživanje hrane. S maloprodajnim partnerima osigurava više od 41.000 radnih mjesta, u više od 1400 trgovina i ureda u Irskoj. 

Sadržaj donosi: Musgrave

Komentari 28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin