Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6
Foto: PR
BLAGDANSKI SPECIJALITET

Zna se što se jede za božićni ručak: Donosimo recept za sočnu 'puricu z mlincima'

S obzirom na to da je do Božića ostalo tako malo, većina zasigurno razmišlja o najfinijem dijelu Božića - blagdanskim delicijama. A oni iz središnje Hrvatske vjerojatno maštaju o francuskoj salati, sarmi, purici i štruklima

Sadržaj donosi: SPAR Hrvatska

Pravi ili umjetni bor? Makovnjača ili orahnjača - ili oboje? Proslaviti samo s najbližima ili pozvati i širu obitelj i prijatelje? Darovati djeci slatkiše i igračke ili odjeću i knjige? Ići na zornice ili ne? Pripremiti puricu ili odojka? Ova i slična pitanja mnogima će u prosincu okupirati misli, ali, složit ćete se da su sve to "slatke brige" jer 25. prosinca preplavit će vas najtopliji osjećaji svojstveni samo za ovaj blagdan. I tada će se mnogi, baš poput Elvisa Presleyja pitati "Oh zašto svaki dan ne može biti kao Božić?".

A glavna stvar koja ovaj blagdan čini toliko popularnim i omiljenim među svim generacijama je nedvojbeno tradicija. Bez obzira na to kitite li bor licitarskim srcima, pozlaćenim orasima i lješnjacima, kao što su to radili stari Zagrepčani, ukrašavate li dom poput stanovnika Podravine, zimzelenim ukrašenim grančicama ili jedete hladetinu kao pravi Međimurac, jasno je da su to tradicije koje posebno povezuju obitelj.

Family,,Winter,Holidays,And,People,Concept,-,Happy,Mother,,Father

I kad smo kod hrane, zanimljivo je kako gotovo svaka regija u Hrvatskoj ima vlastiti blagdanski stol - kojeg ne bi mogla zamisliti nikako drugačije. I sami znate da su osjeti mirisa i okusa neki od najjačih okidača uspomena. Tako će mnoge obitelji iz Zagreba i središnje Hrvatske na Badnjak asocirati prežgana juha, različite vrste slatkovodne ribe upotpunjene raznim salatama (salata od graha ili francuska) ili pak lignje u raznim verzijama - pržene, punjene, u rižotu i slično.

Božić će povezati s gurmanskim specijalitetima poput pečene patke, odojka, sarmi, već spomenute hladetine i, kraljice među svim božićnim jelima ovih krajeva, purice s mlincima. Ne smijemo zaboraviti i na štrukle, orahnjaču, makovnjaču, kuglof te paprenjake i pregršt drugih suhih kolačića.

Ako i vi želite ovog Božića okusiti nešto s blagdanskog stola Zagreba i središnje Hrvatske, isprobajte recept za pečenu puricu sa zagorskim mlincima:

 

Pečena purica sa zagorskim mlincima

Vrijeme pripreme: 2 h i 50 min

Sastojci:

  • 2 glavice luka
  • 1 Granny Smith jabuka
  • 3,5 kg svježe purice
  • SPAR Vital sol
  • SPAR Natur*pur svježi timijan
  • 4 žlice S-BUDGET svinjske masti                                   
  • 700 ml vruće vode
  • 500 g SPAR zagorskih mlinaca
  • SPAR Premium cikla (prema želji)       

Priprema:

  1. Očistite dvije glavice luka i narežite ih na četvrtine. Jabuku također narežite na četvrtine.
  2. Puricu dobro posolite izvana i iznutra, rukama utrljajte sol. Potom unutrašnjost purice napunite jednom glavicom luka i jabukom te dodajte nekoliko grančica svježeg timijana. Kuharskom špagom povežite purici noge.
  3. U lim za pečenje stavite drugu glavicu luka i još malo timijana. Preko stavite rešetku pa na nju puricu.
  4. Četiri vrhom pune žlice svinjske masti rastopite u lončiću, pustite da se mast zagrije pa prelijte preko purice. U lim za pečenje ulijte 700 ml vruće vode (vodom nemojte polijevati puricu).
  5. Puricu stavite u pećnicu na 240 °C i pecite 15 min, a zatim smanjite temperaturu na 190 °C i pecite još 2 sata i 15 minuta.
  6. Pred kraj pečenja, natrgajte mlince i prelijte ih vrućom vodom. Namočite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju.
  7. Pečenu puricu skinite s rešetke, a umak od pečenja prelijte u keramičku posudu. Potom u umak dodajte namočene mlince i dobro promiješajte.
  8. Puricu prelijte s ostatkom umaka od pečenja te poslužite uz mlince i salatu od cikle.
Pronađite najbolje recepte i inspiracije na jednome mjestu - u Sparovoj online kuharici Dobar tek! Meso, riba, vegetarijanska jela ili nešto slatko, mogućnosti je mnogo. A budući da dobrih savjeta nikada dosta, zavirite i u riznicu mudrosti Tomislava Špičeka. Kuhaču u ruke i - krenimo!

Sadržaj donosi: SPAR Hrvatska

Komentari 6
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Hrvati su jedan od najdebljih naroda Europe:Nutricionistkinja otkriva vezu crijeva i debljine
Mršavljenje i imunitet

Hrvati su jedan od najdebljih naroda Europe:Nutricionistkinja otkriva vezu crijeva i debljine

Prema statistici Eurostata, Hrvati spadaju među najdeblje narode u Europi. Osim što suvišni kilogrami nisu zdravi i ne izgledaju lijepo, skraćuju prosječan život Hrvata za čak tri i pol godine

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni