Obavijesti

News

Komentari 33

A tko će raditi? Do sada je iz Uljanika otišlo oko 400 radnika

A tko će  raditi? Do sada je iz Uljanika otišlo oko 400 radnika
1

Tijekom štrajka je iz Uljanik grupe otišlo više od stotinu radnika, a od početka krize čak 400 iz Pule i Rijeke. Njih 30 je zadnji put provuklo karticu na porti u petak

VIDEO

Prema procjenama sindikalista, iz Uljanika je tijekom štrajka otišlo više od stotinu radnika, a od početka izbijanja krize u brodogradilištu ta brojka seže do čak 400 na obje lokacije, u Puli i u Rijeci. 

DORH vari po Uljaniku, kupci otkazuju naručene brodove...
DORH vari po Uljaniku, kupci otkazuju naručene brodove...

Njih 30 je svoju karticu zadnji put provuklo na porti u petak, zadnjeg radnog dana prošlog mjeseca i ujedno zadnjeg dana štrajka, piše Novi list.

Radi se o ljudima koji su zbog neizvjesnosti koja traje mjesecima, ne čekajući rasplet krize, odlučili da nisu više spremni svoju sudbinu vezati uz sudbinu brodogradilišta, već su dali otkaz i egzistenciju potražili na nekom drugom mjestu.

Podsjetimo, u je ponedjeljak kompanija Siem Shipping odustala od gradnje četiri ugovorena broda u Uljaniku, a istog dana im je ponovno blokiran račun nakon što je policija pokrenula izvide po nalogu Državnog odvjetništva.

Prva, neslužbenu reakciju Bruxellesa, već u petak?

U emisiji HRT-a 'A sada Vlada' ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da bismo već u petak mogli doznati je li program restrukturiranja Uljanika prihvatljiv Bruxellesu. Tada u Hrvatsku, naime, dolazi povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

- Očekujem da ćemo mi prvu reakciju - neslužbenu, ali prvu reakciju - na taj program restrukturiranja od strane Bruxellesa dobiti već ovaj petak, 7. rujna, kada nam u službeni posjet dolazi povjerenica koja se bavi tržišnim natjecanjem u kontekstu Europske komisije. Kakvu ćemo informaciju od nje dobiti, pričekat ćemo, pa ćemo nakon toga moći planirati određene reakcije Vlade spram izrađivača programa restrukturiranja. Ali prejudicirati bilo kakav nalaz u ovom trenutku je vrlo nezahvalno - rekao je Horvat, podsjetivši između ostalog da je plan restrukturiranja u neformalnoj komunikaciji u Bruxelles poslan 13. srpnja ove godine.

Ako Bruxelles da zeleno svjetlo, znači li to veći angažman države na rješavanju pitanja brodogradilišta ili će, bez obzira na sve, sama brodogradilišta kao privatna poduzeća morati pronaći načine za opstanak? 

Ministar odgovara: "Izrađivači programa restrukturiranja predvidjeli su da u onome trenutku kada Bruxelles kaže da predloženi program ne ruši postulate tržišnog natjecanja, participacija države u tom restrukturiranju bude 60, a samog Uljanika i strateškog partnera 40 posto. Nije nikakva tajna da bi samim time na teret države i državnog proračuna, od ukupnih 584 milijuna eura potrebnih za restrukturiranje i izgradnje brodova u knjizi narudžbi, državni doprinos u tom restrukturiranju trebao iznositi 352 milijuna eura".

Europska komisija, podsjetimo, mora donijeti odluku je li plan restrukturiranja brodogradilišta Uljanik u skladu s direktivama Europske komisije glede zaštite tržišnog natjecanja, odnosno trebaju donijeti odluku je li u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom.

Horvat: Vlada pokušava osigurati isporuku dva broda

Ministar Horvat je u utorak u Karlovcu komentirao otkazanu narudžbu ugovora o gradnji četiri broda Uljaniku, te ulazak DORH-a u Uljanik

Upitan hoće li Vlada tvrtki dati jamstva rekao je da ne, a pogotovo ne onima koji su nas u takvu situaciju doveli, te dodao. 

- Četiri broda koja su otkazana u proteklih nekoliko dana, obveze koje Uljanik grupa, odnosno Uljanik brodogradnja kao određeni avans uzeo ta četiri broda je negdje na razini 30-ak milijuna eura. U ovom trenutku za razliku od nekih koji mudro šute i spavaju zimski san, a spavali su ga proteklih pet godina, Hrvatska Vlada pokušava barem za ta dva broda skinuti to opterećenje i osigurati kontinuitet i isporuku ta dva broda. 23.6 i 4.6 milijuna eura koji kao nekakav teret ovoj Vladi stoji su na ta dva broda. Pokušat ćemo sa vlasnicima anulirati, ta dva broda završiti, a dva broda za koja su uzeta jamstva, na razini su 5 milijuna eura koja će Uljanik grupa jednog dana morati platiti - rekao je Horvat, te dodao da su u suradnji s DORH-om pokrenuli određene aktivnosti, a po okončanim izvodima DORH-a i policije u Uljaniku će donijeti planove i odluke o tome što i kako dalje, te pojasnio da je izvide policije i DORH-a u Uljanik pokrenuo glavni državni odvjetnik temeljem informacija o provedenom financijskom nadzoru tvrtke.

Rekao je i da u ovom trenutku ne zna što radi Pula niti Istarska županija, ali i da su optužbe izrečene u utorak na teret Vlade obična smicalica i dječja igra, te poručio sa se on ne bi igrao na ovakav način i skrivao u Zagrebu i Bruxsellesu, već bi kako im je i preporučio da nakon isplate plaće za 8. mjesec zasuću rukave i pronađu kolateral, da bude potrebe za bilo kakvim kreditom da ga mogu uzet i da radnicima mogu dati plaće za deveti mjesec. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji
Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'
'NE MISLIM DATI OSTAVKU'

Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'

Ustavni sud je, podsjetimo, zaključio danas kako Milanović ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke dok obavlja dužnosti predsjednika RH