News

Komentari 3

Afganistanske robotičarke mole za dopuštenje da se presele u Kanadu zbog nesigurnosti

Afganistanske robotičarke mole za dopuštenje da se presele u Kanadu zbog nesigurnosti

Djevojke se nadaju karijerama na području STEM-a, što bi u trenutnoj situaciji moglo biti jako teško, ako ne i nemoguće

Afganistanski ženski robotičarski tim želi da im se dopusti da se presele u Kanadu zbog nesigurne budućnosti pod talibanskom vlašću, javlja IFLScience.

Robotičarski tim, koji se zove "Afghan Dreamers" ("Afganistanske sanjarke") je već bio u medijima 2017. kada im je nakratko zabranjeno putovanje u SAD i gdje su djevojke osvojile srebrnu medalje na natjecanju u Washingtonu.

Djevojke su od tada napravile nekoliko inovacija, a nadaju se karijerama na području STEM-a, što bi u trenutnoj situaciji moglo biti jako teško, ako ne i nemoguće. Robotičarke su prestrašene.

Odvjetnica za ljudska prava Kimberley Motley kaže da u Afganistanu talibani idu od vrata do vrata i otimaju djevojčice te ih sile na brak.

- Jako, jako smo zabrinuti da se to ne dogodi i mladim robotičarkama - one žele biti inženjerke, žele sudjelovati u AI zajednicama i usude se sanjati o uspjehu.

Motley kaže da "doslovno preklinju" kanadsku vladu i premijera Trudeaua da dozvole djevojkama da dođu u Kanadu gdje su i upoznale kanadskog premijera na robotičarskom natjecanju 2018.

Odvjetnica kaže da se mlade Afganistanke žele obrazovati i biti na sigurnom mjestu.

- Žele učiniti Afganistan ponosnim i žele svijet učiniti ponosnim i žele nastaviti sa svojim snovima o robotici, AI-u...

Dodala je da vjeruju kako je Kanada odlično mjesto na kojem bi zapravo mogle imati budućnost. Zabrinute su jer ne znaju što sutra donosi.

Ova poruka razlikuje se od one koju je kapetanica tima Fatemah Qaderyan podijelila na Forumu za slobodu u Oslu 2018.

- Kod djece sve počinje s maštom. Nakon nekog vremena ta mašta prijeđe u san. Jednom kad imaju taj san, djeca ga žele i postići. No, djeci koja žive u ratnim područjima...je rečeno da će im snovi ostati samo snovi.

- Vodstvo mora biti u rukama mladeži, generacije koja tehnologiju smatra oružjem protiv rata. Sad kad smo osjetile okus obrazovanja, odlučne smo da ga želimo postići što više kako bi izgradile bolje budućnost za našu zemlju.

POGLEDAJTE TRAGIČNU PRIČU AFGANISTANCA ZAINULLAHA: