Obavijesti

News

Komentari 56

Agnostik ide u Vatikan: Ivo Josipović službeno kod Pape

Agnostik ide u Vatikan: Ivo Josipović službeno kod Pape
5

Predsjednik Josipović u četvrtak ide u posjet papi Franji u Vatikanu, s kojim će razgovarati o stanju u Hrvatskoj i regiji. Sastat će se i s državnim tajnikom

VIDEO

Predsjednik Josipović u četvrtak ide u posjet papi Franji u Vatikanu, s kojim će razgovarati o stanju u Hrvatskoj i regiji.

Josipović će se susresti i s državnim tajnikom Svete Stolice Tarcisijem Bertoneom, a održat će i predavanje o moralu i politici u tranzicijskoj Hrvatskoj. Kako kažu u predsjednikovu uredu, govorit će o tome kako politika mora biti bliska moralnim načelima želi li biti bliska ljudima. Josipović, koji je agnostik, s Papom se već kratko susreo na njegovoj inauguraciji, no ovo je prvi službeni posjet Vatikanu. Papa, kao vrhovni poglavar Crkve i države Vatikan, tako prima predsjednike svih država, bez obzira na vjersko opredjeljenje. No iako će sad imati priliku za razgovor, teško da će se dotaknuti gorućih tema za Hrvatsku - uvođenja poreza Crkvi, spolnog odgoja u školama te pitanja crkvene imovine.

- Riječ je o uobičajenom protokolu, na kojem se ne rješavaju nikakvi problemi. Taj susret traje 20-ak minuta, na njemu gost izloži svoja stajališta o stanju u zemlji i svijetu, a zatim to učini i Papa - kaže sociolog religije i bivši veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko.

Predsjednikova supruga Tatjana od Pape će dobiti krunicu. Muški članovi delegacije dobivaju Papin medaljon. Josipović i papa Franjo su u ožujku na Papinoj inauguraciji razmijenili nekoliko prigodnih riječi.

- Istaknuo bih riječi Pape, koji poziva da u sebi nađemo ljudskost i da budemo solidarni - kazao je tad predsjednik Josipović.

Papa će na dar dobiti molitvenik opatice Čike

Josipović će Papi darovati pretisak "Časoslova opatice Čike", najstarijeg osobnog molitvenika, izrađenog oko 1066. u zadarskom skriptoriju sv. Krševana, i čipku od agave sestara benediktinki s Hvara. 

>>> Papa: Nezaposlenost i samoća najveće su boli današnjice 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...