News

Komentari 1

Agonija u Grčkoj i dalje traje: Obitelji čekaju identifikaciju tijela, prosvjeduju diljem zemlje

Agonija u Grčkoj i dalje traje: Obitelji čekaju identifikaciju tijela, prosvjeduju diljem zemlje

Najmanje 57 ljudi, među njima mnogi studenti, poginulo je u najsmrtonosnijoj željezničkoj nesreći u Grčkoj

Pored bolnice u Larissi, Panosu i Mireli Routsi na oči naviru suze dok mole za vijesti o 22-godišnjem sinu Denisu, koji je otputovao u Atenu vidjeti prijatelje te se vraćao kući u vlaku koji nikada nije stigao na svoje odredište, piše Reuters.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najmanje 57 ljudi, među njima mnogi studenti, poginulo je u najsmrtonosnijoj željezničkoj nesreći u Grčkoj kasno u utorak, kada su se putnički vlak i teretni vlak sudarili pri velikoj brzini. 

Policija je za sada identificirala 31 tijelo, a gotovo svaku identifikaciju su morali obaviti na temelju DNK testova.

- Obaviješteno je 11 obitelji i ovaj bolan proces se nastavlja. U laboratorijima danonoćno traje proces identifikacije, a sav drugi rad je obustavljen - rekao je glasnogovornik policije.

Relatives of missing in train crash make desperate cry for news

Denisova majka, Mirela Routsi, koja je novinarima na svom mobitelu pokazala sliku sina, još je čekala informacije o svojem djetetu.

- Dala sam DNK, trenutno nemam nikakvih novosti. Apeliram na one koji su se spasili iz tog vagona ako ga je neko prepoznao, da mi jave da li je bio na svom mjestu, da li je ustao, da li se pomaknuo- rekla je očajna majka.

U Grčkoj dalje raste bijes zbog nesreće koju je vlada pripisala ljudskoj pogrešci, ali za koju sindikati kažu da je bila neizbježna zbog nedostatka održavanja i neispravne signalizacije.

Trains collide near Larissa

- Ubili su ga, to se dogodilo. Oni su ubojice, svi do jednog- rekao je Panos Routsi.

Nedugo prije nesreće sin mu je rekao da će zakasniti i da će nazvati. 

- Još čekam- rekao je Routsi.

Željezničari su u petak produljili štrajk na drugi dan, a planirano je i više skupova jer mnogi zahtijevaju odgovore na pitanje kako se takva tragedija uopće mogla dogoditi.

Prosvjedi diljem Grčke

Funeral of a 34-year old woman, a victim of a train collision near the city of Larissa

Nakon prosvjeda u posljednja dva dana, oko 2000 studenata izašlo je u petak na ulice Atene, blokirajući cestu ispred parlamenta gdje su održali trenutak šutnje. Studenti su također prosvjedovali u Larissi,  gradu u blizini nesreće.

- Njihov profit, naši mrtvi- pisalo je na jednom transparentu koji je potpisala jedna sveučilišna studentska organizacija.

- Nije bila nesreća, to je bilo ubojstvo- pisalo je na drugom.

U školskim dvorištima u Ateni učenici su svojim torbama ispisali riječi 'Nazovi me kad stigneš', izraz koji je postao jedan od slogana protesta.

Vagoni su izbačeni iz tračnica, zgnječeni i zahvaćeni plamenom kada su se dva vlaka sudarila na istom kolosijeku. U putničkom vlaku bilo je više od 350 ljudi. Šef postaje (59) Larissa uhićen je te je priznao dio odgovornosti, rekao je njegov odvjetnik, ističući da on nije jedini krivac.

- Sindikat je upozoravao toliko godina, ali to nikada nije shvaćeno ozbiljno- rekao je glavni sindikat željezničara, zahtijevajući sastanak s novim ministrom prometa, imenovanim nakon nesreće.

Radovi su nastavljeni na mjestu nesreće, gdje je spasilačko osoblje dizalicama podiglo neke vagone izbačene s tračnica.

Kritike su počeli iznositi i oporbeni političari.

- Svaki pokušaj skrivanja i prikrivanja istine o tragediji u Tempiju je nepoštivanje mrtvih- rekao je Popi Tsapanidou, glasnogovornik ljevičarske Syrize, glavne grčke oporbene stranke.

 

Najčitaniji članci