Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

'Ako je Komšić bio žrtva, zašto nikad nije prijavio Kristinu...?'

Strategija obrane u kojoj se žrtva pokušava prikazati kao zlostavljačica, koja je sama isprovocirala svoju smrt, šokirala je Kristininu majku Vesnu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
82 komentara

Ne mogu vjerovat, pa koji vrag više hoće. Kakva žrtva je on bio, što je nije prijavljivao kad je bio žrtva, uzbuđeno je odgovorila Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine Krupljan (18) na tvrdnje obrane njezinog ubojice Davida Komšića (21). 

Naime, njegov branitelj Veljko Miljević predao je žalbu na odluku Vrhovnog suda koji je Komšiću smanjio kaznu za okrutno ubojstvo bivše djevojke s 30 na 25 godina zatvora. Traže ponovno suđenje i to ne zbog ubojstva, već po članku 112. stavku 1 Kaznenog zakona, odnosno da se Komšiću sudi za usmrćenje za koje je predviđena kazna do deset godina zatvora.

Takva strategija obrane u kojoj se žrtva pokušava prikazati kao zlostavljačica, koja je sama isprovocirala svoju smrt, šokirala je njezinu majku.

KOMŠIĆ TRAŽI NOVO SUĐENJE Izbo ju je 88 puta, obrana tvrdi da je on bio žrtva zlostavljanja

- Sud je njegove tvrdnje već ranije odbacio. Nemam ja više snage, ni za novo suđenje ni ništa. Kad ću ja dobit pravomoćnu presudu? I te kako sam razočarana ovime što rade. Nek se stave u moju kožu, ona je bila žrtva. Četiri puta sam ga prijavljivala za nasilje, što žele, da im pošaljem papire? Misle me iživcirat da puknem ili što - uzrujano će Vesna Krupljan.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Što bi htio, da ga puste?'

Nedavno je tražila uvid u spis na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu gdje je David Komšić u ožujku ove godine nepravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora za napad na Kristinu i oštećenje njezina auta na Bukovačkoj cesti u Zagrebu u studenom 2016. godine.

- Saznala sam da se žalio i na presudu za Bukovačku. Žalilo se državno odvjetništvo, koje je za njega tražilo dvije godine zatvora,  i drugookrivljeni, odnosno Komšić. Nikako da imam mira, nikad nije gotovo. Što bi htio, da ga se pusti? Što nije ranije rekao da se kaje već je čekao sjednicu Vrhovnog suda? Bolje bi bilo da se pokrije ušima - kazala je Kristinina majka.

Podsjetila je da je Komšić 22. veljače 2017. godine Kristinu nožem ubo čak 88 puta u njezinom autu ispred njezina ulaza i to nakon što mu je rekla da je trudna s drugim. 

S Županijskog suda u Zagrebu potvrdili su da su zaprimili žalbu odvjetnika Veljka Miljevića  te da spis još nije otišao na Vrhovni sud jer nisu istekli svi rokovi. Osim Miljevića na presudu se žalilo i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, između ostalog zbog odluke o kazni, te Komšićevi roditelji Ivo i Olivera.

Nastavlja se suđenje Davidu KomÅ¡iću za premlaćivanje Kristine Krupljan UBIO KRISTINU TRI MJESECA POSLIJE Nova presuda Davidu Komšiću: Za napad dobio još godinu i pol

Pokušaj obrane da umanji Komšićevu odgovornost tvrdeći da ga je Kristinino ponašanje tijekom duljeg vremena dovelo do "stanja dugotrajne patnje i razdraženosti". Još u završnim riječima Miljević je isticao da se na njegova branjenika treba primijeniti blažu kvalifikaciju, odnosno da ga se osudi zbog usmrćenja, a ne teškog ubojstva te da se na njega primijeni maloljetničko pravo jer je bio mlađi punoljetnik.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

Znao je što radi

Županijski sud je prvostupanjskom presudom odbacio njihove tvrdnje te Komšića nepravomoćno osudio zbog teškog ubojstva.

- Niti okrivljenik nije neubrojiv niti je doveden u stanje patnje i razdraženosti. Psihijatarskim vještačenjem je dokazano da je njegova sposobnost vladanja ipak bila očuvana. U trenu ubojstva je znao što radi i mogao je vladati postupcima. Znao je što čini. On ju je htio ubiti. Znao je da je zabranjeno ubiti drugu osobu. Zato je kriv za teško ubojstvo na okrutan način - obrazložila je presudu predsjednica sudskog vijeća Sanja Mazalin.

Vrhovni sud smanjio je kaznu Komšiću smatrajući da prvostupanjski sud nije dovoljno vrednovao olakotne okolnosti. Osim toga, smatraju, neosnovano je uzeta u obzir osuda zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće jer je ona postala pravomoćna nakon počinjenja kaznenog djela teškog ubojstva.

Potvrđujući presudu Županijskog suda u Zagrebu u dijelu gdje se Davida Komšića osuđuje na kaznu dugotrajnog zatvora zbog teškog ubojstva na okrutan način, Vrhovni sud je, na neki način, već zauzeo stav o tome o kojem je kaznenom djelu riječ, odnosno ima li elemenata blažeg kaznenog djela kako obrana sugerira.

Možda vas zanima i ovo:
Message