Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
112 komentara

'Ako nas Rusi napadnu, mi smo spremni': Finci misle ozbiljno...

U preventivnim mjerama koje Finci poduzimaju sudjeluju vojnici, ali i građani. Skandinavska zemlja se s ovakvim vježbama priprema za različite oblike katastrofa...

Podzemni tunel u Helsinkiju
Foto: City of Helsinki
112 komentara

Ususret najvećoj ruskoj vojnoj vježbi Zapad 2017, jedna zemlja je također krenula s pojačanjem sigurnosti. Riječ je o Finskoj, odnosno njenom glavnom gradu Helsinkiju.

Gradske vlasti metropole nadograđuju podzemni dio inovacijama poput parkirnih pećina i podatkovnih centara, a u proteklih nekoliko godina Helsinki se prilagodio novim strategijama obrane - poboljšanom sistemu utvrde s blindiranim vratima i prolazima za vojsku.

Finski vojnici naporno vježbaju, a u slučaju napada na Helsinki u podzemnim odajama ima mjesta za više od 600 tisuća stanovnika.

Kao jedan od ključnih razloga ove akcije spominje se nadolazeća ruska vježba Zapad 2017, vojni pothvat tijekom kojeg će Rusija "prakticirati otkrivanje, zadržavanje i targetiranje udruženih snaga s dronovima i naprednom topničkom snagom, dok će istodobno širiti dezinformacije o tome što rade njihove snage".

Podzemni tunel u Helsinkiju | Autor: City of Helsinki Foto: City of Helsinki

Vježba će se održati na finskoj granici pa postoji opravdana briga da bi Rusi mogli pokušati izvršiti vojnu akciju. Oglasio se Jarno Limnell, finski stručnjak za cyber sigurnost i vojnu znanost.

- Osim razmišljanja o tome što će se dogoditi tijekom vježbe, više nas zanima što će se dogoditi nakon toga i želimo se pobrinuti da trupe zapravo napuste taj prostor, izjavio je Limnell.

Podzemni tunel u Helsinkiju | Autor: City of Helsinki Foto: City of Helsinki

Rusi će ovu vojnu vježbu odraditi u suradnji s Bjelorusima. Dužnosnici NATO-a izjavili su kako će pod budnim okom pratiti tijek vojnih vježbi Zapada, budući da su ovo prve vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od zahlađenja odnosa Rusije i NATO-a nakon krize u Ukrajini.

U preventivnim mjerama koje Finci poduzimaju sudjeluju vojnici, ali i građani. Skandinavska zemlja se s ovakvim vježbama priprema za različite oblike katastrofa.

- Sustav tunela koji je izgrađen potaknut je našim vlastitim iskustvom i lekcijom koju smo naučili iz Drugog svjetskog rata - izjavila je Janne Kuusela, ravnateljica policije Ministarstva obrane.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message