Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Ako ste mislili da su Britanci razbili Enigmu, prevarili ste se

Trojica poljskih matematičara, Jerzy Rozycki, Henryk Zygalski i Marian Rejewski uspjeli su razbiti kod prvih verzija Enigme još u ranih 30-ih. Svoja otkrića čuvali su od Britanaca

Foto: Wikipedia
8 komentara

Poljaci su još su 1932. razbili kod prve verzije Enigme. Sada su pokrenuli kampanju kojom žele upoznati javnost s tom zanemarenom činjenicom u povijesti.

Sve zasluge za razbijanje koda pripale su Alanu Turingu i Britancima, no uspjeh Poljaka bio je ključan i za njihov uspjeh. Zbog toga predstavnici poljskog veleposlanstva putuju po svijetu i šire svijest o tome koliku je Poljska ulogu odigrala u II. svjetskom ratu. 
 
Enigmom su se koristili Nijemci kako bi kodirali vojnu komunikaciju. Naprava je imala 158 milijuna kombinacija i bilo ju je gotovo nemoguće probiti. No, početkom 30-godina to je uspjelo trojici poljskih matematičara.

Foto: Wikipedia Marian Rejewski

Jerzy Rozycki, Henryk Zygalski i Marian Rejewski shvatili su da se ključ krije u matematici, a ne lingvistici. Rejewski je 1938. osmislilo elektro-mehaničku napravu kojom su uspjeli probiti ranije verzije enigme. Svoj rad na Enigmi od Francuza i Britanaca skrivali su gotovo sedam godina, a odlučili su ga podijeliti s njima 1939. kada je postalo očito da Poljska neće izbjeći invaziju, rekao je Rejewski.

Time je odgovorio na optužbe britanskog kriptoanalitičara Harryja Hinsleyja koji je tvrdio da su Poljaci zatražili njihovu pomoć jer su se našli pred nepremostivim problemom nakon što su Nijemci 15. prosinca 1938. proširili Enigmu s još dva rotora. 

Foto: Wikipedia Jerzy Rozycki

Ipak, sve zasluge za razbijanje koda Enigme otišle su Britancima koji su u Bletchley Parku usavršili tehnike Poljaka. Iako su Poljaci ponosni na svoj doprinos i o tome uče u školama, ostatak svijeta nije upoznat s detaljima njihova uspjeha. 

- Priča o Enigmi jako nam je važna i razbijanje koda jedno je od najvažnijih doprinosa Poljske savezničkoj pobjedi u II. svjetskom ratu - kazao je Maciej Pisarski iz poljskog veleposlanstva u Washingtonu i dodao kako su omogućili saveznicima značajnu prevagu nad Nijemcima. 

- Zapeli smo s krive strane Željeznog zida za vrijeme Hladnog rata i nitko nije htio priznati da je itko iz istočne Europe imao bilo kakve veze s Enigmom. Sad imamo moralnu obvezu ispraviti tu nepravdu - rekao je Pisarski, prenosi Daily Mail

Foto: Wikipedia Henryk Zygalski

S njim se slaže i dr. Grazyna Zebrowska, također iz veleposlanstva u Washingtonu. Ona smatra da se prava priča izgubila s vremenom, to jest, za vrijeme komunizma jer nitko nije bio spreman priznati da je postojala takva suradnja između Poljske i Velike Britanije. 

- To je bio vrlo poseban i vrlo tajan savez - kazala je. 

Zasluge Rozyckog, Zygalskog i Rejewskog priznala je i Zaklada Bletchley Park čiji je glasnogovornik kazao kako je njihov rad bio iznimno važan te je istaknuo da je priča o njima protkana kroz sve elemente izložbe u Bletchley Parku. 

Ukrao Enigmu i knjižicu s kodovima

Osim Poljaka i Turingovog tima, za razbijanje Enigme zaslužan je i poručnik britanske Kraljevske mornarice David Balme koji je 9. svibnja 1941. s njemačke podmornice ukrao Enigmu i knjižicu s kodovima, a nije imao pojma čemu služi taj čudni instrument.

royal navy | Autor: royal navy Foto: royal navy David Balme

Balme je služio na razaraču HMS Bulldog koji je napao njemačku podmornicu U-110. Posada podmornice napustila je plovilo, a Balme je dobio naredbu da odvesla do podmornice i uzme s nje sve što može.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message