Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ako Vlada ne plati štrajk, na kraju će ih to koštati duplo!'

U utorak je u RTL Direktu gostovala u RTL Direktu glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan. I onda je vladajućima poručila da sindikati ne misle popustiti sve dok im se ne ispune zahtjevi

Foto: RTL/screenshot
210 komentara

Ne vjerujem da će štrajk dovesti do raspada školske godine, nadam se da će se naći razuma i riješiti situacija za koju je odgovorna isključivo vlada. Nevjerojatno mi je, nikad u životu nisam toliko gledala televiziju kao protekli dana, ali jedino od tamo saznajem detalje. Nema dijaloga, sve ide preko medija i to je katastrofa, objasnila je Ana Tuškan na pitanje je li totalni štrajk u potpuni raspad školske godine. 

- Premijer je rekao da uključimo racio i razmislimo o ponudi, a dobili smo još manju ponudu. Ne znam kako na taj način misle riješiti problem. Nije cjenkanje to što tražimo, tražimo opravdano, možemo se dogovarati oko dinamike, načina. Vladino ponašanje omalovažava svakog zaposlenika i to je prevršilo svaku mjeru. Nećemo odustati!

MINISTAR PROTIV ŠTRAJKA Aladrović: Divjak nije fer, a sad nećemo ravnati koeficijente...

Sindikati su spremni razgovarati o načinu i dinamici, ali ne odustaju od povećanja koeficijenata složenosti poslova.

- To je 6,11 u prosjeku, za neke se traži više, za neke manje. Meni je nevjerojatno da sama ministrica danas kaže da je očito da su koeficijenti nepravedni. Oni cijelo vrijeme pričaju da su nepravedni, a mi tražimo da se to izjednači. Povećanjem osnovice svake godine će ta razlika biti sve veća. U Strategiji razvoja obrazovanja, znanosti i tehnologije imate mjeru koja kaže da visina plaće učitelja mora biti usklađena s prosječnom plaćom visokoobrazovnog sektora. Vlada se na to obvezala, nisu došli Marsovci. Zaslužuje se više, obećalo se više, rekla je Tuškan za RTL

Ona je istaknula i da će, koliko god štrajk bude trajao, napraviti sve da nijedan učenik ne bude zakinut: "Neće biti zakinuti za ono što im pripada. Trenutno je najteže roditeljima i doista im hvala što velik broj njih podržava ovu akciju jer znaju koliko su za njihovu djecu važni zaposlenici".

SVI U ŠTRAJK Učitelje je podržao i Sindikat policije. I oni će prosvjedovati

Vlada im je poručila da štrajk više neće biti plaćen, a po tome će prosvjetari po danu izgubiti oko 300 kuna.

- Jedinstvo je sve veće i veće i ne vidim način na koji će se ovo raspasti. Nevjerojatno mi je da on istavljaju datum 15. 11. da je odjednom nezakonit. Po čemu to? A ako ne plate štrajk, na kraju će ih sve koštati više nego duplo. Ako ne plate štrajk morat će platiti nadoknade, prekovremene, subote... Sve to će ih koštati puno više, zaključila je Tuškan. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message