News

Komentari 18

Akrap: Ukrajina će pokrenuti niz proljetnih i ljetnih ofenziva. Rusi ne mogu izdržati ovaj ritam

Akrap: Ukrajina će pokrenuti niz proljetnih i ljetnih ofenziva. Rusi ne mogu izdržati ovaj ritam

Kineski predsjednik trebao bi kroz tjedan dana posjetiti Moskvu, a odmah nakon toga sastati se i sa Zelenskim

Nakon godinu dana rata u Ukrajini postavlja se pitanje bliži li se on svojem vrhuncu, što planira Ukrajina, a što Putin. Također, što trenutno poduzimaju velike sile, poput Kine i SAD-a. 'U mreži prvog' na HRT-u govorili su o tome urednica i voditeljica Jasmina Popović, Gordan Akrap sa Sveučilišta Sjever, Zorana Baković, posebna dopisnica slovenskog 'Dela' za Aziju te Božo Kovačević, bivši veleposlanik u Ruskoj Federaciji. 

Akrap smatra da će se aktivnosti u Ukrajini intenzivirati.

- S jedne strane Rusija neće moći dugo izdržati ovaj ritam napada i pokušaja okupiranja dodatnih područja u Ukrajini, a s druge strane kada se stvore klimatološki uvjeti, doći će do pokretanja proljetnih i ljetnih ofenziva s ciljem oslobađanja okupiranih teritorija. To je očekivani slijed događaja u narednih 5-6 mjeseci- naglašava.

Smatra i da će se do kraja godine stvoriti uvjeti za razgovore.

Baković je pak govorila o tome kako  je prošlog tjedna završilo godišnje zasjedanje kineskog najvišeg zakonodavnog tijela koje je Xi Jinping-u dalo treći, a možda i neograničeni mandat, na čelu države i vojske.

- Sada ćemo vidjeti kakvo će biti njegovo učešće u događanjima u Ukrajini i svijetu. Na dan kada je on ponovno dobio mandat, Kina je posredovala u obnovi diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije, što je znak da će Kina tako posredovati i igrati sličnu ulogu i u drugim krizama, a po svemu sudeći to je ukrajinska.

Očekuje da će kineski čelnik već 21. ožujka doći u Moskvu, nakon čega bi odmah trebao razgovarati i sa Zelenskim.

- Kina je rekla kako neće naoružavati ni jednu stranu, ali to će uvelike ovisiti o tome kako će se SAD i njezini saveznici ponašati prema Kini, odnosno prema njenoj najbitnijoj neuralgičnoj točki, a to je Tajvan.

Do pregovora Između Rusije i Ukrajine doći će samo ukoliko Rusija uspije ili ne naći alternativna tržišta za svoje proizvode, smatra Kovačević.

- Ako ne uspije, naći će se u ozbiljnim ekonomskim problemima, unatoč tome što pad njenog BDP-a nije onoliki kakav se očekivao- rekao je.

Ključno je, dodaje, da Rusija doživi takav poraz u Ukrajini da ga Putin neće moći svom narodu prikazati kao pobjedu.

- Rusija nije uspjela u ostvarivanju svojih nauma, ali Ukrajina još nije pobijedila.

Najčitaniji članci