Obavijesti

News

Komentari 0

Alkaloid je objavio rezultate poslovanja za razdoblje od siječnja do ožujka 2024.

Alkaloid je objavio rezultate poslovanja za razdoblje od siječnja do ožujka 2024.
2

ALKALOID Grupa ima 2.910 zaposlenih, od čega 2.215 u S. Makedoniji, a 695 ih je zaposleno u kapitalno povezanim društvima u inozemstvu...

VIDEO

Ukupna konsolidirana prodaja ALKALOID AD Skopje u prvom kvartalu 2024. godine dosegla je 79,9 milijuna eura, što je 13% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Konsolidirana prodaja ostvarena na domaćem tržištu porasla je za 11%, a ukupni konsolidirani izvoz kompanije porastao je za 14%. Od ukupne konsolidirane prodaje 27% je ostvareno u S. Makedoniji, dok je, s druge strane, 73% ostvareno na stranim tržištima. Gledano po regijama, 26% ostvareno je u zemljama Jugoistočne Europe, 24% ostvareno je u zemljama Zapadne Europe (EU i EFTA), 22% ostvareno je u zemljama Istočne Europe (ZND, UKR..), a na ostalim tržištima činili su 1% ukupne konsolidirane prodaje.

FOTO Predstavili su 'Tabletu 2': Pacijenti će jednom tabletom zamijeniti više raznih lijekova...
FOTO Predstavili su 'Tabletu 2': Pacijenti će jednom tabletom zamijeniti više raznih lijekova...

Najveći porast na većim izvoznim tržištima u odnosu na prošlu godinu bilježi prodaja ostvarena u Velikoj Britaniji, u iznosu od 1,9 milijuna eura, koja je porasla 4 puta; zatim u Gruziji, gdje su porasli 3 puta, kao i u Ukrajini, gdje su porasli 2,5 puta. Zatim slijede oni u Mađarskoj (rast od 65%), Rumunjskoj (rast od 27%), Albaniji (rast od 27%), u Poljskoj (rast od 20%), Italiji (rast od 12%), Hrvatskoj (rast od 11. %), u Armeniji (10% rasta), Sloveniji (10% rasta), u Grčkoj (10% rasta) itd.

Promatrano po grupama proizvoda, u strukturi ukupne konsolidirane prodaje najveći udio imaju proizvodi iz segmenta farmacije, točnije 91%, dok segment kemije, kozmetike i ljekovitog bilja sudjeluje s 9%. Od farmaceutskih proizvoda veći udio u ukupnoj prodaji imaju antibiotici s 31%, OTC pripravci s 19%, kardiološki pripravci s 12%, neurološki pripravci s 11% ukupne konsolidirane prodaje itd.

U 2024. godini, u smjeru opredijeljenosti za stalnu modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta, obima proizvodnje i asortimana, ALKALOID AD Skopje završio je realizaciju svog najvećeg investicijskog pothvata u posljednja dva desetljeća - novog pogona za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika, Tabletno odjeljenje 2.0 i pripadajući tehnički prostor. Novi tehničko-tehnološki kapacitet, čiji je cilj više nego udvostručenje volumena i veća fleksibilnost u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika, zauzima površinu od 6.200 m2 (proizvodno-tehnički prostor), a za njega je ALKALOID uložio ukupno 19,4 milijuna eura. Ukupna ulaganja u dugotrajnu imovinu u razdoblju siječanj - ožujak 2024. godine iznose 4,8 milijuna eura.

"Alkaloid" AD Skopje - Patentiran prvi omeprazol u tekućem obliku
"Alkaloid" AD Skopje - Patentiran prvi omeprazol u tekućem obliku

Posljednjih godina ALKALOID je započeo proces redizajna postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, s ciljem stvaranja lijekova s dodanom vrijednošću koji omogućuju liječenje i zadovoljenje potreba pojedinca ili određenih skupina pacijenata. Strateška ulaganja u modernizaciju proizvodnog portfelja dovela su do uspješnog razvoja prvog patentiranog lijeka s dodanom vrijednošću ALKALOID, prvenstveno namijenjenog liječenju refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Lijekovi prvog izbora u liječenju refluksnog ezofagitisa i GERB-a su tzv inhibitori protonske pumpe, skupina u koju spada i Omeprazol, koji su obično dostupni u obliku gastrorezistentnih tableta i kapsula, kao i praška za otapanje. Po prvi put u povijesti, "Alkaloid" je razvio tekući oblik lijeka Omeprazol, spreman za upotrebu.

Za oralnu otopinu Omeprazol "Alkaloid" dobio je prvi međunarodni patent za lijek s dodanom vrijednošću (Value Added Medicine - VAM), a već su izdana i prva odobrenja za stavljanje u promet ovog inovativnog lijeka za makedonsko tržište i za tržištu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Postupci registracije za zemlje u Europi i za tržišta Europske unije su u tijeku, a očekuje se dobivanje odobrenja za stavljanje lijeka u promet i njegovo naknadno lansiranje. 

Konsolidirana dobit prije financijskih troškova, poreza i amortizacije (EBITDA) premašila je 13 milijuna eura i zabilježila rast od 6%, dok je konsolidirana neto dobit u iznosu od 7,8 milijuna eura porasla za 9%.

ALKALOID Grupa ima 2.910 zaposlenih, od čega 2.215 u S. Makedoniji, a 695 ih je zaposleno u kapitalno povezanim društvima u inozemstvu.

ALKALOID - rezultati poslovanja za 2023. godinu
ALKALOID - rezultati poslovanja za 2023. godinu

Cijena dionice ALKALOID AD Skoplje na oficijelnom tržištu Makedonske burze u razdoblju siječanj - ožujak 2024. godine kretala se od 295 do 340 eura ili prosječno 319 eura za jednu dionicu. 31. ožujka 2024. tržišna kapitalizacija tvrtke iznosila je 475 milijuna eura.

Skupština dioničara ALKALOID AD Skoplje je 1. travnja 2024. donijela Odluku o isplati dividende za 2023. godinu u iznosu od 8,78 EUR bruto ili 7,90 EUR neto po dionici, što u odnosu na isplaćenu dividendu po dionici za prethodnu godinu od 7,97 eura bruto, odnosno 7,17 eura neto, što je više za 10,2 %. Za isplatu dividende i poreza na dohodak kompanija će izdvojiti oko 12,6 milijuna eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Iranski predsjednik je mrtav!
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranski predsjednik je mrtav!

Loše vremenske prilike ometale su spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje