Obavijesti

News

Komentari 2

FOTO Predstavili su 'Tabletu 2': Pacijenti će jednom tabletom zamijeniti više raznih lijekova...

FOTO Predstavili su 'Tabletu 2': Pacijenti će jednom tabletom zamijeniti više raznih lijekova...
12

MAKEDONIJA Radi se o tabletama koje sadrže više djelatnih tvari različitih kemijsko-fizikalnih svojstava ili s različitim načinom otpuštanja sastojaka, koje su pažljivo i precizno dozirane...

VIDEO

Makedonski farmaceutski gigant Alkaloid ugostio nas je u Skoplju povodom svečanog predstavljanja svog najvećeg investicijskog pothvata u posljednja dva desetljeća. U njega su uložili, kako nam kažu, 19.4 milijuna eura. U srijedu su nam prezentirali novi pogon za proizvodnju krutih farmaceutskih oblika Tabletno odjeljenje 2 i pripadajući tehnički prostor. Tim povodom obišli smo pogon i razgovarali sa stručnjacima.

U Hrvatskoj vlada nestašica lijekova za živce i depresiju
U Hrvatskoj vlada nestašica lijekova za živce i depresiju

- U dinamičnoj industriji kakva je farmaceutska, plasmani obično odgovaraju ulaganjima, vještinama i znanjima koja smo tijekom protekla dva desetljeća usmjerili u izgradnju modernog i konkurentnog proizvodnog portfelja. Naš cilj ostaje diferencirati se znanjem i razvojem proizvoda s dodanom vrijednošću, te smo odlučni ostati na tom putu i u budućnosti, radeći na daljnjoj globalizaciji brenda Alkaloid, dostojanstveno i predano, prakticirajući visoke etičke standarde, vjerodostojnost i profesionalan pristup u cjelokupnom poslovanju - rekao je generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora Živko Mukaetov. S Majom Lazarovom, direktoricom Odjela za proizvodnju u segmentu farmacije, prerezao je vrpcu i uveo nas u 'farmaceutsko carstvo'. 

Novi tehničko-tehnološki kapacitet, čiji je cilj više nego udvostručenje obima i veća fleksibilnost u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika, prostire se na 6.200 m2 (proizvodno-tehnički prostor). Za izgradnju ovog objekta, koja je započela u travnju 2021. godine, angažirano je 30 domaćih i 16 stranih tvrtki, a građevinski radovi i opremanje odvijali su se pod vodstvom stručnih službi Alkaloida AD Skopje. Prostor je projektiran u skladu sa strogim normama dobre proizvodne prakse, a svi procesi su u potpunosti integrirani i digitalizirani, uz automatsko generiranje svih podataka iz procesnih kontrola.

U novom pogonu za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika odvijat će se proizvodnja tableta, filmom obloženih tableta, kapsula i dvoslojnih tableta, koje se prvi put uvode kao proizvodna tehnologija u Makedoniji.

- Radi se o tabletama koje sadrže više djelatnih tvari različitih kemijsko-fizikalnih svojstava ili s različitim načinom otpuštanja sastojaka, koje su pažljivo i precizno dozirane, ali fizički odvojene uz pravilno osiguranu stabilnost i učinkovitost, omogućujući pacijentima kompletnu terapiju više lijekova uzimati samo kroz jednu tabletu - kažu nam iz Alkaloida.

Oprema za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika nabavlja se od renomiranih svjetskih proizvođača opreme ove vrste: GEA (oprema za mokru granulaciju), Alexanderwerk (oprema za suhu granulaciju), Lodige (oprema za homogenizaciju), Fette (preša za tablete), Glatt (sustav premazivanja filmom), De Lama (automatski stroj za pranje spremnika) i drugi.

Puštanjem u uporabu nove tehničko-tehnološke jedinice za proizvodnju krutih farmaceutskih oblika, obujam proizvodnje se udvostručuje, pa umjesto dosadašnjih 2 milijarde tableta godišnje, sadašnji projektirani kapacitet proizvodnje iznosi više od 4 milijarde tableta godišnje.

Ovo je jedan od najvećih investicijskih projekata Alkaloida AD u posljednja dva desetljeća. U 2005. godini tvrtka je imala plasmane od 53,1 milijuna eura, a u 2023. godini iskazala je konsolidirane plasmane od 268,3 milijuna eura. Kao rezultat ovog peterostrukog kontinuiranog rasta, tijekom proteklih 15 godina realizirane su investicije vrijedne preko 220 milijuna eura. 

Farmaceutski proizvodi Alkaloida prisutni su na tržištima više od 40 zemalja svijeta. Najpoznatiji lijek odnosno brand tvrtke su tablete Caffetin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.