Obavijesti

News

Komentari 141

Alkohol im je lako dostupan: Danas piju već i s 11 godina...

Alkohol im je lako dostupan: Danas piju već i s 11 godina...
1

Dječak koji je s 4 promila alkohola u krvi na Novu godinu razbijao po Klaićevoj bolnici nije izdvojen slučaj. Bolnice godišnje prime 180 tinejdžera koji se otruju alkoholom

VIDEO

Dječak (14) s četiri promila alkohola te opijatima u krvi u novogodišnjoj noći stigao je u Klaićevu. Kad se razbudio počeo je razbijati inventar. A takvih slučajeva ima još.

U Hrvatskoj se svakog tjedna opija svaki treći 15-godišnjak. Istraživanje je to Svjetske zdravstvene organizacije koje su objavili krajem studenog. Do prije 20 godina prvo mjesto nosili su islandski tinejdžeri, no sad su na začelju. Svjetski ekonomski forum pisao je nedavno kako su na nacionalnoj razini proveli plan “Youth in Iceland”.

Uz zabrane prodaje cigareta i alkohola, država je počela izdašno sufinancirati sportske, umjetničke i druge društvene aktivnostim osobito pomažući siromašnim obiteljima.

- Ako već sami ne znamo kako, možda bismo trebali učiti iz iskustava drugih zemalja. Oni su uložili golemi novac u reklame kojima su mladima usadili svijest da nisi moderan ni ‘cool’, nisi ‘faca’ ako piješ alkohol - rekla je europarlamentarka Biljana Borzan, koja je pokrenula inicijativu da se na etikete alkoholnih pića napišu sastav i kalorije.

- Mladi su danas obuhvaćeni kultom ljepote koji se promovira kroz medije pa onda preskaču sladoled ili kolač zbog prevelikog unosa kalorija. Kad bi na alkoholnim pićima stajalo istaknuto koliko kalorija sadrže, možda bismo ih i na taj način mogli odvratiti od konzumacije - smatra Borzan.

Psihijatar prof. dr. Zoran Zoričić ističe kako su najbolja prevencija roditelji i da upravo oni svojim primjerom uče djecu kako odgovorno konzumirati alkohol.

Maloljetnik je imao 4 promila u krvi, porazbijao vrata i prozore
Maloljetnik je imao 4 promila u krvi, porazbijao vrata i prozore

- Istraživanja su dokazala da u Hrvatskoj dječaci počinju piti s 13 godina, desetak mjeseci prije djevojčica. Najčešće piju pivo, dok djevojčice radije biraju tzv. produžena pića. Kad mladi piju, to još nije alkoholizam, nego zloporaba alkohola i rizično ponašanje - objašnjava dr. Zoričić, specijalist psihijatrije, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti u KB-u Sestre milosrdnice. Dodaje kako je za popularizaciju alkohola kod mladih osobito zaslužna reklamna industrija koja mladima daje dojam da su konzumacijom alkohola ušli u svijet odraslih.

Alkohol se iz crijeva resorbira u krv i odlazi u jetru

- Nitko im nije rekao da zloporaba još nije alkoholizam, ali može imati čak i smrtne posljedice. Naime, već s 1,5 promila mladi organizam zbog niske tolerancije može imati kardiorespiratorne probleme, a pojedinci koji pijani zaspu mogu se ugušiti povraćajući u snu. Tek u kasnijoj dobi razvijaju se kardiovaskularna oboljenja i bolesti jetre. Omjer muškaraca i žena alkoholičara u Hrvatskoj je 6:1 - rekao je prof. Zoričić.

Tijekom konzumacije alkohol se iz crijeva resorbira u krv i odlazi u jetru, koja ga raznosi po tijelu.

- U toj fazi alkoholom su bogatiji organi i tkiva koji su jače prokrvljeni te je koncentracija alkohola u mozgu veća nego u drugim organima. Dolazi do poremećaja ravnoteže, govora, vida, sluha, mišljenja i svih drugih funkcija, a s povećanjem koncentracije alkohola u krvi dolazi do alkoholne kome i smrti - objasnila je toksikologinja Biserka Riha.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:02

Dodaje kako se donjom letalnom koncentracijom alkohola u krvi smatra četiri promila, a da bi se ta vrijednost spustila na nulu - osoba se mora trijezniti 40 sati.

- Prema istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour School-aged children HBSC) iz 2014., udio učenika koji su se opili dva ili više puta u životu raste s dobi i u dječaka i u djevojčica. Dječaci su u svim dobnim skupinama skloniji opijanju od djevojčica, od 4% dječaka prema 1% djevojčica za dob od 11 godina - rekla je dr. sc. Dijana Mayer, voditeljica odjela za praćenje i unapređenje zdravlja školske djece i mladih HZJZ-a. Tijekom 2016. u bolnicama su primili 184 djece i mladih zbog toksičnog učinka alkohola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa