Obavijesti

News

Komentari 6

Andreju Plenkoviću za prijevoz na summit u Moldaviju uskočio slovenski kolega Robert Golob

Andreju Plenkoviću za prijevoz na summit u Moldaviju uskočio slovenski kolega Robert Golob

Premijer Andrej Plenković objavio je fotografiju na Twitteru i zahvalio slovenskom kolegi na gesti. Vladin službeni zrakoplov već je neko vrijeme u kvaru pa s njim nije mogao predsjednik države nedavno letiti u London

Premijer Andrej Plenković na Twitteru se pohvalio kako je na summit europskih čelnika u Moldaviju otputovao zrakoplovom slovenske Vlade. 

- Hvala predsjedniku Vlade Republike Slovenije Robertu Golobu na gesti! Zajedno smo otputovali na summit u Moldaviju na kojem ćemo raspraviti o političkim i sigurnosnim izazovima pred Europom te potvrditi daljnju podršku Ukrajini. Gradimo dobrosusjedske i prijateljske odnose - objavio je i priložio zajedničku fotografiju iz zrakoplova. 

Naime, vladin zrakoplov je u kvaru neko vrijeme, pa se premijer na ovaj način snašao za prijevoz. Posljednji let državnog zrakoplova bio je prvi dan svibnja kad je premijer Andrej Plenković bio u Mostaru. Nakon toga je odrađen tehnički let na kojem je testiran jedan od sustava. Kako tehnički test nije uspio, vraćen je u zračnu luku, a od proizvođača je naručen zamjenski dio, koji još nije stigao. 

- Očekuje se skoro pristizanje zamjenskog dijela i nastavak korištenja zrakoplova - kažu iz Vlade. 

Vladinim zrakoplovom predsjednik države Zoran Milanović trebao je otputovati na krunidbu kralja Charlesa, ali zbog navedene situacije to nije bilo moguće. Premijer Plenković sredinom srpnja na Island gdje je bio sastanak na vrhu Vijeća Europe išao je komercijalnim letom, dok je 31. svibnja u Bratislavu putovao automobilom. 

Vladin zrakoplov imao je tehničkih problema i kani kad su njime iz Zagreba za Dohu na Svjetsko nogometno prvenstvo letjeli predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji su se zbog kvara državnog aviona u Hrvatsku vratili komercijalnom linijom.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa ...

Predsjednik Milanović komercijalnim letom išao je na sahranu kraljice Elizabete, jer je vladin zrakoplov tada bio na dvomjesečnom servisu. Prema zakonu, pravo na vožnju Vladinim zrakoplovom imaju čelni ljudi države, Sabora i Vlade, ali i državni dužnosnici, uz odobrenje iz Banskih dvora.