News

Komentari 0

Antikorupcijska stranka u Bugarskoj formira novu Vladu

Antikorupcijska stranka u Bugarskoj formira novu Vladu

Pobjedničkoj je stranci potrebna podrška iz redova Socijalističke stranke i još dviju manjih antikorupcijskih stranaka ukoliko želi formirati vladajuću većinu

Bugarska centristička antikorupcijska stranka Nastavljamo promjene (PP) pokrenut će razgovore o formiranju nove vlade nakon iznenađujuće pobjede na nedjeljnim izborima, izjavio je u utorak njezin predsjednik.

PP, stranka osnovana prije samo dva mjeseca, pobijedila je na trećim po redu parlamentarnim izborima u ovoj godini. Osvojila je 25,7 posto glasova obećavši da će iskorijeniti široko rasprostranjenu korupciju i donijeti prosperitet najsiromašnijoj članici Europske unije.

Pobjedničkoj je stranci potrebna podrška iz redova Socijalističke stranke i još dviju manjih antikorupcijskih stranaka ukoliko želi formirati vladajuću većinu. Politički analitičari vide u PP-ovoj pobjedi priliku da Bugarska izađe iz političke pat-pozicije, koja je uslijedila nakon prethodna dva ciklusa u travnju i srpnju.

Nakon više od jednog desetljeća na vlasti, GERB, stranka desnog centra, izgubila je u travnju izbore zbog nezadovoljstva građana visokom razinom korupcije. No, prepirke među GERB-ovim oponentima onemogućile su formiranje nove vlade, a nova koalicija nije dogovorena ni nakon ponovljenih izbora u srpnju.

„Već danas krećemo u pregovore s liderima ostalih stranaka, s kojima imamo mnogo toga zajedničkog“, kazao je PP-ov predsjednik Kiril Petkov za tamošnju NOVA televiziju.

Petkov, 41-godišnji poduzetnik i nekadašnji privremeni ministar gospodarstva, uvjeren je da će ovoga puta GERB-ovi oponenti ostaviti svoja ega po strani jer si zemlja ne može priuštiti još jedne izbore dok se suočava s rastom cijena energenata i rastućom brojkom novozaraženih koronavirusom.

Petkov dodaje kako je već obavio uvodne razgovore s čelnicima Socijalističke stranke, antikorupcijskog saveza Demokratske Bugarske i stranke Postoji takav narod (ITN). Vjeruje da sa spomenutim partnerima može pronaći zajednički nazivnik na kojem će temeljiti daljnji tijek pregovora.

„Želimo proći još brojna pitanja prije nego što parlamentarni zastupnici glasaju o povjerenju novoj vladi“, kazao je Petkov koji je pritom otkrio da će se dio koalicijskih razgovora moći pratiti uživo putem interneta, radi osiguranja transparentnosti.

Petkov očekuje da će biti imenovan na poziciju predsjednika Vlade, a kao ministra financija vidi svog stranačkog kolegu Asena Vasileva, ali o dijeljenju resora još će se razgovarati.

Nova koalicija morat će pronaći zamjene na mjestima glavnog državnog odvjetnika i predsjednika Agencije za borbu protiv korupcije ukoliko želi smanjiti razinu percepciju korupcije u Bugarskoj, najkorumpiranijoj zemlji Europske unije prema Transparency Internationala, rekao je Petkov.

„Nitko ne smije pomisliti da će proći nekažnjeno zbog zlouporabe javnog novca“, zaključio je.

Najčitaniji članci