Obavijesti

News

Komentari 55

Antikvar: Kod Ive Sanadera je završio dio nestalih umjetnina

Antikvar: Kod Ive Sanadera je završio dio nestalih umjetnina
3

Zoran Bauk uvjeren je da su umjetnine završile kod Sanadera kao znak zahvalnosti. Iz Muzeja Grada Splita nemaju spoznaja da su im umjetnine kod bivšeg premijera

VIDEO

Splitski antikvar Zoran Bauk izjavio je Slobodnoj Dalmaciji da je dio od 152 nestale umjetnine iz Muzeja Grada Splita završio kod Ive Sanadera. Revizijom muzejske građe. 2007. godine utvrđeno je da nedostaju slike, skulpture i staro oružje. Bauk je kazao da je na čelo muzeja nakon otkrića da nedostaju umjetnine stala rođakinja Mirjane Sanader koja je, prema Baukovim tvrdnjama, od građana otkupljivala umjetnine za muzej, koje se tamo nisu pojavljivale. Bauk kaže da mu je svojevremeno poručeno da ne 'čačka po Sanaderima', a smatra da su umjetnine završile kod Sanadera jer se moralo 'na neki način pokazati zahvalnost što je netko došao na određenu poziciju'. Dodao je da su Sanadera zanimali slikari iz minhenskog kruga oko Miljenka Stančića, Vlahe Bukovca, Emanuela Vidovića i sl.

Ravnateljica Muzeja grada Splita Elvira Šarić-Kostić kaže da nema spoznaja da su umjetnine završile kod Sanaderovih, te da je dio nestalih predmeta pronađen. 

Bauk proziva i suprugu bivšeg premijera tvrdeći da predmeti s arheoloških istraživanja koje je ona nadgledala nisu stizali u muzeje.

Bivši ministar kulture Božo Biškupić u intervjuu za Jutarnji list nije htio komentirati uhićenje Ive Sanadera. Samo je kratko rekao da on ima svoj ukus te ženu povjesničarku umjetnosti i da ga nije trebao savjetovati o umjetninama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature