Obavijesti

News

Komentari 82

Nobilo predao žalbu na odluku suda u Perkovićevom slučaju

Nobilo predao žalbu na odluku suda u Perkovićevom slučaju
5

Ukoliko Vrhovni sud da odobrenje za izručenje Perkovića, Nobilo je najavio kako će pravnu bitku nastaviti ustavnom tužbom. Vijeće je odobrilo izručenje Perkovića

VIDEO

Odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo, predao je u ponedjeljak Vrhovnom sudu žalbu na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda. 

Nobilo je rekao da to što predaje žalbu zadnji dan nije odugovlačenje već da je "u miru htio složiti jednu dobru žalbu". Dodao je kako odluku velikogoričkog suda, prema kojoj ne postoje uvjeti za izručenje Mustača Njemačkoj, neće koristiti kao argument u slučaju Perković.

- Argumenti su isti kao i u žalbi Županijskom sudu. Tvrdimo da se zabranjuje izručenje jer je u Hrvatskoj nastupila zastara, ponavljamo da je državno odvjetništvo dvaput odbacilo kaznenu prijavu protiv Perkovića te da on u Njemačkoj ne bi imao pravedno suđenje - rekao je Nobilo za HRT.

Komentirajući odluku velikogoričkog suda, Nobilo je rekao kako različite odluke nisu iznenađenje zbog toga što se u Hrvatskoj tek počeo primjenjivati Europski uhidbeni nalog i na tom području ima još mnogo nejasnoća i dvojbi. Donesena su tek četiri rješenja, dok se u EU Europski uhidbeni nalog primjenjuje od 2002. godine.

Rekao je kako u žalbi zahtjeva i da se predmet uputi Europskom sudu pravde u Luksemburgu koji bi trebao dati autentično tumačenje. Nobilo tvrdi da se po zakonu može obustaviti postupak izručenja dok ne stigne odgovor iz Luksemburga.

Nobilo se osvrnuo i na žestoki sukob predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina s Vladom zbog izjave neimenovanog izvora.

- Nisam sretan s tom izjavom neimenovanog izvora, no još sam manje sretan činjenicom da se pravosuđe sukobljava s Vladom oko mog klijenta. To je jedna neugodna situacija. Hrvatin je reagirao na neimenovani izvor, a na imenovane izvore da se izruči Perković nije reagirao. A izručenje su tražili Tomislav Karamarko, Vladimir Šeks, Ivan Šuker, Davorin Mlakar, sve redom saborski zastupnici HDZ-a, te Ruža Tomašić i Viviane Reding. U toj situaciji mi ulazimo u postupak na Vrhovnom sudu. Hoćemo li biti jednaki pred zakonom?, pita se Nobilo.

Vijeće je odobrilo izručenje bivšeg obavještajca Njemačkoj, zbog ubojstva emigranta Josipa Đurekovića 1983. godine.

Ako Vrhovni sud da odobrenje za izručenje Perkovića, Nobilo je najavilo kako će pravnu bitku nastaviti ustavnom tužbom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature