News

Komentari 7

Antonio Guterres: Proglasite 'klimatsko izvanredno stanje'

Antonio Guterres: Proglasite 'klimatsko izvanredno stanje'

Svjetski čelnici trebali bi proglasiti "klimatsko izvanredno stanje" u svojim zemljama kako bi pokrenuli akcije za izbjegavanje katastrofalnog globalnog zagrijavanja, rekao je u subotu glavni tajnik Ujedinjenih naroda

Svjetski čelnici trebali bi proglasiti "klimatsko izvanredno stanje" u svojim zemljama kako bi  pokrenuli akcije za izbjegavanje katastrofalnog globalnog zagrijavanja - rekao je u subotu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na skupu posvećenom klimi. 

Više od 70 čelnika u svijetu trebaju govoriti na jednodnevnom virtualnom skupu koji za cilj ima potaknuti mnogo oštrija smanjenja stakleničkih plinova koji zagrijavaju planet, na petu godišnjicu Pariškog sporazuma o klimi.  

 - Može li još itko nijekati da se suočavamo s dramatičnim izvanrednim stanjem? - rekao je Guterres u obraćanju video vezom i dodao: 

 - Zato danas pozivam sve čelnike u svijetu da proglase izvanredno klimatsko stanje u svojim zemljama dok se ne postigne ugljična neutralnost.

Guterres je rekao da planovi gospodarskog oporavka doneseni zbog posljedica pandemije koronavirusa predstavljaju priliku za ubrzanje tranzicije prema budućnosti s niskim emisijama ugljikovog dioksida. 

 - Za sada članice skupine G20 u svojim paketima poticaja i pomoći troše 50 posto više na sektore povezane s proizvodnjom i potrošnjom fosilnih goriva nego na one s niskougljičnom energijom - rekao je Guterres.

 - To je neprihvatljivo. Bilijuni dolara potrebni za oporavak od covida su novac koji posuđujemo od budućih generacija. Ne možemo te resurse koristiti da se ukopamo u politike koje će opterećivati buduće generacije gomilom dugova na uništenom planetu - zaključio je.

U petak je sudomaćin samita Britanija najavila da će se obvezati na prestanak izravne državne potpore projektima u inozemstvu temeljenim na fosilnim gorivima, kako bi potaknule slične poteze drugih zemalja i ubrzala tranziciju na čišću energiju.

Diplomati u govorima na samitu traže bilo kakve znakove preuzimanja značajnih klimatskih obveza od zemalja poput Kine, koja je u rujnu mnoge promatrače iznenadila objavivši da joj je cilj postići ugljičnu neutralnost do 2060., Indije i Japana. 

Najčitaniji članci