Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
35 komentara

Apel WHO-a: 'Zabrinuti smo, ovo je potencijalna epidemija'

WHO je također pozvao cijeli svijet da djeluje protiv novog koronavirusa, kojim se već zarazilo više osoba nego SARS-om, dok su stotine stranaca evakuirane iz Wuhana, epicentra epidemije

Performers travel past Tiananmen Square with a float showing Chinese President Xi during the parade marking the 70th founding anniversary of People's Republic of China
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
35 komentara

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pohvalila je u srijedu Kinu za njezin dosadašnji odgovor na epidemiju koronavirusa, ali je izrazila "veliku zabrinutost" zbog širenja virusa s čovjeka na čovjeka u tri druge zemlje i sazvala je novi sastanak Odbora za izvanredne situacije za četvrtak. 

WHO je također pozvao cijeli svijet da djeluje protiv novog koronavirusa, kojim se već zarazilo više osoba nego SARS-om, dok su stotine stranaca evakuirane iz Wuhana, epicentra epidemije.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Nastavak rasta broja slučajeva i dokazi o prijenosu s čovjeka na čovjeka izvan Kine vrlo su zabrinjavajući. Iako su brojke izvan Kine i dalje relativno male, imaju potencijal za puno veću epidemiju - rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, po povratku iz Pekinga.

Od utorka je zabilježeno 26 novih smrtnih ishoda, objavile su u srijedu kineske zdravstvene vlasti. Do sada je 132 zaraženih umrlo uz oko 6000 potvrđenih slučajeva zaraze u kontinentalnoj Kini, bez Hong Konga.

Broj zaraženih koronavirusom u Kini trenutno premašuje 5327 ljudi koji su bili zaraženi SARS-om, virusom koji je 2002. i 2003. usmrtio oko 774 osoba, od kojih 349 na kineskom teritoriju.

SPREMNI SMO Bili smo u karanteni za korona virus - evo kakav je protokol

Produžuje se popis zemalja u kojima se pojavila zaraza, a posljednje su Ujedinjeni Arapski Emirati i Finska.

- Cijeli svijet mora biti na oprezu, cijeli svijet mora djelovati - izjavio je u srijedu u Ženevi Michael Ryan, direktor Programa za izvanredne zdravstvene situacije WHO-a, organizacije koja će se u četvrtak ponovo hitno sastati kako bi razmotrili predstavlja li sadašnja epidemija uzbunu za javno zdravstvo na međunarodnoj razini. 

- Oni poduzimaju izvanredne mjere suočeni s izvanrednim izazovom - rekao je Ryan misleći na Kinu. On je zajedno s Ghebreyesusom boravio u Kini ovaj tjedan.

- Mi smo na važnoj prekretnici u ovom slučaju - kazao je istaknuvši kako vjeruje da se "lanci prijenosa još uvijek mogu prekinuti".

zdravstvo NA PUTU PO EUROPI Zadržali Kineskinju u bolnici u Puli: 'Izgleda nije koronavirus'

Većina od više od 6000 zaraženih nalazi se u Kini, samo 1 posto ili 68 slučajeva zabilježeno je do danas u 15 drugih zemalja. Ali zaraze među ljudima su zabilježene u tri zemlje izvan Kine, u Njemačkoj, Vijetnamu i Japanu, izjavio je Ghebreyesus.

Međutim dvadesetak stranih država je objavilo oko 80 potvrđenih slučajeva na njihovim teritorijima.

Na međunarodnoj razini se pooštravaju mjere opreza i zrakoplovne kompanije poput British Airwaysa, Lufthanse i Lion Aira su objavile trenutačne obustave svih letova u kontinentalnu Kinu.

Ranije je nekoliko zemalja, među kojima Velika Britanija, Njemačka i Sjedinjene Države savjetovale svojim državljanima da ne putuju u Kinu.

STALNI NAPREDAK Genetski testovi otkrivat će je li dijete sklono dijabetesu 2

Hong Kong je odlučio zatvoriti šest od svojih 14 kopnenih prijelaza u Kinu.

Oko 200 Amerikanaca i 206 Japanaca evakuirano je iz Wuhana.

Oko 600 europskih državljana također žele biti evakuirani iz Wuhana, objavila je u srijedu Europska komisija.

Otkazana su sva sportska natjecanja koja su bila predviđena u veljači u Kini.

Tema: KORONAVIRUS: Najnovije o virusu koji se širi svijetom

Možda vas zanima i ovo:
Message