Obavijesti

News

Komentari 231

Apsurd! Inspekcija zatvorila 31 objekt bez uputa ili upozorenja

Apsurd! Inspekcija zatvorila 31 objekt bez uputa ili upozorenja
5

Iz Inspektorata kažu da nisu svi zatvoreni objekti u istoj situaciji kao i Tekka. Neki su, tvrde, primali goste u objekt, nudili piće, nisu izdavali račune. Poduzetnici kažu da su to opravdanja jer ne žele priznati grešku

VIDEO

Nadam se samo da će shvatiti što su učinili, imati razumijevanja, dati naputke i omogućiti nam ponovno da radimo, a ne da moram 20 ljudi slati na Zavod za zapošljavanje. Kaže nam to Mario Minder, vlasnik japanskog restorana Tekka u Zagrebu.

Tekka je jedan od 20-ak restorana u Hrvatskoj koje su inspektori zatvorili jer su im kupci dolazili preuzeti hranu ili su je dostavljali. Ministarstvo turizma jasno je još u ožujku dalo u svojim odgovorima mogućnost takvog načina rada uz poštovanje svih mjera epidemiološke zaštite.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

02:25

- Naručitelj može pripremljenu hranu i piće osobno preuzeti na pragu ili u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta - odgovorilo je ugostiteljima Ministarstvo turizma. A onda dolaze inspektori. Tekku su zatvorili jer su ispred objekta postavili stol na koji odlože hranu i kupac je preuzme u autu. Konobar ima i rukavice i masku. Ali inspektor je bio neumoljiv.

- Inspektor je naručio hranu. Ona mu je dostavljena ispred restorana na visoki stol i izdan je račun. Visoki stol je slikan i u prilogu je zapisnika. Na upit je li visoki stol obuhvaćen minimalnim tehničkim uvjetima, direktor odgovara da nema minimalne tehničke uvjete kod sebe - dio je zapisnika inspektora zbog kojeg je zatvorio restoran. Dakle, zbog jednog visokog stola.

- Trebali bi imati minimalne tehničke uvjete za asfalt. Da su nam dali bilo kakvu uputu, mi bi sve poštovali. Držali smo se svih propisanih mjera i upute Ministarstva turizma. Izdržali smo zatvaranje, izdržali smo potres i nismo dali niti jedan otkaz, a onda ovakav udar - očajan je bio Minder, a pogotovo zato što nisu dobili nikakvo upozorenje, nije im rečeno što trebaju uraditi da bi ispoštovali minimalne tehničke uvjete.

Odmah zatvaranje. Iz udruge Glas poduzetnika su zatražili od Državnog inspektorata da poništi sva izdana rješenja. A Glavni državni inspektor Andrija Mikulić (HDZ) je postao predmet kritike i sprdnje. Čak je kružila i karikatura satiričara “Ja zmaj” u kojoj Mikulić slavi na grobu privatnog sektora.

- Tužna je činjenica da smo postali sužanjski narod, koji kroz svoje nadzorne aktivnosti kažnjava male poduzetnike koji u situaciji bez presedana u modernoj povijesti pokušavaju održati radnu aktivnost i radna mjesta dok na isti način ostavlja svjetske korporacije da funkcioniraju putem drive-in objekata - napisala je udruga u svom priopćenju koje potpisuje Vedran Jakominić, ugostitelj iz Rijeke.

Jesu li poduzetnici sigurni? 

Oni su podsjetili na činjenicu da je Ministarstvo turizma dalo naputak da se tako smije raditi, a da je zatvoreno 20-ak restorana. I priupitali su sve: Osjećate li se sigurno, zaštićeno ili zabrinuto?

- U najtežem trenutku za male poduzetnike, inspektorat čini upravo suprotno te dodaje novi sloj nesigurnosti na pladanj vječno izloženih poduzetnika. Pred nama je postepena normalizacija uz dodatne uvjete. Možemo li imati povjerenja u Inspektorat da će se osigurati jednoobrazno i jasno postupanje u najboljem interesu svih građana - pa čak i onih koji plaćaju poreze? - navode u priopćenju.

Inspekcija i u Splitu: 'Zatvorili nas zbog dostave ispred lokala'
Inspekcija i u Splitu: 'Zatvorili nas zbog dostave ispred lokala'

I nisu jedini koji su reagirali. I HGK je poslao dopis u kojem apsolutno traži od Državnog inspektorata da ujednači svoje kriterije i da ne zatvaraju one kojima kupci preuzimaju hranu na njihovoj lokaciji. Predsjednik HGK je zatražio jasne i nedvosmislene upute.

- Ovo su neizvjesna vremena u kojima pokušavamo održati krhku ravnotežu između potrebe očuvanja gospodarske aktivnosti i poštivanja zdravstvenih mjera - rekao je predsjednik HGK Luka Burilović. Ali iako je Glavni državni inspektor Mikulić više puta rekao da će biti u partnerskom odnosu s poduzetnicima, ipak je branio odluku o kazni zbog stola na javnoj površini. Ipak, nakon salvi kritika je odlučio popustiti.

Mikulić: Nije cilj represija 

Pitali smo glavnog inspektora Andriju Mikulića za taj slučaj na konferenciji za medije Nacionalnog stožera. Na koji način restorani uopće mogu raditi, odnosno dostavljati hranu? Koja je tu bila preporuka? Udruga ugostitelja dobila je rješenje temeljem kojeg je radila. Mikulić je odgovorio da je zatvoreno 31 od 35.000 ugostiteljskih objekata.

- Izdano je usmeno rješenje i stranka je pozvana u ponedjeljak u inspektorat da dostavi potrebnu dokumentaciju ako je posjeduje. Nismo objekt zatvorili jer se radilo o dostavi hrane, već jer je na javnoj površini bio postavljen stol i to se nije smjelo. Nije nam cilj ići represivno na poduzetnike, ali poštivanje zakona i zaštita zdravlja osobne su nam i primarne zadaće. Taj stol mora biti propisan i postavljen temeljem minimalnih tehničkih uvjeta. Znate za što služe javno prometne površine - rekao je Mikulić.

Barem su priznali grešku 

Na pitanje je li to bilo dovoljno za zatvaranje, odgovorio je da je i to moguće u skladu sa zakonom.

- Sve što je u skladu sa zakonom je moguće, sve što nije, jednostavno nije moguće. Ovdje se radilo o tome da je netko iznio stol na javno prometnu površinu. Svi koji će ispunjavati epidemiološke mjere, ići ćemo u obustavu postupka prema njima i oni će moći raditi - rekao je Mikulić.

Mikulić: Zašto smo zatvorili taj restoran? Pa zbog ovog stola
Mikulić: Zašto smo zatvorili taj restoran? Pa zbog ovog stola

Ipak, najavio je da će i preispitati slučaj i ako je inspektor napravio propust, onda će iskoristiti svoje zakonske mogućnosti. Nije objavio koje su to, ali su možda moguće i sankcije. Ono što je izuzetno važno i što je koliko toliko smirilo zatvorene ugostitelje koji imaju dostavu je obećanje da će svi moći ubrzo raditi ako ispune uvjete. Iz Inspektorata smo neslužbeno saznali da nisu svi ostali zatvoreni u istoj situaciji kao i Tekka. Neki su, kažu nam, primali goste u objekt, nudili i piće, nisu izdavali račune. Jakominić kaže da takvim opravdanjima pokušavaju prikriti svoju grešku.

- Imamo zapisnike. Primjerice restorana Rustica. Nije navedeno ništa što spominju, nego su restoran zatvorili nakon što su preuzeli hranu. Ali očito su ove izjave Mikulića da će ponovno dozvoliti rad najbliže što mogu priznati grešku - kaže Jakominić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 231
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca