Arboretum HAZU u Trstenom: Otvoren Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Arboretum HAZU u Trstenom: Otvoren Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju

Arboretum HAZU u Trstenom: Otvoren  Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju

Centar je namijenjen za lokalno stanovništvo, učenike i studente, ali i znanstvenike te turiste. Dio je 18,2 milijuna kuna vrijednog projekta EU „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja

VIDEO

Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Trstenom kod Dubrovnika svečano je otvoren u subotu.

Voditelj Arboretuma Igor Anić istaknuo je kako je Centar smješten u tzv. pojati, gospodarskoj zgradi u kojoj je dubrovačka vlastelinska obitelj Gučetić na svom ladanju uz ljetnikovac iz 16. stoljeća držala stoku.

"Tijekom povijesti je pojata skroz propala, a HAZU je 2006. godine odlučila zgradu prenamijeniti u edukativni centar s uredom uprave. Proglasili smo projekt strateškim, ali nismo uspjeli financirati svojim sredstvima pa je prijavljen na fondove EU", rekao je Anić.

Naglasio je kako je Centar namijenjen za lokalno stanovništvo, učenike i studente, ali i znanstvenike te turiste.

"Svi oni moći će više saznati o uzgoju maslina i vinove loze te uzgoju i upotrebi aromatskog i ljekovitog bilja. Također i o ornitofauni i entomofauni, odnosno pticama i kukcima u Arboretumu, te o važnosti mediteranske šume", naveo je Anić i dodao kako HAZU očekuje građevinska dozvola za obnovu glavne zgrade ljetnikovca s glorijetom.

HAZU je za 2021. najavio novi i doista bogat izložbeni program
HAZU je za 2021. najavio novi i doista bogat izložbeni program

Napomenuo je kako projekt, osim izgradnje Centra, donosi i skoru nabavu broda za Rezervat Lokrum s kapacitetom 50 putnika, te turistički proizvod brodske linije od otoka Lokruma do Arboretuma Trsteno.

Upravitelj Arboretuma Ivan Šimić naglasio je kako Centar predstavlja dodatnu ponudu Arboretuma, gdje će se provoditi radionice s caffe barom i suvenirnicom s posebno osmišljenom ponudom.

"Uz Centar nudimo i prekrasne šetnje te priču o povijesti. Imamo nekoliko perivoja, a u sklopu projekta smo napravili i edukacijsku stazu kroz maslinik", izjavio je Šimić.

Dodao je kako je Arboretum, koji na 28 hektara broji 517 vrsta drveća i grmlja, u 2021. godini ostvario 12 tisuća posjetitelja, što je dobar rezultat u odnosu na pandemijsku 2020., dok su srpanj i kolovoz bili na razini 2019. godine.

"Najviše je bilo individualnih posjeta, dok je manja posjećenost bila preko agencija, zbog manje dolazaka kruzera", rekao je Šimić.

Vrpcu su na otvaranju svečano presjekli glavni tajnik HAZU-a Dario Vretenar i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je podsjetio kako je Centar za edukaciju, nakon Lazareta, drugi projekt kulturne baštine u Dubrovniku financiran europskim sredstvima.

"Projekt spaja dva vrijedna prostora, otok Lokrum i ovaj arboretum, u jedan turistički proizvod koji doprinosi ostvarenju cilja da novim atrakcijama disperziramo goste", izjavio je Franković.

HAZU: Izgubio je svaki smisao ugovoreni način arbitriranja
HAZU: Izgubio je svaki smisao ugovoreni način arbitriranja

Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome izgrađen je u sklopu projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“, koji se počeo provoditi 1. prosinca 2018. unutar poziva „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“.

Uz korisnika projekta, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, u projektu sudjeluju Javna ustanova Rezervat Lokrum, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačka art udruga bez granica (DART).

Centar je izgrađen primjenom kriterija zelene, odnosno održive nabave što je prikazano u korištenju autohtonih materijala i proizvoda, poput drvene stolarije (prozori i vrata), završne obrade pročelja kamenom i drvenim konstrukcijama pergola na terasama.

Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 18.289.422,37 kuna, a odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iznose 10.932.344,70 kuna.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Jako nevrijeme, koje stiže i u Slavoniju, poharalo BiH: 'Pada kod nas tuča veličine jajeta!'
GRMLJAVINSKA OLUJA

Jako nevrijeme, koje stiže i u Slavoniju, poharalo BiH: 'Pada kod nas tuča veličine jajeta!'

Snažno nevrijeme pogodilo je Bosnu i Hercegovinu. Najgore je prošla okolica Gračanice, Usora, Lukavica i Zvornik.

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu
OPREZ!

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih...
Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'
RAVNATELJICA POTVRDILA

Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'

Petero djece, svi u dobi od 13 do 15 godina, jučer je završilo u bjelovarskoj bolnici s teškim ozljedama. Jednom djetetu se liječnici bore za život...