News

Komentari 13

Australci zbog koronavirusa ljude žele izolirati na otoku

Australci zbog koronavirusa ljude žele izolirati na otoku

Kao i mnoge druge zemlje, i Australija je svojim državljanima koji borave u Kini ponudila mogućnost evakuacije zbog koronavirusa, pod uvjetom da ih smjeste na - izolirani otok...

Epidemija koronavirusa počela se iz Kine širiti po ostalim zemljama i kontinentima zbog čega je većina država razradila plan evakuacije svojih državljana. Među njima je i Australija čiji je plan zgrozio ne samo njihove državljane koji borave u Kini, već i javnost diljem svijeta. 

Oni su, naime, svojim državljanima ponudili da ih vrate Australiju, ali pod uvjetom da ih smjeste u karantenu na Božićni Otok, mjesto koje je nekad bilo zatvor za imigrante. 

- Mi nismo zatvorenici. Kako nas mogu smjestiti u pritvorskom centru umjesto u primjerenoj zdravstvenoj ustanovi, frustrirana je australska državljanka kineskih korijena koja ovu politiku smatra rasističkom. 

- Vlada na Božićni Otok ne bi slala svoje državljane zarobljene u Wuhanu da se radi o bijelim Australcima. 

- Kao majci, bilo bi mi krivo da svoje kćeri odvedem u karantenu u pritvorski centar na izoliranom otoku, rekla je. 

Skandal bi pak mogao biti još i veći jer Australija navodno od evakuiranih traži 700 australskih dolara za 'privilegiju' boravka na Božićnom otoku. 

Peter Dutton, australski ministar unutarnjih poslova, brani plan australske vlade. 

- Želimo učiniti sve da zaštitimo Australce, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Na Božićnom otoku postoji zdravstvena infrastruktura, a ljudi će biti izolirani od ostatka tamošnje populacije, objasnio je. 

Inače, Božićni Otok je australski vanjski teritorij u Indijskom oceanu. Na njemu živi oko 1500 ljudi, a polovica njih su Kinezi. 

Najčitaniji članci