News

Komentari 24

Austrija ima novog kancelara: Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer bit će šef vlade

Austrija ima novog kancelara: Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer bit će šef vlade

Nehammer je u petak u izjavi kratko zahvalio i Alexanderu Schallenbergu koji je odstupio nakon samo dva mjeseca. Već su izabrali i nasljednika ministra financija koji je jučer odstupio

Dosadašnji ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer bit će novi kancelar Austrije i šef vladajuće Austrijske narodne stranke (ÖVP). 

Dosad je bio glavni tajnik stranke, a i omiljen je među kolegama. 

"Velika mi je čast što je ova odluka donesena jednoglasno", rekao je Nehammer nakon izbora. On je najavio da mu je cilj ÖVP ponovno učiniti "narodnom strankom".

Kako javlja novinska agencija APA, nakon što se manji koalicijski partner ÖVP-a u vladi, stranka Zeleni, složila s ovom kadrovskom odlukom, Nehammer bi već u ponedjeljak trebao biti imenovan za kancelara.

Nehammer je u petak u izjavi kratko zahvalio i Alexanderu Schallenbergu koji je odstupio nakon samo dva mjeseca. 

Njega će u ministarstvu unutarnjih poslova zamijeniti Gerhard Karner, a nakon što je ostavku jučer najavio i ministar financija Gernot Blümel, njega će zamijeniti Magnus Brunner. 

Schallenberg, koji je objasnio da je odstupio sa svog položaja kako bi funkcija predsjednika ÖVP-a i kancelara bila ponovno ujedinjena u jednoj osobi, vraća se na svoj staru dužnost ministra vanjskih poslova, s koje je bio zamijenio Kurza.

Karl Nehammer slovi kao žestoki protivnik ilegalnih migracija i islamističkog ekstremizma. U tu svrhu je kao ministar unutarnjih poslova započeo s temeljitom reformom Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Prema mišljenjima analitičara, Nehammer slovi kao suradnik bivšeg kancelara Kurza, ali ne spada u najuži krug njegovih suradnika. Za razliku od Kurza, Nehammer, kako se navodi u analizi agencije dpa, raspolaže dobrim kontaktima prema Socijaldemokratskoj stranci Austrije (SPÖ), s kojom je ÖVP do 2017. tvorio austrijsku saveznu vladu.

Najčitaniji članci