News

Komentari 38

Austrijska vlada se raspada? I ministar financija dao ostavku

Austrijska vlada se raspada? I ministar financija dao ostavku

Podsjetimo, prvo je Sebastian Kurz objavio svoj odlazak iz politike, a onda je u četvrtak ostavku podnio i aktualni kancelar Alexander Schallenberg

I austrijski ministar financija Gernot Blümel je dao ostavku.

Podsjetimo, prvo je Sebastian Kurz objavio svoj odlazak iz politike te povlačenje s mjesta predsjednika kluba Narodne stranke. Otišao je uz riječi: ''Ja nisam svetac niti zločinac, ja sam samo čovjek koji radi greške''.

U popodnevnim satima svoju je ostavku podnio aktualni kancelar Alexander Schallenberg uz riječi da svoju funkciju stavlja na raspolaganje.

Ministar financija Gernot Blümel je ostavku dao putem videa.

Tijekom šestominutnog obraćanja govori o svojim motivima odlaska. Najveći trag na njega su ostavile prijetnje smrću njegovoj supruzi i obitelji koje su stizale zbog njegovog političkog djelovanja. Rekao je kako je odluku o povlačenju iz politike intenzivno razmatrao u posljednjih nekoliko tjedana nakon što je sa suprugom dobio drugo dijete. Međutim, konačna odluka dogodila se u trenutku kada je Sebastian Kurz odlučio u potpunosti napustiti politiku.

-  Odlučio sam napustiti politiku. Najviše zbog svoje obitelji – zaključio je Blümel ističući kako mu je bila čast služiti u zadnjih osam godina Republici Austriji.

Blümel je zasigurno bio vodeći kandidat koji bi na nivou mogao predstavljati Austriju s mjesta kancelara, međutim njegovim odlaskom je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer ostao bez konkurencije za tu poziciju.

Najčitaniji članci