News

Komentari 50

Austrija na aerodromu koristi pse da nanjuše Covid oboljele

Austrija na aerodromu koristi pse da nanjuše Covid oboljele

Odavno znamo da naši službeni psi mogu nanjušiti razne materijale. Međutim, ono što smo ovdje postigli je nešto vrlo posebno - rekla je austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner

Austrijska vojska je obučila dva psa koji mogu nanjušiti i uspješno identificirati nositelje korona virusa.

Ispitivanja diljem svijeta od Tajlanda do Britanije pokazala su kako psi mogu koristiti njuh za otkrivanje oboljelih te se koristiti kao dodatna linija sigurnosti na velikim događajima i graničnim ulazima.

Zračne luke u Finskoj i Čileu prošle su godine započele provjeru dolaznih putnika na taj način.

U Austriji će oboljele od COVID-19 nanjušiti belgijski ovčar i rotvajler.

Svoj ispit su položili na više od 3000 uzoraka.

- Odavno znamo da naši službeni psi mogu nanjušiti razne materijale. Međutim, ono što smo ovdje postigli je nešto vrlo posebno - rekla je Ministrica obrane Klaudia Tanner.

Psu s prethodnim iskustvom u detektiranju drugih materijala bilo je potrebno oko dva tjedna kako bi mogao selektirati koji uzorci zaštitnih maski imaju COVID-19. Daljnja tri mjeseca su bila potrebna da ga se potpuno obuči.

Zapovjednik vojnog centra za pse, pukovnik Otto Koppitsch, zajedno s načelnikom odjela za veterinu, pukovnikom Michaelom Kreinerom kaže kako je obuka u Oružanim snagama Austrije započela u lipnju 2020.

Prvog vojnog psa tragača na koronu imenom "Fantasy Forever vom Seetalblick" obučavalo se šest mjeseci. Kasnije je za trening korišten rotvajler. Vješte njuške svoj će doprinos dati  u bečkoj zračnoj luci. 

Najčitaniji članci