Obavijesti

News

Komentari 166

Austrijanci na doživotno osude ubojicu. Mi im smanjimo kaznu

Austrijanci na doživotno osude ubojicu. Mi im smanjimo kaznu
1

EFIKASNI AUSTRIJANCI Sutkinja je Dragana Katanu (45), ubojicu supruge, u jedan dan osudila na doživotni zatvor. Mora platiti i troškove postupka

VIDEO

Ništa ne može opravdati što ste ženu uboli 68 puta. Nismo vam našli nikakve olakšavajuće okolnosti, rekla je Katrin Piesinger, sutkinja Zemaljskog suda u Welsu, Draganu Katani (45) iz Kloštar Ivanića i nepravomoćno ga osudila na doživotnu kaznu zatvora.

Osim toga, Katana, koji je lani 5. ožujka u Bad Schallerbachu u Austriji ubio svoju ženu, morat će platiti troškove suđenja te troškove zbog smrti supruge, objavio je Jutarnji list. Suđenje je trajalo samo devet sati.

Dobio doživotnu kaznu: 'Ubio sam je, ali toga se ne sjećam'
Dobio doživotnu kaznu: 'Ubio sam je, ali toga se ne sjećam'

Osim toga optuženi se, kao i u Hrvatskoj, može braniti kako želi, ali to u Austriji, za razliku od Hrvatske, nosi i svoje posljedice. Primjerice, Zemaljski sud u Grazu je 2004. Ivana Skendera osudio na osam godina zatvora zbog krijumčarenja dva kilograma kokaina. Iako nije bio prvooptuženi, Skender je osuđen na najvišu nepravomoćnu kaznu od četvorice optuženih zato što je njegov stupanj priznanja, pojasnio je sudac, bio najmanji.

Doživotna od 20 godina 

Minimalni period koji zatvorenik u Austriji mora odslužiti prije mogućnosti da iskoristi uvjetni otpust je 15 godina, a prosječno ubojice, osuđene na doživotnu kaznu, iza rešetaka provedu 20-21 godinu. Za razliku od Austrije, Hrvatska, koja svoje zakone i pravosudni sustav mahom baštini još iz Austro-Ugarske, nema kaznu doživotnog zatvora. Za ubojstvo je propisana kazna od pet do 15 godina, a za teško ubojstvo najmanje 10 godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora - do 40 godina zatvora.

Kristinina majka: U šoku sam, pa on mi je izmasakrirao dijete
Kristinina majka: U šoku sam, pa on mi je izmasakrirao dijete

Izmjenama Zakona o kaznenom postupku osuđenik u Hrvatskoj može tražiti da ga puste na uvjetnu kad odsluži pola kazne (ranije je bilo dvije trećine). Primjerice, Davidu Komšiću, koji je s 88 uboda nožem ubio trudnu Kristinu Krupljan, Vrhovni sud smanjio je kaznu na 25 godina zatvora. Postane li ta kazna pravomoćna, Komšić, koji je u zatvoru od veljače 2017., za 10 godina i dva mjeseca mogao bi zatražiti da ga puste na slobodu.

Smanjili s 37 na 32 godine 

U njegovu slučaju suđenje je bilo brzo, no do pravomoćnosti kazne Fejzi Hodiću (52), koji se satima sadistički iživljavao nad suprugom, prošlo je četiri godine od ubojstva. 
Hodić je 18. siječnja 2012., nakon višesatnog sadističkog iživljavanja u stanu u Zagrebu, drvenom nogom od stola ubio suprugu Minu pred očima tada 14-godišnjeg sina, dječaka s posebnim potrebama. Ujutro ju je iznio ispred zgrade i bacio u kontejner. Dva puta bio je osuđen na 37 godina zatvora, a na kraju je dobio 32 godine robije.

Ivan Kralj (37) priznao je da je lani pijan nožem ubio Anitu Novoselac te ga je sutkinja nepravomoćno osudila na 18 godina zatvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.