Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Austrijanci na doživotno osude ubojicu. Mi im smanjimo kaznu

EFIKASNI AUSTRIJANCI Sutkinja je Dragana Katanu (45), ubojicu supruge, u jedan dan osudila na doživotni zatvor. Mora platiti i troškove postupka

166 komentara

Ništa ne može opravdati što ste ženu uboli 68 puta. Nismo vam našli nikakve olakšavajuće okolnosti, rekla je Katrin Piesinger, sutkinja Zemaljskog suda u Welsu, Draganu Katani (45) iz Kloštar Ivanića i nepravomoćno ga osudila na doživotnu kaznu zatvora.

Osim toga, Katana, koji je lani 5. ožujka u Bad Schallerbachu u Austriji ubio svoju ženu, morat će platiti troškove suđenja te troškove zbog smrti supruge, objavio je Jutarnji list. Suđenje je trajalo samo devet sati.

IZBO ŽENU 68 PUTA Dobio doživotnu kaznu: 'Ubio sam je, ali toga se ne sjećam'

Osim toga optuženi se, kao i u Hrvatskoj, može braniti kako želi, ali to u Austriji, za razliku od Hrvatske, nosi i svoje posljedice. Primjerice, Zemaljski sud u Grazu je 2004. Ivana Skendera osudio na osam godina zatvora zbog krijumčarenja dva kilograma kokaina. Iako nije bio prvooptuženi, Skender je osuđen na najvišu nepravomoćnu kaznu od četvorice optuženih zato što je njegov stupanj priznanja, pojasnio je sudac, bio najmanji.

Doživotna od 20 godina 

Minimalni period koji zatvorenik u Austriji mora odslužiti prije mogućnosti da iskoristi uvjetni otpust je 15 godina, a prosječno ubojice, osuđene na doživotnu kaznu, iza rešetaka provedu 20-21 godinu. Za razliku od Austrije, Hrvatska, koja svoje zakone i pravosudni sustav mahom baštini još iz Austro-Ugarske, nema kaznu doživotnog zatvora. Za ubojstvo je propisana kazna od pet do 15 godina, a za teško ubojstvo najmanje 10 godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora - do 40 godina zatvora.

KOMŠIĆU SMANJILI KAZNU Kristinina majka: U šoku sam, pa on mi je izmasakrirao dijete

Izmjenama Zakona o kaznenom postupku osuđenik u Hrvatskoj može tražiti da ga puste na uvjetnu kad odsluži pola kazne (ranije je bilo dvije trećine). Primjerice, Davidu Komšiću, koji je s 88 uboda nožem ubio trudnu Kristinu Krupljan, Vrhovni sud smanjio je kaznu na 25 godina zatvora. Postane li ta kazna pravomoćna, Komšić, koji je u zatvoru od veljače 2017., za 10 godina i dva mjeseca mogao bi zatražiti da ga puste na slobodu.

Smanjili s 37 na 32 godine 

U njegovu slučaju suđenje je bilo brzo, no do pravomoćnosti kazne Fejzi Hodiću (52), koji se satima sadistički iživljavao nad suprugom, prošlo je četiri godine od ubojstva. 
Hodić je 18. siječnja 2012., nakon višesatnog sadističkog iživljavanja u stanu u Zagrebu, drvenom nogom od stola ubio suprugu Minu pred očima tada 14-godišnjeg sina, dječaka s posebnim potrebama. Ujutro ju je iznio ispred zgrade i bacio u kontejner. Dva puta bio je osuđen na 37 godina zatvora, a na kraju je dobio 32 godine robije.

Ivan Kralj (37) priznao je da je lani pijan nožem ubio Anitu Novoselac te ga je sutkinja nepravomoćno osudila na 18 godina zatvora.

Možda vas zanima i ovo:
Message